Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

Kâbe  Örtüsü

22 Ocak 2024 - 00:01

      Kâbe :Hz. İsmail zamanından itibaren üzeri örtülmeye başlandığı rivayet edilmektedir. Diğer bir rivayete göre ise Tevhid inancına sahip Yemen kralı Es'ad Ebu Kerib , Kabe’ye yaptığı ziyareti sırasında çokça kurban kesip yoksul insanlara dağıttıktan sonra o günün gecesinde rüyasında Kabe’nin üzerinin örtüldüğünü görmesi ve bu rüyanın arka arkaya üç gün devam etmesi üzerine  o da rüyadan etkilenerek farklı renkli  kumaşlarla Kabe’nin üzerini  örtmüştür. Allah Resulü (s.a.v) bu kral ile ilgili “Tubbaa ( Kur’an’da adı geçen kavim, Sebe kavminin bir kolu ve o dönemde Yemen krallarına verilen isim)’ya sebbetmeyiniz(sövüp saymayınız) çünkü o Ehl’i Tevhiddir” buyurarak yapılanın doğru olduğunu  ifade etmiştir.

Rivayetlere göre cahiliye döneminde yünden yapılmış kumaşlarla örtülmüştür. İmkanı olanlar çeşitli renkteki parça parça kumaşlarla Kâbe’nin üzerini örttükleri kayıtlarda mevcuttur. Allah Resulünün Yemen kumaşıyla örttüğü, Hz Ömer ve Hz Osman da Mısır’ın ince kumaşlarından örttüğü rivayet edilmektedir. Son olarak 1183 yılında Abbâsî halifesi  Nasır-lidinillah Kabe’nin örtüsünü, azametli görünmesi için  örtünün rengini siyaha, yazılarının da sarı renkte olmasını sağlamıştır.1517 yılında Hicaz ve kutsal mekanlar Osmanlı devletinin hâkimiyetine girince, Yavuz Sultan Selim: dış örtünün Mısır’dan gönderilmesini emretmiş,iç örtü ise İstanbul’dan gönderilmiştir. 1972 den itibaren Mekke’de bulunan Kâbe örtüsü fabrikasında dokunmaya başlanmıştır. Üretim anında  670 kg ipek kullanılmaktadır. 16 parçadan oluşan  0,95 cm genişliğinde 45 metre uzunluğunda   Hac ayetleri yazmaktadır. Tamamı  658 metre2 dir. Kâbe’nin 4 tarafını çevreleyen ve birbirlerine eklenen bölümlerde Allah’ın isimlerinden, Ya Hannan ( rıfk ile muamele eden merhamet eden şefkatli),Ya Mennan (kesintisiz nimet veren)Ya Deyyan (cezayı ve mükafatı veren) Allah’ın isimleri yazılıdır. Ayrıca Subhanallahi ve bi hamdihi Subhanallahil azim duası yazmaktadır.Ayrıca bu bölümlerde Lailahe illallah Muhammeden Resulullah kelime-i Tevhid yazılıdır. Allah’ın 99 ismi celali yani Esma-ül Hüsna da örtünün her kısmında yazılı bulunmaktadır.

  Kabe örtüsünün bağlandığı ve şezervan (temelden örtüye kadar olan beton kısım)denilen örtüye kadar olan beton kısmın üzerinde 41 çelik halka ile bağlıdır.  Hacer-ül Esved (cennetten geldiğine inanılan ve Hz İsmail’in Ebu Kubeys dağından babası Hz. İbrâhim’in isteği ile getirdiği siyah taş ismiyle bilinen) ile Kâbe kapısı arasındaki bölüm olan mültezem (günahların affı için sıkı sıkıya yapışılan yer) de  yazılı olan; Bakara suresinin   125, 127, 128 ayetleridir. Kabe’nin içinden sayılan Hatim diğer adı ile  hicri İsmail cihedin de ise, Bakara suresinin 152,185,197.ayetleri yazılıdır. Hatim  ile Rüknü yemani arası ise, Hac  suresi 27,28. 29,126. ayetler yazılı olarak bulunmaktadır. Rüknü yemani ile Hacerül esved arasında ise Ali imran suresi   95,97, 195. ayetleri yazılı bulunmaktadır 45 metrelik Ayetler altın kaplama bakır iplerle yazılmıştır.

    Yönümüz Kabe, Kalbimiz Allah’la olsun   Selam ve dua ile kalın.

 Kaynak. (Medine İslam Üniversitesi mezunu Hüseyin Sakarya Hocanın bilgilerinden istifade edilmiştir.)
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum