Hepimiz biliyoruz ki Milli Mücadelede Batı Cephesi Karargahı göreviyle çok önemli bir rol üstlenen Akşehir’de, Taarruz hazırlıklarının sona ererek, Karargahın taşındığı 24 Ağustos 1922 tarihi anısına her yıl düzenlenen “Akşehir Onur Günü” etkinlikleri bu yılda inşallah, her yıl olduğu gibi coşkuyla kutlanacaktır.
Yine biliyoruz ki yeniden dirilişin destanının yazıldığı topraklarımızda, düşmana son darbenin vurulmasında şehrimizin büyük önemi bulunmaktadır. Bu kutsal vatanın savunmasında Akşehirliler tek vücut olarak, askerimize her türlü lojistik desteği sağlayarak cephe gerisinin kahramanları olarak tarihteki yerini almışlardır.
Atatürk tarafından, 28 Temmuz 1922'de, Taarruza ilişkin yapılacak savaş hazırlıklarının düşmana fark ettirilmemesi için düzenlenen, futbol müsabakası da, Akşehir'in ne denli önemli bir yer olduğunu göstermektedir. Akşehir'e gelen üst düzey komutanlar, Büyük Taarruz konusunda bilgilendirilmişler, onların fikir ve önerileri de alınarak, hazırlıkların en kısa sürede tamamlanması istenmiştir.
Akşehir Batı Cephesi Karargahı’nı, 24 Ağustos 1922'de dualarla ve büyük bir coşku ile uğurlamış ve 26 Ağustos'ta başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos 1922'de Türk Milleti hürriyet ve bağımsızlık içinde yaşama onuruna kavuşmuştur. Bu zaferle, aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin de temelleri atılmıştır. İstiklalimizin ve İstikbalimizin kazanılmasında, vatan toprağının her karışını, kanlarıyla sulayan ecdadımızla, ne kadar iftihar etsek azdır. Milletimiz, her aşaması eşsiz vatanseverlik ve kahramanlık destanlarıyla dolu olan Milli Mücadele sonucunda kazandığı bağımsızlığını, milli birlik ve beraberlik anlayışıyla her zaman koruyacaktır.
9 ay 10 gün süreyle savaş planları ve stratejileri burada yapılmıştır. Manidar bir zaman dilimi değil mi? Adeta yeniden küllerinden doğacak bir ülkenin doğum sancısı! Elbette memleketimizin her bir köşesi ezelden gelen ve ebede gidecek olan bir ruhla kahramanlık destanlarıyla doludur ve ne şükür ki en son, en güçlü ve en belirleyici bu destansı kahramanlık öyküsünün satır araları burada yazılmış ve bugüne dek gelerek beslenen alevin kıvılcımı burada, Akşehirimizde yakılmıştır.
Bu 100. yıl kapsamında Akşehirimizde kapsamlı ve güzel etkinlikler olacağınının da haberlerini alıyoruz. Zaten 100. yıla ve Akşehire yakışan da budur. Nice 100 yıllar geçse de dünya döndükçe ve yüce Allah izin verdikçe Akşehir ve Ak Şehirlimiz bağrında, boynunda ve göğsünde bu şerefli günün o nurdan ödülünü saadetini ve haklı gururunu her daim şerefle taşıyacaktır.
Onur Günümüzün 100. yıldönümünde; Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşu ve bekası için canını veren aziz şehitlerimizi saygı, sevgi, rahmetle; kahraman gazilerimizi de şükranla anıyoruz. Onur'unla, gururla çok yaşa Akşehir!
YORUMLAR