Reklam
Reklam
Reklam
Kürşad TUNCALI

Kürşad TUNCALI

[email protected]

EYLÜLE İSYAN GİBİ

05 Eylül 2022 - 00:02


 1 Hafta aradan sonra tekrar merhaba değerli okur. Malum Eylül ayının ilk günleri ve resmi olarak yaz aylarına veda etmiş buluyoruz. Benim gibi yaz yazın severler için hüzünlü elbet. Sonbaharın başlangıcı kabul edilen Eylül zaten yaz ve yazın severler için olsun sevmeyenler için olsun hüzün ve bir nevi matem ayıdır. Yalnız doğa ana değil insanın içinde ki tabiatta bu değişimden nasibi alır.

  Lakin ben her ayın ilk yazısında olduğu üzre gelenekselleştirdiğim gibi bu hafta da bu yazımda Eylül ayı içinde doğmuş ve yine bu ay içinde vefatlarıyla hayranlarını üzmüş yazar, şair ve edebiyatçıları anacağım.

  9 EYLÜL 1828: Tolstoy doğdu. Lev Nikolayeviç Tolstoy, 1828 yılında doğup 1910 yılında ölen Rus filozof, pasifist, eğitim reformcusu, kısa öykücü ve yazardır. Hazin Bir Evliliğin Romanı,Çocuklukluğum,İlk Gençlik,Gençlik,Sivastopol Serisi,Kazaklar,Savaş ve Barış,İnsan Ne İle Yaşar?,Ivan Ilyiç'in Ölümü,Anna Karenina,Kroyçer Sonat,Diriliş,Hacı Murat,Sergi Baba,Efendi İle Uşağı kitaplarından bazılarıdır.  

9 Eylül 1943: Tezer Özlü doğdu. 1943 yılında İstanbul'da doğan Tezer Özlü, öykü ve roman yazarı Demir Özlü'nün kız kardeşidir. Yayımladığı üç "farklı" kitabıyla edebiyatımızın çok erken yaşta yitirdiği en özgün kalemlerden biri oldu. Eski Bahçe, sonraki yıllardaki öykülerini kapsayan Eski Bahçe, Eski Sevgi isimli iki öykü kitabı; Çocukluğun Soğuk Geceleri ve Yaşamın Ucuna Yolculuk isimli iki roman, denemelerinin toplandığı Kalanlar, Zaman Dışı Yaşam isimli bir senaryo ve Tezer Özlü’den Leyla Erbil’e Mektuplar eserleri arasındadır.

15 Eylül 1901: Kemalettin Kamu doğdu. Edebiyatımızda "Gurbet Şairi" olarak tanınan Kemalettin Kamu Bayburt doğumludur. Kemalettin Kâmi Kamu, "Gurbet Şairi" olarak tanınan Türk şair ve siyasetçidir VI., VII. ve VIII. dönem TBMM'de milletvekili olarak görev yapmıştır.
15 Eylül  1914: Orhan Kemal doğdu. 15 Eylül 1914'te Adana'nın Ceyhan ilçesinde doğdu. 2 Haziran 1970'te yaşamını yitirdi. Toplumsal gerçekçi romanın usta kalemi, öykü ve roman yazarı. Asıl ismi Mehmet Raşit Öğütçü.

21 Eylül 1975 Bedri Rahmi Eyüboğlu öldü.  Edebiyatımıza ve Şairlere İlham Olmuş Ayların En Güzeli: Eylül. Melankoli, hüzün ve ayrılıkların ayı eylül, tarih boyunca edebiyatçı ve şairlerin ilham kaynağı olmuş.

“Eylülde aşk, eylülde acı, eylülde yalnızlık zordur,
Eylülde her şey zordur, ben eylülü onun için severim…”

Diyen şair gibi eylülde her şey zor ve güzeldir. Eylülün ilk günlerini yaşıyoruz, bir başka deyişle hazan mevsiminin başlangıcını. Günler kısalmaya başladı, gittikçe daha da kısalacak. Yaz günlerinin o kavurucu sıcakları yerini tatlı bir serinliğe terk ediyor yavaş yavaş. Doğa bir başka bahara kadar vedaya hazırlanıyor; sarının, kızılın her tonu sarıyor evreni, yapraklar rüzgarların peşi sıra koşturup duruyor. Yani eylül hüzünlerin ve ayrılıkların ayı. Bu nedenle de edebiyatçılara, şairlere ilham kaynağı olmuş eylül umarım bizlere de güzelliklerini bahşeder bu sene de.. Görüşmek üzre..

''Güneşte kavruluruz kıraç topraklar gibi
Hazanda savruluruz serseri yapraklar gibi
Yalnızlığı yaşarız geride kalan gibi
Düşer düşer kalkarız her Eylül' e isyan gibi..''

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum