medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

SEKİZGEN ÇITALI

22 Kasım 2021 - 00:06

İnsan, sosyolejik bir tanımlama ister. Doğduğu yer, yaşadığı yer, okuduğu okul,çocukluğu, gençliği,yetişkinliği başlı başına sosyolejik tanımdır.. İnsanı en çok insan yorar. Haddini bilmeyen, merhamet duygusundan yoksun, sadece kendi egosunu besleyen, karşı tarafa zarar verdiğinden habersiz sürer gider bu kısır döngü.

Bilge insan, tanımında 
İnsan ÇITALIYA yani altıgen bir uçurtmaya benzer diyor. 
İnsan,Can,Güç,İkrar,Adalet,Kemal
İnsan doğar CAN kazanır
Büyür GÜÇ kazanır
Gücünü İKRARINDAN alır
İKAR verdiği kararlardır
Eğer kararında ADALETLİYSE
ERDEMLİ olur
ADALETİNDE KEMALI BULMUŞSA KAMİL OLUR

Adalet, içinde kendisinin olmadığı kararlardır. Bunlardan biri olmasa çıtalı uçamaz. İnsan da kamil olamaz. Kamil olmayana da insan denmez. Bu replikler bir dizi film repliği.
‘’Kamil olmak’’ İnsan tanımına ne güzel uyuyor değil mi. Herkes kamil olsun istiyor. Oysa değil işte. Sosyolejik tanımlamada, bu tanımaya uymayan o kadar insan var ki... Kamil insan ilk başta haddini bilen insandır. Kendini kötü duygulardan arındırmayı başarabilmiş insandır. Nefsi terbiyede ilk sırayı alabilendir.
Kamil insanın ne adaleti şaşar, ne ikrarı. Kendi adıma uçurtmaya İki  çıta daha ekleyip biraz daha havalandırmak istedim. Eklediğim iki çıtanın da adı  var tabî ki.
Biri haddini bilmek, diğeri empati kurabilmek. Diyeceksiniz ki kamil olan insan da zaten bu özellikler bulunur. Bulunur elbet ama çıtalıyı biraz da havalandırabilmek adına bu iki çıtanın olması özellikle şart. Ne diyor Şadi  şirazi .’’Ne kadar bilirsen bil, bilmediğin haddinse, bence hiçsin ‘’ Empati duygusundan yoksun insan, bencil insandır.Yani kendisini karşı tarafın yerine koymayı bilmeyen insan. Ya benim ona yaptığımı,o bana yapsaydı eğer, sorusunu kendisine soramayan eksik insandır.
Can taşıdığını,canınında bir süresi olduğunu,zamanı geldiğinde bu dünyadan göçüp gideceğini bilir. Kendini bu gelip geçen hayatta güçlü kılmayı başarabilmesi için, diklenmeyi,dik durmayı da bilir.Gücü başkalarına kanıtlamak ve göstermek için kullanmaz. Ne fiziki anlam da, ne maddi anlam da. Geleceğe yön tayin edebilmesi için adil kararlar alabilmelidir. Bu kararları alırken hem kendini hem ailesini hem çevresini içine dahil eder. Adaletli bir karar alırsa eğer sadece kendi çıkarlarını düşünmekten kendini alıkoyar. Haddini bilmek, kendini bilmektir.Nerde duracağını,nerde yürüyeceğini bilen insan için yaşadığı ilişkilerde ötelenmez,saygınlığını korur.
 Empati kurabildiğinde ‘’ kendine yapılmasını istemediği şeyleri, başkasına yapmaz
’’Ben eğer onun yerinde olsaydım ne yapardım diye kendine sorar.
Bütün bu sekizgen çıtalının özelliklerinde olan insan kendi yükünü kendi hafifletmiş olur. Çıtalı yük alırsa kaldıramaz zira uçamaz.Sizi çıtalı olmaktan alıkoyacak bir çok olumsuzözelliklerden arınmalısınız. Kamil insanın yüzü güler, kalbi yumuşacıktır,haksızlık karşısında susmaz,sizi iyiye güzele davet eder.Eğer siz haksızlığa uğramışsanız,sizin yanınızda kapı gibi durur. Dili, uslubu nayıftır.Kamil insanın sabır örgüsü çok fazladır.Kimseyi kırmamak adına sabır eder.Gösterişten,şatafattan hep uzaktır.Kendini beğenmişlik,kibir onda hiç yoktur.
İşte şimdi salınabilir gökyüzünde sekizgen bir uçurtma. Kanatları bulutlara değe değe, kuşlara şiir okuya okuya yol alır. Bu demek değildir ki hiç yorulmayacak,hiç tellere takılmayacak. Çıtalı yani insan sekizgen özelliklerinin hepsini taşıyor olmasına rağmen arada uçamaz, arada ipi kopar,arada yara alır.Bütün bu olan bitenler sonrasında yine gözü gökyüzündedir. İnsan da böyledir.Yaşam içinde acı,ayrılık,ölüm,hüzün,kaza,bela olacaktır. Sekizgen çıtalı kimliğinde taşıdığı özellikler sayende olabilecek aksilikler karşısında gardını alacaktır.
Masmavi bir sekizgen çıtalı. Hep gökyüzünde nazlı nazı salınır durur. Yağmur yağar gökkuşağına saklanır. Kar yağar, gider bir buluta gömer kendini. Güneş çıkar kuşlarla kanat vurur. O hep bekler,sabırlıdır. Bilir ne kar, ne yağmur,ne gökkuşağı rüzgar esmeden çıkmazlar meydana. Çıtalının yolunu gözlediği hep rüzğardır. Ne zaman kulağına vuuuuuuuuu diye ses gelse bilir  ki salınma vaktidir. Dağ,kır,bayır demez koparır ipini başlar uçmaya. Sekizgen bir çıtalıdır artık kim tutabilir ki onu. Sekizgen bir çıtalıya  Japonların dediği gibi isim verelim ‘’Kami-tobi’’ tahta kuş anlamından. Bizde canlı kuş diyelim, ömür boyu uçsun gitsin. Kimbilir belki onu bekleyen bir çocuk eline değer kanatları. Sevinir çocuk,öğrenir hayatı….

YORUMLAR

  • 0 Yorum