Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

Döngü...

02 Ocak 2023 - 00:03

Hoş geldin yeni yıl. Yine her zaman ki gibi boş geldin, nerede bembeyaz,ışıl ışıl karların, hep geç kalıyorsun. Alıştık artık kışı  bahar ayında yaşamaya. Mevsimsiz yağıyorsun, tabi ki bunda senin suçun yok. Dünyanın suyunu ısıtan bileriz. Buzulların erimesi, ozon tabakasında ki delik,termih santraları,yığınla her yerde öbek öbek insanın oluşturduğu çöp.

Dünya üzerinde en büyük arıza insan ve insan eliyle bozulmuş alanlar var. Düşünmeden yaşıyoruz ya da işimize geldiği gibi yaşıyoruz. Bu günü kurtarmak adına yaptığımız eylemlerin tümü bize olumsuzluklarla dönüyor. Ormanlar talan,kablolar yığını yerin altı,yerin üstü de .Dünyanın tüm insanlarıyla iletişim ağı bize getirmiş olduğu kablolar ağı sardı her yerimizi. Dijital çağ bu çağın adı. Hızlı yaşıyoruz,hızla tüketiyoruz,hızla da ölüyoruz.

Her şeyin dönüşümü var mesela. Atık maddeler bize yeniden işlenerek dönüyor. Bazen korkmuyor değilim bir insanı geri dönüşüm kutusuna gönderemiyorlar. Dinimiz gereği toprağa gömülmek zorunluluğumuz olmasa ona da bir hal çaresi düşünecekler. Örneğin makine civcivlerini üreten firma,ölen civcivleri yeniden makinaya atıp tavuk yemi olmasını sağlıyor. Naylonlar, plastikler, tenekeler, kağıtlar gibi,elbet geri kazanım güzel de ne kadar hijyen ne kadar sağlam o tartışılır.

Biliyor mu sun sana isimleri rakamları, yılları, ayları, haftaları, günleri veren biziz. Biz  koyduk senin adını, tatil günlerini .Hoş geldin diyoruz yeni yıla, güle güle diyoruz eski yıla. Zemheri Ocak,Gücük Şubat,Mart,Abrul,Nisan,Mayis Mayıs,Kiraz ,OrakHaziran.Temmuz,Meyram ,Ağustos,Güz ,Eylül,Gazel ,Ekim,Koç ,Kasım,Karakış Aralık Ocak ayı zemheri ayıdır, kuru ayaz ve soğuk. Şubat ayı gücük şubat ayının yirmidokuz çekmesinden dolayı küçük anlamında. Mart Martius sözcüğünden alıntıdır, savaş tanrısından alıntılanma. Nisan ayı ayı aparire Latince de açmak anlamında çiçeklerin açması ,tomurcuklanması demek.Mayıs, yağmur tanrıçası Maide den alınmıştır,bu ayda yağmurlar çok sık yağar. Süryaniceden geçme Haziran sıcak anlamındadır.Temmuz Latinceden gelme imparator ismidir.Ağustos bir yunan şehridir,Klopatra nın ölümüne denk gelir.Eylül ayı Süryaniceden üzüm ayı anlamına gelir. Güz bir mevsim döngüsüdür. Ekim ayı talaların ekildiği ay,orta güz diğer bir anlamda. Kasım ayı bölünmek,ayrılmak anlamında kış mevsiminin başlangıcı anlamını taşır.Aralık December yani Latincede aralık demek,Kasım ve ocak arasında kalmış ay.

Her aya ismini ve anlamlandıran yine bizleriz. Şairlerinde aylara atıfta bulunduğu sözcükler vardır. Kasım da aşk başkadır ,Haziran  da ölmek zor, Sev ama mevsimlik olmasın, yazın açıp kışın solmasın, Mevsimin suçu yok, yokluğun soğuk, En delikanlı  mevsimdir kış, yüzüne yüzüne vurur yalnızlığını, Gittin  mevsimler değil şimdi aramıza koca bir hayat girdi, ne sen gelebilirsin, ne ben dönebilirim sana. Gibi mevsimi konuşturan,koşturan sözler yerini alır yazılarda.

Hayatın en hüzünlü anı, mevsimine kapıldığın kişinin bahçesinde açabilecek bir çiçek olmadığını anladığın andır.  Mayakovsk 
Bazen de bahçemizde açan çiçeklerin koparılıp solmaya terk edildiğinden dem vururuz. Hayat mevsimler gibi işte, yaz, kış, sonbahar, ilkbahar. İnsan hayatı tek düze hiçbir zaman yaşamamıştır. İstese de yaşayamaz zaten. Deniz gibi hep med-cezir halinde hep.

Hayat insanların istediğine göre şekil almaz, istesek de alamaz.  Dünya kendi  döngüsünü ,insan da dünyanın içinde kendi döngüsünü tamamlar.

Güle güle 2022 hoş geldin 2023 En delikanlı ay Ocak hoş geldin. Yalnızlığımızı yüzümüze vurup duran ay diyorlar sana. Sen de geçip gideceksin. Şunun şurasında bir ay sonra Mart cemreleri düşürür havaya, suya, toprağa. Yağmurları süzen toprak, koşarak varır denizine. Dört de üç’ü sularla kaplı coğrafyamızda sen hiç denizine kavuşmayan ırmak gördün mü. En delikanlı kış da olsan, sen bir mevsimsin geçeceksin. Kurt kışı geçirirmiş de, yediği ayazı sadece kendi bilirmiş. Yediğim ayazı kendim biliyorsam kime ne yediğim ayazdan, yalnızlığımdan, öfkelerimden, isyanlarımdan. Bazen akışına bırakmak lazım diyor şair, insanları, mevsimleri, olayları ve geri çekilip izlemek lazım. Kim ben de ne kadar, ne kalmış elimde kaybetmekten korktuğum diye. Yolunuz hep iyi insanlara çıksın, hayat döngünüz kuşlar gibi  tamamlasın kendini.

YORUMLAR

  • 0 Yorum