medyum
Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

DUYGULAR YUMAĞI İNSAN

24 Temmuz 2023 - 00:00


Duygu körlüğü yaşayan insanlar,zaten olmayan duygularını kontrol edemezler. Empati kuramazlar. İnsan özduygularına sahip çıkmayı bilebilmeyi. Neyi sevdiğini,nelerden vazgeçebileceğini veya vazgeçemeyeceğini kesin bilmelidir. 

Duyguları insan kendi kontrol eder.Kullanmayı bilmediğin duyguların, kendi içini bir balon gibi boşaltır. İçini neyle doldurduğuna bakmalısınız.İnsan duyguları sekiz çeşittir. Sevinç, güven, korku, şaşkınlık,öfke,tüksinti, beklenti,nefret İnsan yaşamı boyunca bu duygularla yoğrulur gider.

Sevinç…
İnsan onu mutlu edecek olaylar karşısında sevinir,bunun adına sevinç diyoruz.Günlerce emek verdiğiniz bir sınavı kazandınığınız haberi aldınız diyelim. Bu durum karşısında sevinç içinde olmanız kaçınılmazdır.Bu sizi mutlu eden bir olaydır sevinçe karşılarsınız. Sevinciniz maskesinden sıyrılmış kederinizdir.....Halil Cibran

Güven…
Güven duygusu sevmekten daha önemlidir. İnsan güven duygusunu yitirdiği zaman çok büyük boşluğa düşer. Kime iki defa güveneceğinizi de siz kendiniz seçmelisiniz.

Korku….
İnsan en çok kaybetmekten korkar. Bir yakınının ölümünden,kazanamamaktan,hayal kırıklıklarından ama ille de bunu yaşar.Ölüm zaten hayata dair,kazanmak kadar da kaybetmekte var. Korkunun ecele faydası yoktur,insan ne kadar korkarsa korksun yaşanacaksa yaşanır.

Şaşkınlık…
Şaşırmada üstümüze yok yani. Olan bitenler karşısında insan şaşırır,üstelik üzerine de günlerce düşünür. Gözünüzün içine baka baka söylenen yalan karşısında  sizi şaşkınlığa çeviren  olay,bir başkasından kolayca geçer. Karşınızdaki insan ya da olayların sizi şaşırtmaması için yapacağınız tek şey,zaten bu davranışı bekliyor olmanızdır,şaşırmayınız.

Öfke…..
Ah öfke duygumuz ah. Kontrol edemediğimiz,öfkelenince dilimizin Türkçeyi şaştığı duygu.Bence bu duygu biriktiği zaman tehlikeli oluyor. Biriktirmezsen eğer kontrol edebiliriz. Aklıselim bir öfkeyi dogru kullandığımızda ilk başta kendimize zarar vermeden atlatabiliriz. Bu yüzden öfkeyi biriktirmeyiniz.

Tiksinti…
İnsanın içine biriken,öfkeden bile daha tehlikeli bir duygu varsa o da tiksintidir. Bir insandan,bir çevreden,bir ortamdan,bir konuşmadan ya da görmüş olduğunuz bir olaydan insana tiksinti gelebilir. Kendi adıma beni en çok tiksindiren ‘’İnsan davranışlarıdır’’ Çıkarına göre şekil alan,kolay yalan söyleyen ‘’Kusacak kadar tiksinti duyduğum zaman hemen aralaşıyorum. Bu insanların tedavisi yok,öğretileri yanlış.

Beklenti…
İnsanı en çok yoran duygudur. Hiç kimseden bir şey beklemediğinizde hayatınız kolaylaşır,hayal kırıklığına da uğramamış olursunuz.Tırnağın varsa kendi yaranı kendin kaşı diyor atalaramız.Sizin beklentileriniz kendi yüreğinize göredir ki bunun tam karşılığını bulmanız mümkün değildir. Takdir,kıymet,değer karşı tarafın duygusuna göre şekil alır ve üzülen siz olursunuz.

Nefret….
Önüne geçililebilir bir duygudur. Doğru zamanda doğru yerde kullanıldığında sıkıntı yok. Neden ve kimlerden nefret ettiğimizi iyi kontrol etmeliyiz. Abartıldığında ilk başta insanın kendine zarar veren bir duygudur.Sürekeli bir insandan,davranışlardan nefret ettiğiniz  zaman kendi hayatınızdan çalarsınız.

İnsan ilişkileri bu sekiz duyguyla yol alır. Siz ne iseniz ona doğru yürürsünüz. Tam da bu yüzden sizi siz yapan duygularınıza göre şekil almak için kişilik  sahibi insan nedir ne değildiri iyi öğrenmelisiniz. Günü kurtarmak,işi kurtarmak,ilişkileri kurtarmak sizi siz olmaktan çıkarır. Duyguları kontrol mekanızması vicdan duygusunu yanına almadan ayakta kalamaz.

Vicdanınızın rahat olması için kendi çıkarlarınız doğrultusunda yürürken iyi düşünmek gerekir. Duygularımıza sahip çıkmayı ve onları kontrol edebilmeyi bilmeliyiz. Duygularını kontrol edemeyen insan,duygular yumağını dolaştırır,etrafına da bulaştırır.

YORUMLAR

  • 0 Yorum