medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

 Müslüman Asla  Yalan Söylemez . . . !

05 Eylül 2022 - 00:02

 Yalan:doğru olmayan, gerçeğe uymayan söz, kıtır, uydurma, hakikat ve gerçeğin aksi olan, bir kimseden söylemediği halde söz nakletmek gibi anlamlara gelir. Yalan çeşitleri şu şekilde sıralanabilir;Sözü yerine getirilmeyen yalanlar,Ticarette yapılan yalanlar, Alım-satım da yapılan yalanlar,Uydurma yalanlar, Küstahça söylenen yalanlar, Abartılarak söylenen yalanlar, Aldatma amaçlı söylenen yalanlar, Emek ve alın terine yapılan yalanlar,Rüya görmediği halde görmüş gibi söylenen yalanlar,Zorlama yoluyla söylenen yalanlar ve Beyaz yalanlar gibi adlandırılan yalan çeşitleri bulunmaktadır. Bütün bu tip yalanlardan Müslüman uzak durmalıdır.

 Kur'anı Kerimde kezib(yalan, yalancı)kelimesi ve türevleriyle birlikte 280 ayette geçmektedir. Ancak dinen şu üç yerde yalan söylemek mubah yani söylenmesi caiz görülmüştür ki bunlar; Savaşta,Vatanı ve milletini ve askeri korumak, Arası açık olan veya husumeti olanları barıştırmak ve aralarını bulmak,Eşler arasını bulmak ve barıştırmak için yalan söylenebileceği ifade edilmektedir.Bu üç şartın altında farklı söylem ve boyutları düşünülebilir.   

  Yalan ve sahte sözler, Şeytanın cennetten kovulmasından itibaren dünyada Hz Adem'in oğlu Kabil ile başlamış ve kıyamete kadarda bu mücadele devam edecektir. Çünkü Allah; Bu mücadelede sapmayan, doğruluktan ayrılmayan, kendisini dost edinip sığınanlar, hem bu dünyada hemde ahirette büyük mükâfata ereceğini bildirmektedir. Allah   iyiliği de, kötülüğü de  yaratmış,  insanı kendi iradesine bırakmıştır. İnsan, istediği şekilde ,özgürce yaşayabilmektedir.İyilik ve doğruluk sonucu güzellik ve cennet, kötülüğün ve yalan girdabında olmanın sonucu da azap ve cehennem olacağını  Allah biz kullarına bildirmektedir. "Allah'a ve Peygamberlerine  iman edenler var ya, işte onlar sıddıklar(sözü ve özü doğru kimseler) ve Allah katında şahitlerdir.Onların mükâfatları ve nurları vardır.İnkar edip ayetlerimizi yalanlayanlara gelince, işte onlar  cehennemliklerdir. "(Hadid/19)  Yalanın mutlaka bir gün ortaya çıkma gibi bir zaafı vardır. Yalan yalanı doğurur. İçinden çıkılmaz bir hal alır. Atalarımız. "Yalancının mumu yatsıya kadar yanar.'  sözüyle bunu perçinlemiştir.

  Yalan rızkın bereketini yok eder. İşini,itibarını, Aile huzurunu mahveder.Rahmet melekleri çevresini terk eder. Dostu şeytan olur ve hayatını, akıbetini hüsrana uğratır berbat eder. Allah Resulü:" Doğruluktan ayrılmayınız. Muhakkak ki doğruluk iyiliğe, iyilik de cennete götürür. Kişi devamlı doğru söyler ve doğru olanı ararsa Allah katında sıddık'(özü sözü bir olan kişi) olarak yazılır.  Yalandan sakının! Çünkü yalan kötülüğe, kötülük de cehenneme götürür. Kişi yalan söyleyip, yalanı araştıra araştıra Allah katında yalancı olarak yazılır." buyurduğu üzere Müslüman kendini ayet ve hadislerin ışığında  insani vasıflarını ve fıtri güzelliklerini canlı tutarak, vicdanının sesine kulak verip, asla yalana tevessül etmemelidir. En yakınınızı korumak adına  olsa da, yalana müracaat etmemelidir. Yalan dan kim ölmüş, hadi yavrum amcana dayına yalan söyleyiver gibi yanlış davranışlar,kötü örnek teşkil etmektedir. Özellikle Anne babanın ve eğici rolündeki insanların yalan söylemesi durumunda yetişen bir çocuk ilerde yalan söylemenin normal bir hal olarak görmesine vesile olur. Sonuçta yalan makinesi haline gelebilir. Bu sebepten rol model olan kişiler çocuk yetiştirmede yalanın çok kötü ve ahlaksızlık olduğu hafızasına yerleştirilmelidir.İnsanlar bu yalanın dinen  ve insani olarak kerih olduğu öğretilmezse, sıkıştığı zamanda olsun, çıkarı ve menfaati olduğunda olsun yalana başvurma potansiyeli  yüksek seviyede olacaktır.

Maalesef günümüzde yalancı şahitliği bile meslek haline getirmiş insanlar mevcuttur. Son yıllarda sosyal medya aleminde yalan furyası çok büyük boyutlara ulaştı. Bu da toplumu yalan söylemekle bir şey olmaz basitliği ile topluma dezenformasyon yapılmaktadır.Toplum, insanlar ve genç nesiller için hayra alamet değildir. Halbuki Rabbimiz;"Ey iman edenler! Size bir fasık bir haber getirirse bilmeyerek bir topluluğa zarar verip yaptığınıza pişman olmamak için o haberin doğruluğunu araştırın.' (Hucurat/6)Ayetini bir kısım insan hariç, pek çoğu dikkate bile almadan yalanlara devam edebiliyor.Allah'a(c.c) Kur'ana Peygamberine(s.a.v) bile yalan söyleyip iftira atabilmektedir. Her ne sebeple olursa olsun; "Şu üç şeyden biri bulunan kimse, namaz kılsada, oruç tutsada münafıktır:Yalan söylemek, sözünde durmamak, emanete hıyanet etmek. "(Buhari Ebu Davud)  Allah Resulü net bir şekilde ifade etmiştir. 'Yalanla iman bir arada bulunmaz" hadisiyle de Yalan bataklığında gezinmenin imanı tehlikeye atılacağı unutulmamalıdır.
 ' Her işittiğini söylemek insana yalan olarak yeter.' Hadisini unutmamak ve' Emr olunduğun gibi dosdoğru ol' (Hud 112) Hitabına uygun olarak yaşamak dileğiyle…
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Ali Ceviz
    1 yıl önce
    Milletin hayatı yalan olmuş hocam..bu gerçekleri yüksek perdeden dillendirmek lazım...