medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

KARAKTER Mİ,YOKSA EĞİTİM Mİ BASKIN GELİR...?

22 Ağustos 2022 - 00:01

 Her canlı annesinden  doğduktan sonra  aşağı yukarı iki yaşına veya çatlasın üç yaşına kadar anne sütüyle beslenir.Tabi istisnalar kaideyi bozmaz. Bu insanlar içindir. Diğer canlılar için farklı zamanlar da olabilir. Tıp ve ilim otoritelerinin Çocuk, üç yaşına kadar emmiş olduğu sütten dolayı annesinin psikolojik yapısı, çocuğun bünyesine yerleşir ve annenin psikolojik ve ruh halini alır. Karakteri ve davranış biçimi çocuğa yansır.İnsan,altı yaşına kadar annesinden, babasından ve çevresinden edinmiş olduğu davranışlar, hal ve hareketler, izlemeye aldığı olaylar olumlu veya olumsuz  çocuğun karakter yapısını oluşturur. Altı yaşından sonra almış olduğu eğitim, öğretim  karakterinin üzerine bina edilir  ve  güçlendirir. Ya yeşertir gül bahçesi yapar ruhunu, yada zakkum tarlasına çevirir yaklaşanı ısırır veya incitir.

   Hz. Mevlana;"Kabiliyetsiz olmak bir kusur değil, ama karaktersiz olmak, çok büyük bir kusurdur." der. Filhakika; Hayatımız karakterimizin değil, karakterimiz hayatımızın ürünüdür. Yetişme tarzı, yaşadığı ortam, bulunduğu kültürel yapı ortamı, çok önemlidir.

   Değerli  kardeşlerim karakter ve eğitimle ilgili bir hikayeden bahsetmek istiyorum.Yorum,düşünce ve fikirlerinize aynı zamanda tevilinize sunmak istiyorum.
    Zamanın behrinde padişahla veziri arasında geçen  bir hikayeden bahsedilir. Hikaye buya! Padişah vezirine  'Eğitim mi önemli,yoksa karakter mi?' diye vezirine sorar.Vezir hemen   cevap vermiş:'karakter önemlidir  sultanım! Padişah bu münazaradan sonra memleketin   her tarafına tellallar göndermiş'- Duyduk duymadık demeyin..En iyi hayvan eğiticisine yüz kese altın ödül verilecek!'Yapılan elemelerden sonra bir kişi,'ülkenin en iyi hayvan eğiticisi' olarak padişahın huzuruna çıkmış. Padişah sormuş -Bir kediye tepsiyle servis yapmayı ne kadar zamanda öğretirsin?'-'Altı ayda öğretirim padişahım! 'Aradan altı ay geçtikten sonra eğitici huzura alınmış.Padişah sorar:-'Öğrettin mi.?'-'Öğrettim padişahım.' Padişah ve Saray erkanı toplanmış. Marifetli kedi elinde tepsiyle servis yapmaya başlamış. Tam başvezirin önüne geldiği zaman padişah sormuş:-'Ey Vezir söyle bakalım, eğitim mi önemlidir, karakter mi?' Vezir padişahın sorusuna cevap vermeden önce kaftanının altında hazır tuttuğu bir fareyi yere bırakmış. Kedi, fareyi görünce tepsiyi attığı gibi farenin peşinden koşmaya başlamış. Altı aylık eğitimde boşa gitmiş. Vezir, padişahın sorusuna cevap vermiş;-'Karakter önemlidir padişahım.!

  Karakter bozukluğuna bir çok örnekler verilebilir.Mesela bir rivayete göre Hz İmamı Şafi; Öğrencisinin biri komşusunun duvarından aldığı taşı kendi duvarına koyduğunu görünce; bu karakter bozukluğudur. Bu halde ilim adamı olunmaz diyerek talebelikten men etmiştir.

Önünde bir fare gördüğünde her şeyi unutan bu kedi misali, eline fırsat geçtiğinde, çıkarının peşinde koşan, dinini, vatanını, bayrağını ve tüm değerlerini, eğitimli ve eğitimsiz olsun karakteri bozuk insanlar satabilir.Bu duygu ve düşüncelerle karakteri bozuk insanlardan; Allah bizleri, vatanımızı, milletimizi,dinimizi ve değerlerimizi koruyup kollaması duasıyla…
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum