Reklam
Reklam
Reklam
BÜLENT KESKİN

BÜLENT KESKİN

[email protected]

YUNAKLI ÂŞIK MOLLA RAHİM

28 Şubat 2022 - 00:22

Yunaklı Âşık Molla Rahim, birçoğumuz tarafından adı duyulmamış, yaşadığı coğrafya dışında pek bilinmeyen bir kişidir. Aslında kıymet bilen bazı kişilerce bilinmek mi yoksa toplumdaki çok kişi tarafından tanınmak mıdaha iyidir diye bir soru sorulsa bunun ayrıca irdelenmesi gerekeceği kanaatindeyim!

Adakasım köyünde 1902 yılında doğan Âşık Molla Rahim, ailesinin tek erkek çocuğu olmasıhasebiylezamanın şartlarına göre özenli bir talim ve terbiyeden geçirilmiş. O yıllarda Osmanlı Devletinde Arap alfabesi kullanıldığı için okuma-yazmayı bu harflerle öğrenmiş,eserlerini ise Türkçe olarak, özgün bir biçimde kaleme almış. Hayatı normal bir biçimde, hâline, ibadetine dikkat ederek geçerken kırk yaşlarındayken gördüğü rüya ile dünyası bir başka biçime dönüşmüş. Rüyasındaki iki cihan serveriPeygamber Efendimiz olunca çevresine; o geceden sonra kendisini dünyaya yeniden gelmiş gibi hissettiğinisöylemiş. O andan sonra neler yaşadıysa, neler hissettiyse, neler biliyorsa bunlar önce seslere dönüşmüş sonra da şiir olarak kulaklara, oradan da gönüllere aktarılmış. Bildiklerini, öğrendiklerini, düşündüklerini, insanların neleri öğrenmeleri gerektiğini ve içinden geçenleri hep bu şekilde aktarmaya çalışmış. Yunak halkı onu çok sevmiş, özellikle kış akşamlarında yapılan toplantılarda şiirlerini ilahi tarzında okuyan dostları olmuş. Kalp rahatsızlığı sebebiyle tedavi görürken 24 Ocak 1980 tarihinde Konya’da vefat ettiğinde büyük bir kalabalık ile Yunak Mezarlığındaki ebedi istirahatgahına defnedilmiş. Yunaklı dostların söylediklerine göre onun şiirlerini bilen ve makamla okuyan yalnızca birkaç kişi kalabilmiş. Onlar da dünyalarını değiştirince ne yazık ki bu kıymetler unutulup gidecek! Ümit ediyorum ki meraklılar çıkıp bu güzel geleneği devam ettirirler.

Âşık Molla Rahim’inşiirlerini genellikle hece vezniyle söylediği, daha çok tam ve yarım kafiye kullandığı görülüyor. Allah’ın emir ve yasaklarını, İslâm dininin güzelliklerini, peygamberin sünnetini, ilahi aşkı ve birçok konudaki şiirlerinin; manevi yönlendirme ve bir nevi kalbe doğuşla dile getirdiğini kendisi söylese de gönül ehli olmasından dolayıeserlerinin ortaya çıktığı okunduğunda daha iyi anlaşılmaktadır. Yalnızca ibadetlerle ilgili değil aynı zamanda sosyal mevzularda şiirlerinde oldukça belirgin biçimde görülüyor. Mesela; komşuluk ilişkileri, ölçü ve tartının düzenli olması, kadın hakları, çocuklara karşı şefkat gibi örnekler verilebilir.Yunus Emre gibi yalın bir dil kullanırken bazı şiirlerinde ona atıfta bulunduğu da gözlerden kaçmıyor.

Sözü çok uzatmamak iyidir. Âşık Molla Rahim’in şiirlerinden öğrenmek isteyen okurlar Yunak Belediyesi Kültür Yayınları arasında yayınlanan “Âşık Molla Rahim Güldeste”sini Yunak Belediyesinden ücretsiz olarak temin edip okuyabilirler. Âşık Molla Rahim’in şiirleri arasındaki bir öğüdünü de aşağıya yazarak bu yazımı nihayetlendireyim.

Selam ve muhabbetlerimle…

“Gönlüm sende hiç akıl yok,
Allah’tan sen bir kere kork,
Ayırmıyorsun hiç hak hukuk,
Gafil gönül, yaman gönül.

YORUMLAR

  • 0 Yorum