Reklam
Reklam
Reklam
BÜLENT KESKİN

BÜLENT KESKİN

[email protected]

Türksüz Tuna Öksüz, Tuna'sız Türk Yaslıdır

04 Nisan 2022 - 00:18



            Türk Ocakları Genel Merkezindeki Ocakbaşı Sohbetinin bu haftaki konusu “Vefatının 25’inci Yılında Alparslan Türkeş ve Türk Dünyası” konuşmacı ise Dr.HayatiBİCE’ydi. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki son zamanlarda dinlediğim ruhuma dokunan, bilgi dolu, gözümüzden kaçanları ve aynı zamanda fark edemediklerimize dikkat çeken de bir programdı. Anlatılanlar o kadar ilgi çekici veruhuma işlemiş ki program bitmesin hissine de kapıldım.

            Sohbet konusunun başlığı ilk bakışta anlatılacakları belli bir sınır içerisine sokuyormuş gibi görünse de aslında Türkeş Ata’nın Türk Dünyası ile olan ilişkisini anlatmaya saatlerin, yazmaya sayfaların kâfi gelmeyeceği kanaatindeyim. Yazımın başlığı dikkatinizi çekti mi bilmem ama Hayati Bey’in konuşmasının başlarında; Kurmay Subay, Devlet Adamı, Siyasetçi kimliğinin dışında edebi bir yönü de olan Türkeş Ata’nın “Kahramanlık Ruhu” adındaki kitabında bulunan “Tuna” yazısından bahsetmesi, beni bu şiir gibi olan yazıyı ilk okuduğum gençlik yıllarıma götürdü. O tarihlerde yamyamlar bile hürken dünyanın dört bir yanında esir olan Türklerin acısını yüreğinde hissetmek herkese nasip olan bir his değildi ne yazık ki! Keşke her Türk bu acıyı hissedebilseydi diye düşünmediğim zamanlar da olmadı değil! Kırım’daki Mustafa AbdülcemilKırımoğlu’nun, Azerbaycan’daki Ebülfeyz Elçibey’in, Batı Trakya’daki Dr.Sadık Ahmet’in, Kıbrıs’taki Rauf Denktaş’ın, Doğu Türkistan denilince aklımıza gelen İsa Yusuf Alptekin’in, Kerkük’ten, Gagauzya’dan ve dünyada Türk olan her yerde insanların gönlüne girebilmiş büyük bir insan olanAlparslan Türkeş’in;bugünkü gibi bir iletişimin olmadığı, büyük çoğunluğu komünist rejim altındaki soydaşlarımızın gönlünde olduğunu, dağ başlarında yaşayanların bile adını, yaptıklarını, yapmaya çalıştıklarını bilmesinin sebeplerini, teğmenliğinden vefatına kadar geçen sürede üzerine atılan suçlardan beraatlarını, hakkında yapılan akademik çalışmaları, Turancılık, Türkçülükanlayışının nasıl olduğundan ve daha birçok şeyden bahsedildi bu programda. Türk Milletinin mutluluk ve refahı için çalışmanın, Türklüğün milli benliğini bulması gerekliliğinden, Türkçülüğün bir hedefinin de her şeyden önce Türkiye’yi korumak ve yükseltmeye çalışmak düşüncesi olduğu üzerinde duruldu. Aynı zamanda Ülkücü Yazarlar Derneği Başkanı olan Hayati Bey, gerekli izinleri alarak Alparslan Türkeş’in bütün eserlerini Ülkücü Bellek internet sitesinde yayınladıklarından, dünyanın her tarafındaki ve özellikle İran’da yaşayan Türklerin de bu eserleri bilgisayarlarına indirip okuyabildiklerinden bahsetti. Azerbaycan’daki Azatlık Meydanında Ebulfeyz Elçibey ile Alparslan Türkeş’in birlikte çekilmiş fotoğraflarındaki sevinçli hâllerinin gözlerden kaçmamasını da söyledi. Türkeş Ata’nın mezarına dünyanın dört bir yanından gelen ziyaretçiler olduğunu, Türkistan’daki Arslan Baba Türbesi gibi bir külliye yapılması gerekliliği üzerinde de durdu. Sohbetin ortalarına doğru Afganistan Türklerinin varlığını dünyaya duyuran Azad Bek Kerimi’den, onun Türkeş Ata ile olan görüşmesinden, hayatını anlatmaya çalıştığım “Azad Bek” isimli romanımdan da bahsedilmesi benim için onur vericiydi.

            Türk Ocağı TV’den canlı yapılan bu yayın ile ilgili çok şey yazabilirim ama merak edenlerbant kaydını Youtube’den izleyebilir. Yazımın en altına bağlantı linkini ekleyeceğim. Prof.Dr.Mehmet ŞAHİNGÖZ ve Dr.Hayati BİCE’ye aktardıkları bu kıymetli bilgiler sebebiyle şükranlarımı sunuyorum.

            25 yıl önce; dünyanın her tarafından, onu hiç görmeden gönülden bağlanan insanların koşarak geldiği, Ankara’nın o güne kadar rastlamadığı bir kalabalıkla, baharda, nisan ayında kar altında saatlerce yürüyerek ebedi istirahatgâhına götürüp, toprağın koynuna sırladığı, Türk Dünyasının Türkeş Ata’sını, bedeninin vefat yıldönümünde, gönlümüzde kalan hoş sedasıyla ve saygıyla anıyorum.

            Aziz ruhu şad olsun.

Programı izlemek için lütfen bağlantıya gidiniz.
https://www.youtube.com/watch?v=qvS-L3MecG4

Programda bahsedilen araştırma yazısını bağlantıya giderek okuyabilirsiniz.
https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/1501832?fbclid=IwAR3C_CX0JcIb_C9VCFn-EhabmDLj28M1odHnS-8dwb0HVVN-ChqlKSpct-E

           
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum