Reklam
Reklam
Reklam
BÜLENT KESKİN

BÜLENT KESKİN

[email protected]

Kanser Haftası

11 Nisan 2022 - 00:17

Ülkemizde 1-7 Nisan tarihlerini kapsayan günler Ulusal Kanser Haftası olarak belirlenmiş ve uzun zamandır bu tarihler arasında biraz daha fazla yapılan etkinliklerle halkımızın bu hastalığa karşı ve özellikle erken teşhis farkındalık düzeyinin artırılması amaçlanmaktadır. Bu hafta Kanser Haftası olarak ifade edilse de ülkemizde kanser ile ilgili etkinlikler aslında yıl boyunca devam etmektedir.
Kanserle mücadelenin önem verilen hususlarından birisi erken zamanlarda bu hastalığın teşhis edilmesidir. Başlangıç safhalarında yakalanan kanserlerde tamamen iyileşme oranı daha yüksek, tedavi süreçleri daha kısa ve maliyeti de çok daha azdır. Halk sağlığının korunması maksadıyla Sağlık Bakanlığına bağlı kurum ve kuruluşlarda kanserle ilgili taramalar yapılmaktadır. Bunları şu şekilde sayabiliriz.
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM),
Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM),
Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM),
Aile Sağlığı Merkezleri (ASM)
Bu saydıklarımın dışında yine Sağlık Bakanlığına ait Mobil kanser tarama araçlarıyla da kanser erken teşhis taramaları ücretsiz olarak yapılmaktadır. Vücudunun herhangi bir yerinde rahatsızlık hisseden kişiler öncelikle Aile Hekimlerine müracaat etmeli, kanserle ilgili bir ihtimal söz konusu ise Aile Hekimleri onları ilgili yerlere yönlendirmektedir. Yapılan taramalar sonrasında kanser şüphesi olanlar ileri tetkikler, teşhis ve tedavi hizmetleri için ikinci ve üçüncü basamak sağlık kuruluşlarına yönlendirilmektedir. Gerekli tedaviler bu şekilde yapılmaktadır.
Yapılan araştırmalarda kanserin yaklaşık yüzde on oranında genetik kökene dayandığı, geri kalan yüzde doksanlık kısmın ise, çevre faktörleri, beslenme alışkanlıkları, alkol, tütün kullanımı, obezite gibi nedenlere dayandığı sonucuna varılmıştır. Burada ayrıntıya girmeyeceğim ama kansere neden olduğu bulunan maddelerden uzak durmak bile birçok kişinin kansere yakalanma ihtimalini azaltacaktır.
Her şeye rağmen insanların kansere yakalanma ihtimali vardır ve bu yüzden böyle bir durumla karşılaştığınızda öncelikle sakin olmalı, teşhis ve tedavi için sağlık kurum ve kuruluşlarına güvenmeniz gerektiğini aklınızdan çıkarmamalısınız. Modern anlamda tedavi olacağınız, güvenilir bir sağlık kurumuna başvurmanızı, hiçbir bilimsel ispatı olmayan bilmem ne otlarını karıştırıp tedavi ettiğini söyleyen umut simsarlarına meyletmemelisiniz. Şifa Allah’tandır ve yarattığı tıp ilmi vasıtasıyla verdiği şifayı aramak gerekir.    
Hiç kimsenin kanser olmaması, olanların da şifa bulması temennisiyle…
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum