medyum
Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

HEP KENDİ YÜREĞİNE DALMAK KURTULUŞ BUNDADIR….

08 Ağustos 2022 - 00:17

Üsdat Rasim Özdenören, kurtuluşu kendi yüğine dalmak diye tanımlamış. Tanımlama çok güzel ve içten. İnsan kendi yüreğinin ekmeğidir,emeğidir.
Bazen kendi yüreğimize öyle dalıyoruz ki,boğulmaya ramak kala bir yazı ve okuma  ile sağ çıkıyoruz kendi içimizden.Tam da bu yüzden okumak ve yazmak insanın hayatın keşmekeşinden kurtuluşunu sağlıyor.
Kahramanmaraş  şairler,yazarlar,ozanlar yurdu.Kalpleri kelamlarında olan insanlar yurdu. Cahit Zarifoğlu ‘’Bu adamlar,gövdesi yatak görmemiş adamlar ‘’ diye söz ediyor.

Cahit Zarifoğlu, Sezai Karakoç, Abdürrahim Karakoç, Bahaddin Karakoç, Nuri Pakdil, Mehmet Akif İnan,Erdem Beyazıt,Rasim Özdenören,Aladdin Özdenören,Mahsuni Şerif .

Rasim Özdenören kaybettiğimiz son güzel adamlardan biri. Hikaye,öykü ve deneme yazarı olan  güzel adam aynı zamanda iyi bir dergicidir.Düşünsel Duruş,Siyasal İstiareler,Açık Mektuplar,Red Yazıları,Çapraz İlişkiler,Yaşadığmız Günler,Çözülme,Kent İlişileri,Çarpışmalar,Yazı İmge Ve Gerçekler,Uyumsuzlar,İpin Ucu,Kafa Karıştıran Kelimeler,Yumurtayı Hangi Ucundan Kırsak,Edebiyat ve Hayat,Acemi Yolcu,Köpekce Düşünceler,Yeniden İnanmak,Hışırtı,Ansızın Yola Çıkmak.Denize Açılan Kapı,Kör Pencereler,İmkansız Öyküler,Toz,Hastalar Ve Işıklar,Kuyu,Müslümanca Düşünmek,Çok Sesli Bir Ölüm,İlk Öyküler,Gül Yetiştiren Adam,Yüzler,Eşikte Duran İnsan,Ruhun Malzemeleri,Ben Ve Hayat Ölüm,Hayvan Çiftliği…….

Yazar ,hemen hemen her kitabında en büyük önceliği İNSAN insanın kendine ve çevresine yabancılaşması.Gerçeğin ve düşün birbirine girmesi ile insanın bu keşmekeşten nasıl kurtulacağına dair işaretleri taşır.Tasavvufa yönelen yazar kendi iç dünyasında arayışların kapısında sabır ve sukuneti telkin ediyor.
Hışırtı adı kitabında tamamen kadın ve kadının yaşamsal sorunlarına eğiliyor.Kadının acıları,yenilgileri,hayalleri,sevgisi gibi.
‘’Özlemek,ora,bura arasında gerili durmaktır’’muhtemelen gerili durmak,kopacak ip gerginliği kadar incinmek ve incelmek anlamında tanımlıyor. Ora ile bura arasında gerili duran insanların özlemini yüreği cız edecek kadar naif tanımlamış.
-
Bol bol okuyun ve okumayı terk etmeyin. Derdi olan insan okur, derdi olmayan da okuyarak dert sahibi olur. Asıl mesele bir derdimizin olmasıdır-
Bu anlamda  yazar dertli olan okur demekle,farkında olmayı ve farkındalığı bilmeyi öneriyor.

Yazar şiirsel uslubuyla denemeleri ve öykülerinde insanın ruhunu onaran cümleler kuruyor.
Oysa zaman belki bir ömür boyu süren bir tek andır. / Rasim Özdenören
İnsan en çok bilmediğine düşmandır,okuyup öğrenin bilin….
Yazar bütün kitaplarında insan ve insan hayatını,çağa uyumunu,durmayı ve durmamayı,insanın sancılarını anlatıyor.
Bilmediğine düşman olan insanı da okumaya ve öğrenmeye çağırıyor. 
Herkes uydurma bir kişilik taşımaya bayıldığı için beni de öyle sanıyorlar. Uydurma bir kişilik derken,kendi olmayan insanlardan söz ediyor. Üstüne sonradan yaftalanmış,yakıştırılmış kişiliklerden. Yazdıklarında kendi kalmak ve kendi olmak mücadelesi veren şair denemelerinde insan kimliğini ve kendini bulamayan insanların serencamını yazıyor.

Zulüm, bir şeye hakkı olan şeyi vermemektir diyor Kuyu kitabında. Emperyalizme ve kapitalizme olan tepkisini dile getirirken bunun en asli bir görev olduğuna uru yapıyor.
Bugün çoğu Müslüman kendi tarihini, hatta dinini bile batının tuttuğu aynadan seyrediyor. Batının tuttuğu aynanın her şeyi "nesnel" olarak yansıtacağı hususundaki kör inanç
Müslümanları bu aynaya bakıp da kendini "Barbar" olarak gören, böylece Müslüman olduğundan utanç duyan insanlar haline getirmiştir.
Batının tuttuğu aynadan kendini  seyretmek tanımı,bu günün insanını tam da tanımlıyor.Hem özeleştiri hem uyarı anlamında güzel bir açıklama yazmıştır.

Kahramanmaraş’lı güzel adama rahmet diliyorum. İnsanın kendi yüreğine dalışının kurtuluşu olmasını işaret etmesini çok değerli bir arayış . Mekanı cennet olsun.

YORUMLAR

  • 0 Yorum