Reklam
Reklam
Reklam
CELAL MAHMUT SOLAK

CELAL MAHMUT SOLAK

[email protected]

ASKIDA OY

20 Aralık 2021 - 01:05

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan, yaşadığı toplumun özelliklerini yansıtan çok güzel örf ve adetlerimiz var.  Satıcıdan üç ekmek kendine alırsın, dört ekmek parası ödersin bir tanesini ‘ ASKIYA ’ koy dersin ihtiyaçlı kişi de gelir o ekmeği kimseye sormadan alır gider. 
     
Siyasetin değeri seçmendir.18 yaşını dolduran her genç, seçme ve seçilme hakkına sahip. Oy kullanma hakkı bulunan her genç ise siyasi partilerin radarına girer. Önümüzdeki dönem seçimlerinde kimine göre ‘ Z ’ bana göre ‘ MİLLİ ’  kararsız, yaklaşık 6 milyon seçmenin şimdilik ‘ ASKIDA OYLARI ’ sonuçlara etki edecektir.
     
Bu kuşak ile ilgili her ankette farklı sonuçlar çıkabilmektedir. Partiler her seçim öncesi kafalarında bir yargı oluşturuyor; fakat bu yargı genelde büyük İl, kendi yaşadıkları semt ve sosyal medyada takip edilen insanlarla sınırlı. Anket ve sosyal medyada kopartılan yaygaralardan farklı ‘ O seçim bu seçim, bu kez kazanacağız ’ deyip kaybedilen o kadar çok seçim var ki... 
    
Herkesin kafasında farklı bir Z Kuşağı tasviri, Z Kuşağının ise farklı bir öyküsü ve hayali var. Türkiye sadece İstanbul, Ankara, İzmir veya 1 milyon takipçisi olan sosyal medya fenomenlerinden ibaret değil:
- Milli ve yerli duygularla yetişen idealist, 
- Ailelerinin seçmen tercihlerini devam ettiren, 
- Küçük yaşta çalışarak geçinen, v.b. farklı karakterlerde gençler. 
- İnanç merkezli hayatları olan,
- Para, güç ve statüye aşırı önem veren,
- TV izlemeyen, sosyal medya ve oyun konsolu odaklı yaşayan gençlerimiz var.
Şu sorulara verilecek cevaplar, alınacak tedbirler, üretilecek somut projelerin sonuca etki edeceğini söyleyebiliriz.
- Türk gençliği ailesine bağlı olup kırsal bölgelerde güçlü partilerin seçmenlerinin genç evlatları üzerindeki etkileri nasıl ?
- Seçilecek rol modellerin kimliği ?
- Gençler ülkemize güveniyor ancak gelecek kaygısı, eğitim sorunları, iş ve geçim sıkıntıları nasıl giderilecek ?
- Gençlerin en çok ilgisini çeken eğitim, ifade özgürlüğü, insan ve hayvan hakları, spor konusunda hazırlanan projeler neler?
- Oy veren Annelerin mutfakta yaşadığı ekonomik sıkıntının gençler üzerindeki etkileri nasıl ?
- Partilerdeki adalet, verimlilik, istişare, şeffaflık ve hesap verebilirlik önemli bir ilke mi ?
Özetle: dijital gelişmeler ve sosyal çevre gençlerin bakış açılarını, değer dünyalarını, tutum ve davranışlarını etkilemektedir. Atalarından çok farklı bir gençlik var. Siyaset hesabı bu gerçeklikler göze alınarak yapmalı. Z Kuşağı herkesi ters köşeye yatırabilir. 
Başkalarının yaşadığı ağrının acısını hissetmeyenler gün gelir ağrıyı hissederler. Sonuç ne olur bilemem; fakat kazananın‘‘ TÜRKİYE VE TÜRKİYE SEVDALILARININ ’’ olması dileğiyle…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum