medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

İÇİMİZDEKİ VESVESELER NORMAL Mİ ?

18 Temmuz 2022 - 00:06

   Vesvese;Aslı ve temeli olmayan, gerçekle alakası bulunmayan evham, kuşku, kuruntu ve tereddüt gibi ihtimaller ürünü olarak ortaya çıkar. İstem dışı oluşan insanı aşırı rahatsız eden, zihni yoran, uzaklaştırılması zor olan, kişinin zihnine yabancı düşünce ve dürtülerdir.
  Vesvesenin tamda kaynağı Şeytanın; insanoğlunun zaaflarını kullanarak,korkularını debreştirmeye,hüzünlerini akılda tazelemeye,özellikle dini ve vicdani konularda, Rabbimize olan imana, kader ve kazaya, ibadet ve uygulamalarında, insanı kuşkuya düşürmek ve yoldan saptırmak için her türlü yanlış ve sapkın yol ve yöntemleri Vesvese yoluyla saptırmaya çalışır. Vesvese de Şeytanın telkin yöntemleri çok çeşitlilik gösterir. Özellikle helallerden kaçındırır. Haramların işlenmesinde muntazam telkinde bulunur. Haramları çok süslü ve çekici gösterir.Bu durumda Mü'min bu vehimler ve şeytanın aldatıcı hile ve desiselerine karşı güçlü direnç göstermelidir. Şayet imanı' dostlar alışverişte görsün' düşüncesiyle sağlam temelli bir iman değil de zayıf yapılı bir iman olursa,Şeytanın tuzağına düşmesi, şeytan için 'kolay lokma' olması kaçınılmaz olur.
    Vesveseden ve şeytanın çirkinliklerinden korunmak için, Allah'a sığınmak, onun koruması altına girmekle kurtuluşa erilir.Rabbimiz(cc)buyuruyor De ki: "Cinlerden ve insanlardan; insanların kalplerine vesvese veren sinsi vesvesenin kötülüğünden, insanların  Rabbine, insanların Melikine, insanların İlahına sığınırım."(Nas 1-6) diyerek dua etmemizi Zatına sığınmamızı buyurmaktadır.
 Muavvizeteyn(iki koruyucu) süre olarak bildirilen Felak ve Nas sürelerini düzenli bir şekilde ve özellikle yatmadan önce okunarak Allah'a sığınılması mutlak gerekmektedir.İlk yaratılan atamız aynı zamanda peygamber olan Adem (a.s)den itibaren insanla Şeytanın mücadelesi devam ede gelmiş  ve devam etmektedir. Kıyamete kadar da sürecektir. Tabi şeytanı yarı yolda bırakacak, şeytandan da beter olmuş  fitneci ve Vesveseci olan insan gibi görünen mahluklardan  da uzak durmak ve korunmak gerekmektedir.Şeytan da, şeytanlaşmış insanda vesveseyi verir sonrada 'ben sadece  eşek aç kalmasın diye yuları salıverdim' hikayesinde olduğu gibi işin içinden sıyrılır çıkar. Hz. Peygamberimiz(s.a.v)'in   "İnsanoğluna şeytan da melek de yaklaşır. Şeytanın yaklaşması kötülüğe götürmek ve hakkı yalanlatmaktır. Meleğin yaklaşması ise hayra yöneltmek ve hakkı doğrulamak içindir. Kim bu hayra yönetmeyi hisseder ise bunun Allah'tan olduğunu bilsin ve Allah'a hamd etsin.Kim de diğerini(Şeytanın Vesvesesini) hissederse kovulmuş  şeytandan Allah'a sığınsın." diye tavsiyede bulunmaktadır.Her insan da şüpheler olabilir. İmani ve islami şüphelere karşı,Allah bizlere şöyle buyurur." Eğer sana indirdiğimiz hakkında bir şüphen varsa, Senden evvel kitabı okuyanlara sor. And olsun ki sana Rabbinden hak gelmiştir,sakın şüphe edenlerden olma.'(Yunus 94)buyurduğu gibi şek ve şüphesiz sarsılmaz bir imana sahip olmak ve bu vesveselerden, ve şüphelerden  Allah'ın isimlerini anmak ve 'O'nu zikrederek şeytandan ve vesveselerinden uzak durmakla korunabilir. Unutmayalım ki kalpler ancak Allah'ı anmakla mutmain olacağı bilinmelidir.
    Dinen mü'min namazda dahi olsa aklına gelen kötü düşünceler, dilden söylenmedikçe, yazıya dökülmedikçe, kulak duymadıkça ve fiiliyata geçilmedikçe o kötü düşüncelerden sorumluluk yoktur. Ancak o kötü düşüncelerden  tövbe edip, pişmanlık duyulmalı ve Allah'a sığınılmalıdır.Çünkü şeytan vesvesesiyle inançlı insanı kandırmak için uğraş verdiğinden, Mü'min aksine imanını güçlendirmelidir. Buna rağmen bu vesveseler yoğun bir şekilde insanı rahatsız ediyorsa uzman kişilerden ruhsal destek alın malıdır.
   Kovulmuş olan şeytanın şerrinden Allah'a sığınırım(Eüzü billehimineşşeydanirracim) istiaze dediğimiz Şeytanın şerrinden korunma duası ile başlayıp,Bismillehirrahmenirrahim (Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla) besmele-i şerifi ile hayatımız ve hayatınız,sevdiklerimiz ve  sevdiklerinizle Allah'ın koruması altında olmamız ve olmanız dileğiyle…
 

YORUMLAR

  • 1 Yorum