medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

KURBAN İBADETİ-2

01 Temmuz 2022 - 00:03

Kurban İbadeti,İnsanlık tarihinden itibaren,vahiy dinlerin hepsinde mevcut olan bir ibadettir.Hz. İbrahim ile devam etmiş,son ve evrensel olan  dinimiz İslâm ile  bu ibadet  Kur'an ve sünnette bulunan sahih kaynaklarla devam ede gelmiştir.

Müslümanların,Yaratanına karşı saygı  ve kendini 'O'na yakın hissetmek için yapılan bir ibadettir.Allah Resulü;'Adem oğlu,kurban günlerinde,Allah için kurban kesmekten daha güzel bir amel işleyemez.."ifadesiyle bu hadise uygun davranmak Müslümanın şiarı olmalıdır. Müslüman kimse,hayvana eziyet etmeden kesim işlemini yapmalıdır.Kesim işlemi bilinmiyorsa mutlaka uzmanına kestirilmelidir.Hijyenik şartlara uyulmalıdır.Çevreyi kirletmemelidir. Yenmeyecek sakatatlarını yol kenarlarına, çöp tenekesinin yanına veya boş bir alana atacak kadar bir Müslüman paspal olmamalıdır. Kirletilen alan temizlenerek atıklar bir toprağa gömülmelidir.
Lüks hayatlarında kuzu eti yiyen, güya hayvan hakları savunucusu görünenler!Batı insanı,binlerce fok balığını zalimce derisi için öldürmeleri,Milyonlarca kurbağayı  katledip, sadece bacaklarını  ihraç etmek için yok edenleri,fazla su içiyorlar diye binlerce deveyi yok edenlere ses çıkarmayanlar,yoksulun faydalanacağı ve sosyal yardımlaşmayı sağlayan kurban ibadetini kötülemek için pusuda bekleyen şom ağızlılara fırsat verilmemelidir.

Ne olduğu bilinmeyen  'AVM'lerde et ortaklığıyla girilen kimin eti kime gittiği şüphesi gibi, vesaire konular net bilinmediği için çok dikkat edilmeli, kurban İbadetinin, bidatlara doğru kaymasına Müslüman fırsat vermemelidir.

 Kurban sahibi,kesilirken mutlaka başında bulunmalıdır. Bulunma fırsatı yoksa, kesecek insana  mutlaka vekalet vermelidir.Hayvan kıbleye karşı yatırılmalı veya kıble  yönüne döndürülmelidir.Kesecek kişi dahil olmak  üzere,kurban sahibi, şart olmasa da ibadet olduğu için abdestli olması gerekmektedir. Duası yapılarak, Bismillahi Allahu Ekber  diyerek kesmelidir.Besmele kasten terk edilirse  eti yenmez.Bilinçsiz olarak unutulduysa yenilebilir. Kesildikten sonra kurban sahibi iki rekat şükür namazı kılmalıdır. Bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazından sonra, kılınmayan yerlerde sabah namazı kılındıktan sonra bayramın üçüncü günü gün bitimine kadar kesilebilir.

   Her kesilen hayvanda olduğu gibi kurbanında;kanları, ödleri, bezleri, idrar torbaları, cinsel organları ve husyelerini (yumurtalarını)  yemek tahrimen mekruhtur yenmez.Bunları toprağa gömmek gerekmektedir. Kurbanın;Etini,sakatatını,derisini,yününü,sütünü satmak caiz değildir.'Kurbanın derisini satan kurban kesmemiş sayılır." Hadisine dikkat etmeliyiz.Bunlardan  eti de dahil herhangi biri satılırsa alınan bedelin sadaka olarak verilmesi gerekir. Kurban derisinin, bir fakire veya hayır kurumuna bağışlanabileceği gibi, namaz kılmak için seccade veya ev eşyası olarakta kullanılabilir.
   "Ey Aişe kurban etini ne yaptın.? 'Bir but hariç hepsini dağıttım' Allah Resulü;"Tebessüm ederek Hz Aişe'ye cevaben, But hariç hepsi bize kaldı." buyuran Resulün ümmeti olan bizlerde, kurban ibadetini yapmanın mutluluğunu yaşamalı, O'nun gibi davranmalıyız."Kim imkanı olduğu halde kurban kesmezse bizim mescidimize yaklaşmasın." Hadisine  kulak vermeliyiz.Lüks hayatı yaşayıp her türlü harcamayı yapıp, kurban gelince imkanım yok kesmem dememeliyiz. Sadece kendi ihtiyacımız için Buzdolabına doldurmamalı yoksullara dağıtmasını bilmeliyiz.Takva olarak hepsini dağıtamıyorsak bile fetva olarak eti üçe pay etmeliyiz. Birisi hane halkına,diğer birisini eş, dost ve akrabalara ikram etmek, üçüncüsünü ise ihtiyaç sahibi yoksullara dağıtılması için ayırıp dağıtmak gerekir ki kurban ibadetinin gerçek feyzine erelim.

  Ne kadar şükretsek, hamd etsek azdır. Rabbim bizleri Dünyaya Müslüman olarak  göndermiş. Hiçbir şey bunun kadar kıymetli değildir. Lakin Müslüman olarak kalmak ve finali Müslüman olarak geçmekte Müslümanın  temel amacı olmalıdır.

  Müslüman kalmak, Müslümanca yaşamak, Müslümanca Allah'ın huzuruna varmak dileğiyle..
     Allah Kurbanlarımızı şimdiden kabul eylesin hayırlı bayramlar dileğiyle…

 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Osman Arat
    1 yıl önce
    Kalemine sağlık Muhterem hocam. Selamlar saygılar
  • Mustafa çimen
    1 yıl önce
    Allah razı olsun değerli hocam sizden Bilgi ve tecrübeli aktarımı yazınızdan istafade ettik...