Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

İçerisinde Kabe'yi Barındıran Mescid-i  Haramın İstatistik  Bilgileri..

15 Ocak 2024 - 00:01

   Allah(c.c)’ın “Benim Beytullahım” dediği,Müslümanların kıblesi olan Allah’ın yarattığı ilk kara parçası olan ve üzerine de dünyada ilk inşa edilen Kabe (küp şeklinde bina) ve çevrelediği alan Mescid-i Haramdır. Büyük meleklerden  elçilik vazifesi bulunan Cebrail (a.s) ile İbrahim (a.s) döneminde Allah’ın emri ile sınırları çizilmiş, Hz Muhammed (s.a.v) döneminde de Hz. Cebrail ile yine hudutları tekrar güncellenmiş  Haram bölgesi aynı zamanda Mekke şehrinin ortasında bulunan Mescid-i Haramın günümüzde yapılan faaliyetlerin, hizmetlerin sayısal ve İstatistik  olarak  bilançosunu  müminlere manevi olarak ne gibi müjdeler verdiğini siz kıymetli okurlarımıza aktarmak istiyorum.

     Mescid-i Harâm 356 bin 800 metrekare alan üzerinde bulunan 30 trilyon  maliyetiyle dünyanın en büyük binası konumundadır. Mescidin çevrelediği alan ise 1 milyon metrekaredir.10 milyon insan bir anda ibadet yapabilmektedir. Yılda 20 milyon kişi tarafından ziyaret edilmektedir.24 saat açık bulunmaktadır. Pandemi döneminde azda olsa insan alınmış ama asla kapanmamıştır. 1800 temizlikçi çalışmaktadır.40 adet elektrikli süpürge arabası ve 60 adet yardımcı temizlik makinaları ile hizmet edilmektedir.2000 adet hijyen kabı bulunmaktadır. Kutsal alanda bulunan 40.000 bin metre halı, Cidde ile Mekke arasındaki mesafe olan 79 km'den daha uzundur. 15.000 bin halı  mağazası bulunduğu, ihtiyaca göre burdan takviye yapıldığı söylemektedir. Günde 4 defa  temizlenen 13.000 adet tuvalet bulunmaktadır.25.000 bin zemzem içeren su kabı mevcuttur. Bu da dünyanın en büyük şu içme kuyusuna sahip olduğudur. Her gün rastgele 100 su örneği alınarak  test edilmektedir.  Zemzem’den  taşan su 1.700.000 su şişesi kapasiteli bir depoda saklanmaktadır.

    Ücretsiz servis günde 24 saat gün boyu devam etmektedir.180'den fazla ülke insanı bu hizmetten faydalandığı ifade edilmektedir.3 yılda yarım milyondan fazla insan randevu sisteminden faydalanmaktadır.  2.000'den fazla kiralık kasa.Mescid-i Haram  içerisinde  yüzlerce soğutma ünitesi bulunur.Metaf ve diğer kısımlara döşenen fayanslar ışığı yansıtır ve ısıyı muhafaza etmektedir. Destinasyon(gidilecek yer) başvuru hizmeti sizi kampüsteki herhangi bir yere yönlendirmektedir.6000 sesli hoparlör. 4 ses sistemi. 50 adet çalışan bu işle meşguldür. Kur’ân-ı Kerim  65 farklı dile tercüme edildiği ve sürekli dağıtım işinin yapıldığı vurgulanmaktadır. Cuma hutbesini 5 farklı dile çevirerek ilan edilmektedir.   

   Özel ihtiyaçları olan kişiler için hizmetler ise,Ücretsiz dağıtılan 10.000 bin normal tekerlekli  araba, 400 elektronik araba dağıtılmaktadır.Ramazan ayında 4.000.000 öğün kahvaltı verilmektedir. Kutsal alanda dağıtılan 5.00.000 çekirdeksiz hurma. Kutsal alanın dışında dağıtılan 5.00.000 çekirdeksiz hurma tüm bunlar Mescid-i Harâm da sofralar serilir, yendikten sonra sadece iki dakika içerisinde  temizlik yapılarak bitirilmektedir. Bu ve bunlara benzer kayda girmeyen bir çok hayır severin ikramları hizmetleri bulunmaktadır.

   Mescid-i Harâm yani Kabe’nin içinde bulunduğu  mekanda yapılan her haslete ve ibadete 100 bin sevap verildiği için örneğin, beş vakit namazda alınan sevap  277 yıl 9 ay 10 gece kılınan namaz sevabına eş değerdir. Allah’ın Kabe’ye indirdiği 120 rahmetten 60’ı tavaf edene, 40’ı ibadet ve zikredene, 20’si ise Kabe’yi seyreden yani bakana verilmektedir. Bunun gibi Kabe’yi ziyaret edene bir çok manevi mükâfat ve ecir vardır. Kabe’yi ziyaret eden Her insanın tekrar gelmeyi hasretle beklediği için Kabe’nin manevi çekiciliğini Allah kullarına Beytullah'ı ziyaret etmeleri için verdiği katma değerdir.

   Allah tüm müminlere bu kutsal beldeleri ziyaret etmelerini, imkanı olmayanlara da gelme imkanı vermesini,kutsal beldelerin manevi cazibesinden  istifade etmeleri dileği ve temennisi ile.. Kabeden Selamlar. Dualarımdasınız.
Kaynak: (Bu bilgiler, Medine İslam Üniversitesi mezunu Hüseyin Sakarya hocamızın, bilgilerinden istifade edilmiş ve alıntı yapılmıştır)




 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Sadık Küçükcankurtaran
    3 ay önce
    Bu bilgilendirmeye yaptığınız için Allah razı olsun.