Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

Uçurtmalı Şiir

17 Nisan 2023 - 00:01


Yok başka hiçbir umarın
En granit kayanın en ortasında
Balta girmemiş karanlıklarında kıpırtısız
Ya ölmektir kurtuluşun
Yada şiir tutunmak
O en gergin tele şöyle bir dokun
Son tınıyla tel kopsun
Ayak sesleri duyulsun ölümün
Her yanın her yönün çıkmaz
Nereye baksan yok
Hiç bile her şey sayılır o bulunduğun yerde
Kurtarırsa kurtarır ancak
Yine şiire tutunmak.
AZİZ NESİN

Yıllar önce bu şiiri ilk okuduğumda, hayatın sancısından kurtulmanın tek yolunun şiir olduğuna inanmıştım. Ne doğru bir karar vermişim. Liseye başladığım şiirli yıllarım zoru hep kolay kıldı. Her yaşanana şiir gözüyle baktığımda ki ölümde dahil,nasıl bir dayanma gücü,sabır,şükür ve  her şeyin insana dair olduğunu çok iyi öğrenmiştim.

Ne yaşıyorsak hep insana dair yaşıyoruz,olumlu ya da olumsuz.Aziz Nesin’nin işaret ettiği şiir ile kurtuluş tanımına aynen katılıyorum.

‘’Şiir bir yaşama biçimi değildir,bütün yaşamlar şiirin bir biçimidir’’ diyor Fazıl Hüsnü Dağlarca
Bütün yaşamlar şiirin bir biçimiyse eğer,kurtuluşu yine kendi içinde buluyor insan.Neler olup bittiğini anlamak,farkına varmak,görmek,hissetmek,acı,özlem gibi duyguların hepsi şiire dahildir.

Kendi adıma ben şiiri zeytin tanelerine ve çörek otuna benzetiyorum. Zeytin bereketli ve en uzun ömürlü meyve.Duası olan ‘’zeytine ve incire ant olsun’’ diyerek insanı en güzel şekilde yaratıldığından bahsediyor.Zeytin dalı da barışı simgeliyor.
Çörek otu,bir ölüme çare olamamış bir bitki. Zeytine ve çörek otuna şiiri benzetiyor olmam içindeki tüm nisan uçurtmalarının hepsini havalandırıyor.

Düşünün ki şiir şimdi ipi kopmuş bir uçurtma,rüzgar oradan oraya savuruyor.Kim bilebilir ki bir başka memlekette yaşayan her hangi bir çocuğun eline düşmeyeceğini.

Şiirden uçurtma,adı mavi . Mavi gökyüzünde,deniz istikametinde tellere takılmadan yol alıyor.Bazen yağmura tutuluyor bazen rüzgara ama durmuyor.Üstünde şiir yazılı,hangi çocuğun eline geçerse o şiiri okuyacak.

Dünya uçurtmayla balonken
Kırmızı ve mavi tayfın bütün renkleri
Sana zehir zindan edenleri, bağışlayacakmısın yüreğim…Gülten Akın

Uçurtmaların ipi kopunca kendi yaşamlarını izliyorlar diyor Rıfat Ilgaz.
Bizim de süslü uçurtmalarımız vardı
Alıp başını gitmediler mi
Gözümüzden bile esirgedik
Hangi birinin ipi kaldı elimizde……

Şiir de böyle tıpkı uçurtma gibi,ne hissediyorsanız onu yazıyorsunuz,salıyorsunuz gökyüzüne,rüzgarın yön vermesiyle uçup gidiyor.

Kalbim uçurtma şenliğine gün sayan çocuk
Ne havalanıyorsa gökyüzüne, kalbimden havalanıyor….
zeytin kelimeler

Kalbimden havalanan kuşlar,şiir,uçurtma,rüzgar,yağmur hepsi de birbirinden değerli. Hepsi bir birine zincirin halkaları gibi bağlı.
İnsan diyorum ,içindeki havalanan rüzgardan üşüyen,ondan ürperen ki buna rağmen asla uçurtma uçurmaktan hiç vazgeçmeyen,göçüp giden kuşları inatla bekleyen,tüm duyguları da şiire yükleyip yola düşen bir varlık.

‘’Kuşlar unutkan olur gene gelecekler’’ Diyen Yaşar Kemal yanlış söylemiş olamaz, gene gelecekler diyorsa kesin gelirler.

‘’Kuş ölür,sen uçuşu hatırla ‘’ Diyen  Fürüğ Ferruhzad… Kim vurdu ya gitti aşkımız,faaili meçhul değilse nefsi müdafaadır diyor.
Denizin bittiği yerde başlayan,göğün mavisine inanırdım. Bir de ensemde ki dövmeye,kuş ölür sen uçuşu hatırla…

Kuşları hatırlatan uçurtma,uçurtmayı hatırlatan  rüzgar,rüzgarı hatırlan yağmur,yağmuru hatırlatan şiir.
 İçine içine yürüdüğüm özlemli yolların çıkışı hep şiire. Zeytin kelimeler,çörek otuyla döküle döküle,dağıla dağıla savrulup duran bir uçurtmaya dönüşmesi mucize değil.

Kulağına fısıldadım uçurtmanın. Sen gideceğin yeri biliyorsun . 
Git bul kara gözlü çocukları ve benim yerime kara gözlü çocukların ellerinden öp.

Uçurtma,dönüp sordu 
Hepsi bu kadar mı diyeceklerinin

Yok dedim, yolda gördüğün bütün kuşlara da şunu söyle ‘’ eğer kuşları sevmeye talip olduysam,günü gelince uçup gidecekleri gerçeğini çoktan kabullenmişimdir’’ yeter ki kuşlar yasına gitmesin.

YORUMLAR

  • 0 Yorum