Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

Ockhamlı Willam Usturasıyla Dokunun Hayatınıza

08 Ocak 2024 - 00:01

Dünyanın keşmekeşliği yetmiyormuş gibi bir de üstüne kendi duygularımızın karışıklığını ekliyoruz. Her ne kadar dümdüz bir insan olmaya gayret etsek bile bunu çok azımız başarabiliyoruz. Yormadan yorulmadan yaşamak yani. Kendi hayatımızı bile  karışık düşüncelerden sıyrılmamız mümkün olmuyor.

Hayatımızı sadeleştirmek, hayatı bir anlamda kolaylaştırmaktır. Olasılıkları çoğaltarak iyi yaşamı elde edemeyiz. Ne istediğimizi bilmeliyiz ve yola öyle çıkmalıyız yola. Ne istediğimizin kesin net bir yanıtı olmalı, bunun karşısında bir çok olasılık sıralanınca kafamız  karışıyor.

İnsan tatminsiz bir varlıktır. O olsun, bu olsun, şu olsun tamam olsun da sadece olsun diye  yazsak bir sayfa dolusu istek ve arzu çıkar karşımıza. İşte bu zaten karışık olan hayatı bir takım hırs, heves, olasılıklar, olmazlar ve hiç bitmeyen heveslerle içini doldurduğumuz bir liste uzayıp gidiyor.

Böyle bir durumda kaldığımızda Ockhamlı Willam ‘ usturasıyla dokunun ve sadeleştirin hayatınızı. Ockhamlı Willam İngiliz felsefecidir. Tanımlamalar, önermeler ve gereksiz ne varsa kesip atmasından dolayı ortaya koyduğu pratik teoridir. Daha az şeyle daha doğru açıklanabilir ve anlaşılır olduğunu söylüyor. Tümel kavramlar yapma şeylerdir. Birbirlerine benzeyen şeylere, bu benzerlik yüzünden bizim bağladığımız genel anlamların işaretleridir. Ockhamlı William için ancak “birey”in gerçekliği vardır, dolayısıyla duyular ve deneyim her türlü bilginin temelidir. Bizler hep birbirne benzeyen şeyler yüzünden,adını koyup hayatı daha çok zorlaştırıyoruz.....

Ahlak, mantık,  metafizik,bilgi, astroloji alanında araştırmaları bulunan düşünür. Ahlak konusunu şöyle tanımlıyor. Ahlak, aklın ve zihinsel koşulların dikte etmesi sonucunda belirlenen iradenin kendisidir. İşte tam da bu, belirlenen irade. İnsan kendi duygularına iradesiyle sahip çıkabilir, yok çıkamıyorsa  Ockhamlı Willam  ın usturasını kullansın. Hayatını sadeleştirsin, hem de geç kalmadan.

Sizi yoran duygulardan, insanlardan, hırstan, boş hayallerden, yerine getirilmeyen sözlerden arınmak zorundayız. Sadeleştirdiğimiz hayatı yaşamak daha kolaydır. Villam’a göre Tanrı evreni bir kurala göre yaratmıştır. Peki ya insan kendi kendini yönetmede kuralları hiçe sayar ki. Sadeleştirdiğimiz hayatlarda çıkar savaşları, din savaşları, koltuk savaşları, rütbe savaşları, üstünlük savaşları olmaz ki.

Bu bir çağrıdır, vurunuz usturayı, sadeleştiriniz hayatlarınızı. Kuş gibi hafiflediğinizi göreceksiniz. Affedin herkesi, kendinizi bile affedin. Atın üzerinizde ne kadar ağırlık varsa.
Felsefeciye göre hayatın öznesi BİLMEKTİR , siz hayatın nesneleriyle uğraşmayınız. Sadeleştirdiğimiz hayat bize özne olarak kendimizi bırakır. Kendini bilen haddini de, Rabbini de bilir…..

YORUMLAR

  • 0 Yorum