Reklam
Reklam
Reklam
Kürşad TUNCALI

Kürşad TUNCALI

[email protected]

SENİ YORAN HER ŞEYİ BIRAK ...!

19 Eylül 2022 - 00:01

     Son zamanlarda sık sık hatta uzunca bir zaman ara ara kendimde, ruhum ve bedenimde hissettiğim bir yorgunluk, bir isteksizlik, bir yetersizlik, bitmişlik ve tükenmişlik hissine maruz kaldığım, beni bedenen ve manen örseleyen duygularla boğuşurken gördüğüm bir başlıktı; ''Seni Yoran Her Şeyi Bırak'' içimden kendime seslendim tevafuk olsa gerek hadi yine iyisin gitmeden doktor ayağına geldi sanırım ve hemen sipariş verip yeni bir maceraya koyuldum bu kitapla.

          Seni Yoran Her Şeyi Bırak - Duygusal Manipülasyondan Kurtulma ve Korunma Metotları geniş başlığı altında, Destek Yayınlarından 2022 yılı basımı, edebiyat ve psikoloji türünde bir kitap. Seni Yoran Her Şeyi Bırak. Kendilerine Müthiş Psikoloji adını verdikleri bir yazar ekibinin mutfağında hazırlanmış.  Müthiş Psikoloji, Psikolog ve Psikiyatristlerden oluşan bir ekip. Ekip, bir kimlik ve yüzün ardında durmayı istemediğinden fotoğraf ve bireysel isim kullanmamaktaymış. Öyleyse ne yapalım sevgili okur? Gel birlikte keşfedelim.

KİMSENİN HAYALİNDEKİ İNSAN OLMAK ZORUNDA DEĞİLSİNİZ.
Duygularından ve tepkilerinden şüphe mi ediyorsun?
Kendini çoğu zaman suçlu ve eksik mi hissediyorsun?
Kararlarını ve olayları algılama şeklini sorguluyor musun?
İlişkini kaybetme korkusu yaşıyor musun?
Hep özür dileyen ve kendini açıklamaya çalışan taraf mısın?
Özgüvenin giderek azalıyor mu?
Sürekli endişeli misin?
“Ben böyle değildim, ne oldu bana?” diye düşünüyor musun?
Güçsüz ve yalnız mı hissediyorsun?

          Olay mahallinde yalnız değilsin. Biri seni böyle olduğuna ikna etmeyi başarmıştır. Hayatının en güçlü olduğun alanlarında duygusal manipülasyona maruz kaldığının farkında bile değilsin. Suçluları uzakta arama, manipülatörler cinayet mahallinde dolaşan katiller gibi en yakınındakilerdir hatta en sevdiklerin...

          Bu kitap maruz kaldığın duygusal manipülasyonları fark etmeni, kendini korumanı ve süreci güçlü biçimde yönetmeni sağlayacak, seni yoran her şeyden kurtulmanın kapılarını açacaktır. Müthiş Psikoloji kitabında yaşanmış kısa öyküler öncelikle anlatılmakta ve ardından karakterlerin ve olayların analizi yapılmaktadır. Günlük hayatımızda esiri olduğumuz ama pek de farkında olmadığımız durumlara karşı uyarıcılarımızı tetiklemekte ve daha çok içe dönük bireysel korumacılığın üstünde durulmaktadır kitapta. Gelin kitaptan bir kaç alıntı ile çehresini biraz tanıyalım. öyleyse.

          ''Sevgi insana iyi gelir.İyi hissettirir.Gelistirir,besler,büyütür. Kıskanmazsın sevgi dolu bir ilişkide,kendini değersiz hissetmezsin.Sorun çıkardığı ya da bu ilişkiyi haketmediğini düşünmezsin. Kaybetmekten korkmazsın.Kendini suçlu hissetmezsin. Yorulmasın.''

          ''Yanlış ilişkide neden dururuz?
          Duygusal olarak istismar edildiğimiz ilişkilerin içinde durmaya devam etmek, çoğu kez o ilişki türünün bizim için tanıdık olduğunun bir işaretidir ve aslında ebeveynlerimizle kurduğumuz ilişkinin bir yansımasıdır.  Onlarla kurduğumuz ilişkiyi duygusal olarak istismar edildiğimiz ilişkilerde de partnerimize yaşatıyoruzdur.
          Ebeveynler duygusal olarak tutarsızsalar, ilgilerini bazen çok yoğun gösterip bazen tamamen kesiyorlarsa ve çocuklarına "yoklarmış" gibi hissettiriyorlarsa, yani daimi olarak “onaylanma ve onaylanmama” döngüsü içerisinde gidip geliyorlarsa, bu tip bir erken çocukluk dönemi yaşayanlar, yetişkinlik dönemlerinde yine bu duruma benzer bir ilişki partneri canlandırabiliyor hayatında.
          Çünkü ebeveynlerle kurduğumuz çarpık ilişkiyi ve bu ilişki neticesinde aldığımız duygusal hasarı, ancak ebeveynimize benzeyen insanlarla kurulacak duygusal ilişkiler içinde düzeltebileceğimize inanıyoruz.''

          Aslında çok fazla kişisel gelişim kitapları okumayı sevmem. Ama bu kitap diğer kişisel gelişim kitaplarından çok ama çok farklı bir yere sahip gibi geldi bana. Belkide yazının başında dediğim gibi tam da böyle hisssettiğim bir dönemde denk geldiği için ya da sonbahar, Eylül psikolojisinden dolayı.

          Manipülasyon hayatımızın her anında  her konusunda uygulanabilir ve bu kaçınılmaz bir şeydir. Önemli olan bu duygusal saldırının önce farkında olmak sonra da ondan kurtulmak. Müthiş Psikoloji'nin okuduğum ilk kitabı ve diğer iki kitabıyla da tanışmak için can atıyorum. Umarım Kitap hak ettiği değeri görür. İyi okumalar değerli okur.

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Aydın Karyağdı
    1 yıl önce
    Yazdıklarınız çok tanıdık birini hatırlattı...Galiba o benim ,yakınım,yakınımda ki kişiler ya da herkes
  • Aydın Karyağdı
    1 yıl önce
    Yazdıklarınız çok tanıdık birini hatırlattı...Galiba o benim ,yakınım,yakınımda ki kişiler ya da herkes