medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

İNSAN SORUMLULUKTUR...

29 Nisan 2024 - 00:02

İnsan sorumluluktur diyen Gülten Akın, insan sorumluluğun ilk öncelikli olmasından bahseder. Sadece kendini düşünen, sadece kendi iyiliğini düşünen insan ya sorumluluktan kaçar, ya da sorumluluğunun farkında değildir.

Sultan, yolun ortasına kocaman bir taş koyar. O yoldan ilk vezir geçer, yolun ortasında kocaman taşı görünce, sultana gidip haber vereyim, taşı kaldıracak adam tahsis etsin der. Hemen arkasından askerler geçer , onlarda komutana haber verelim bu taşı yolun üstünden kaldırsın derler. Onların hemen arkasından sırtında odun taşıyan bir adam yoldan geçmek ister. Bir de bakar ki yolunun üzerinde kocaman bir taş duruyor. Sırtından odunları indirip, biraz da zorlanarak yolun üstündeki taşı kenara çeker Taşın altından bir kese altın, bir de not yazılı. Bu bir kese altın ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYAN İÇİNDİR’’

Neden vezir sultana söylemek gereği duyar, neden asker komutana söylemek gereği duyar da ,yoldan geçen tek başına bir oduncu o taşı yoldan kaldırmak ister. İşte insan baştan başa SORUMLULUKTUR diyen Gülten Akın tam anlamıyla bunu demek istemiştir. Oduncu o taşın bir kenarından geçip gitmeden, diğer yolcuları düşünerek ve elini o taşın altına koyarak hem maddi anlamda, hem manevi anlamda kazanmıştır. Maddi anlamda bir kese altın, manevi anlamda yoldan geçecek diğer yolculara yol açmak, hayır duası almak.

‘’ Nergisten ben sorumluydum
Işgından ve çocuklardan
Yanlış mı belledim’’ İnsan Sorumluluktur Şiirin son dizesinde ki ‘’ Yanlış mı belledim ‘’ sorusu sayısız kurşun mermileri gibi insanın beynine beynine hücum ediyor. İnsan niye yanlış bellesin ki, olsa olsa insanlar konusunda yanılmış olabilir.

İnsan yaşadığı dünya da her şeye karşı  sorumluluğu olmalıdır. İnsana, hayvana, canlıya, cansıza ,doğa ya, hele hele çocuklara  olan sorumluluğu kalbin aynasıdır. Çocuklara karşı ne kadar sorumluysan, gelecek nesil o kadar sorunsuz olacaktır.

Bir diğer anlamda da insan ilk önce kendine karşı sorumludur. Kendine saygısı olan insanın da ilk önceliği sorumluluktur. İnsan baştan başa sorumluluktur kapsamına ilk başta kendisi girer,girmelidir. Güzel ahlak sorumluluğu, çevre sorumluluğu, çocuk sorumluluğu. İki yaşından itibaren çocuğa sorumluluk duygusunu kazandırmak gerekir. Anne ve baba dan başlayan ilk sorumluluk, çevresiyle ve okul eğitimiyle devam eder.

Çocuklar donmamış beton gibidir. Çimonta donmadan çocuğa yüklenen sağlam bir sorumluluk duygusu, geleceğin nesillerinin ellerini taşın altına koyacak donanıma hazırlar.

‘’Eylemlerimiz ve kararlarımız sonucunda başkalarına ve topluma karşı hissettiğimiz yükümlülüktür .Kant yükümlülük diyor. İnsan aklı olan bir varlıktır ve yükümlü olduğu kavramları vardır. ''Sorumluluk her iki ucu da görünmeyen ve yalnızca ortasını görebildiğimiz bir ipe benzer"

Ortasından bakınca ipin ne başı, ne sonu görünür. Üstelik de sorumluluğa sahip olmayan insanın ilk yapacağı şey ipi koparmaktır.Gerektiğinde elinizi taşın altına koymayı bilmemiz gerek. Yanıldım, yanılmışım dememek adına ‘’ İNSAN SORUMLULUKTUR ‘’ Sözü bize yaptığımız ve ya yapmadığımız insan olma koşullarını hatırlatacaktır, unutmayınız.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum