medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

KÜREMİZ ve KİTAP

25 Ekim 2021 - 00:52

Kitap kokusu,ekmek kokusu gibi nimettendir. Çocukluğumda ilk okuduğum kitap,şimdi yazarını hatırlamadığım ‘’Dörte Kardeşdiler ‘’isimli bir öykü kitabıydı. Öyküde babası korucu olan,annesi ev hanımı olan bir köyde yaşayan aileyi anlatıyordu.Babası vurulup ölünce,anneside hastalanıp ölünce yetim ve öksüz kalan çocukların nasıl tek tek başka ailelere evlatlık verildiği ve birbirlerinden ayrıldıklarını,yaşadıkları acıyı ve özlemi yazıyordu.İçim acıya acıya okumuştum. Okuyucu her okuduğu kitapda kendinden bir parça bulur.İçimi acıtan çok konu vardı,tekrar tekrar üstü üstüne okuduğumu hatırlıyorum.Kitabı komşunun kızına geri iade ederken bile ağlamıştım.Komşu kızı çok sevdiysen senin olsun demişti.Kabul etmemiştim.O gün bu gündür kitap okurum.Kitap okumayı severim.
    İçinde İnsan olan,konusu insan olan,insana değer veren tüm kitaplar başımın tacıdır.Ömer Seyfettin’den Bomba,Reşat Nuri’den Çalıkuşu,Halide Edip Adıvar ‘dan Ateşden Gömlek,Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Mezarlıktan Kalkan Şehit,Saik Faik ‘den Son Kuşlar...
İsmini sayamadığım çok öykü kitabı okudum.
    Lise yıllarımda Yaşar Kemal ‘in Ağrı Dağı Efsanesi’ ni hiç unutmadım hiç.Zindana atılan sevdiğini kurtarmak için,zindancı başına verdiği bir saç telinin ızdırabından yıkılan koca bir dağ. Aziz Nesin kitaplarının tüm serisi. Orhan Kemal’in Gurbet Kuşları’nı.Peyami Sefa ‘nın Dokuzuncu Hariciye Koğuşu.
Dergileri okumakta ayrı bir ayrı bir yeri var bende.Çocukğumda elime  ulaşabilen bütün dergileri okurdum.Şirler,öyküler,anılar,yazar tanıtımları,resim,makale son noktasına kadar okurdum.Lise yıllarımda okul gazetesi sorumlusu bendim.Belirli Günler Haftası’nda o haftaya değer ne varsa yazıp arkadaşlarla birlikte panoyu tamamlardık.
Geldik 2021 yılı Kitap günlerine.Kitap kokusunu nimetten sayarak,fuarı gezerken,gözleri pırıl pırıl yanan çocuklar vardı.Hangi kitabı alacaklarını,hangi yayınevinden bulabileceklerini,hangi  kitabı hangi yazarın yazdığını  ezbere biliyorlardı.Dikkatimi çeken,klasik öyküler ve romanlar yerine,yeni fantastık,bilim kurgu kitaplarını arıyorlardı.Onları görünce umudumun  solmuş  çiçekleri tekrar yeşerdi.Gençlik okuyor,okumayı seviyordu.Kitap okuyuna çocukların farkındalıkları beni çok sevindirdi.200 bini geçen ziyaretci sayısı daha çok sevindirdi.
    ‘’kitaplar aklın tedavi yeridir’ Yaşadığımız çağın hızı ve onun getirdiği sorunlardan kurtulmanın tek yolu kitap okumaktır.Okuyup araştıran,öğrenen beyin asla hasta olmaz.Beden için spor neyse,beyin içinde okumak odur.Kitap okumak  bakış açınızı genişletir.Bu anlamda en doğruya,en güzele bu şekilde ulaşırız.Küçük pencereden bakanlar,büyük pencerdeki manzarayı yakalayamaz.
    Geleceğimizin teminatları çocuklarımızın kitap sevgisi,kitap standlarındaki ordan oraya koşuşmaları,bilinçli kitap okuyucusu olmaları beni çok sevindirdi.
‘’İçinde yaşadığımız küre, iki dünyaya ayrılmıştır: Bildiğimiz coğrafya dünyası ve kitapların dünyası’’Leigh Hunt
Coğraflarımız savaş,açlık,yoksulluk,susuzluk,hızla silahlanma gibi çağın vebalarıyla uğraşırken.İkiye bölünmüş dünyamızdan kitapları seçerek yanlış giden   yaşadığımız küreden en doğru olanı bulabiliriz.

YORUMLAR

  • 1 Yorum