Reklam
Reklam
Reklam
SEVİL KÖSE

SEVİL KÖSE

ZEYTİN KELİMELER
[email protected]

Ak Köpeğin Yün Pazarına Zararı Çoktur…

07 Kasım 2022 - 00:01

Ata sözünü ilk duyduğum da ,atalarımızın beyni bizden daha fazla çalışıyormuş demekten kendimi alamadım. Hemen hemen her atasözü her deyim, her özlü söz üzerine düşünüldüğünde büyük bir zeka gerektiriyor. Kuru bir söz değil, içi dolu, düşündürücü ve insanı hizaya çeken cümlelerle yazılmış hep.

‘’Ak köpeğin yün pazarına zararı çok’’ Atasözün kullanıldığı kelimelerle açıklayacak olursak eğer, şöyle tanımlanır. Bir yün pazarı düşünün, koyundan kırkılmış yünlerin pazarda öbek öbek yığılmış satılıyor. İçlerinin birinde bir köpek kıvrılmış yatıyor, tüyleri pırıl pırıl. Gelen müşteri bir yüne, bir kıvrılmış köpeğe bakınca. Senin yünlerin güzel değil, parlamıyor, bak buna tüyleri pırıl pırıl diyebilir. Nerden bilsin ki o yün değildir.  Satıcı  onun yün olmadığını anlatmaya başlar ve içinden söylenir. Ak köpeğin yün pazarına zararı bu olsa gerek.
 
Diğer bir anlamda, hemen hemen her ürünün giyecekten tutunda, yiyeceğe kadar, ev eşyasından tutunda elektronik eşyalara kadar  hepsinin yan ürünü var.

Mesela pazarda iki kasa domates gördünüz, biri tarladan koparılmış, ilaçsız organik domates, diğeri ilaçla erdirilmiş ve hormon verilerek büyütülmüş domates. Organik olan doğaldır, organik olmayan domates  daha  gösterişli hepsi aynı boyda tornadan çıkmış gibi. İşte bu organik olmayan domates ak köpektir. Müşteri onu domates sanır.
 
Merdiven altı üretilen yiyeceklerin dış ambalajları renklidir, albenisi daha fazladır. Fabrikasyon üretilen, hijyen yiyecekler kalite kontrolünden geçmiş, insan sağlığına zararına bakılmıştır. İşte bu merdiven altı üretilen, sağlıklı yiyecekle mukayese edilmesine sebep olan yiyecek ak  köpektir.Tüketici ucuz olanı ve sağlıklı olmayan ürünü seçer,sadece seçtiği ile de kalmaz. Fabrikasyon ve hijyen ortamlarla üretilen yiyeceğin değerini azaltır.

Giyecek sektöründe  de  durum değişmez. İki ayakkabı düşünelim, biri derisi, ortapedik oluşu, sağlamlığı, su geçirmezliği ve kullanım süresi diğerinden  daha kalitelidir. Diğer bir ayakkabı derisi, su geçirir oluşu, ayaklarda hastalık yapması ve ucuz oluşu diğer kaliteli ayakkabıyı sorgulatır ve değerini düşürür. İşte bu ucuz ve kaliteli olmayan ayakkabı da ak köpektir.

İnsanım ah insanım. Görünüşte iyi olup, güler yüzlü, dikkat çeken  ama yakından tanıdığımızda değer yargıları olmayan, içi başka, dışı başka olan insanlar da ak köpeğin katagorisindedir.
Atalarımız ‘’ Adam sandık eşeği, kaba bıraktık döşeği’’ demişler böyle insanlar için. Görünüşte insan ama huyu, suyu insanı değerler taşımayan insanlar için. Sen iyi isen herkes iyidir, insan kavgada belli olur.

‘’İnsan sorumluluktur’’ Diyor şair. Bu anlamda sorumluluklarımızı iyi bilmeliyiz. Ak köpeğin zararını kafamızda iyi tanımlamalıyız. SANMAK bir anlamda yanılmaktır. İyi ile kötü arasındaki fark uçurumdur zira. Dost ve arkadaş diyebilmemiz için süre gerektirir. Zor günlerden geçmeden, başınıza bir iş gelmeden, birlikte bir yemek yemeden, birlikte bir seyahat etmeden kimse sizin gerçek arkadaş ve dostunuz olamaz. Sınava tabi tutmadığınız bu ak köpeklerin saldırısına uğramanız kaçınılmaz olacaktır. Zira gerçek dost ve arkadaşlık sınavından geçmediler, siz onu insan sandınız.

Her şeyin İyi tanımı farklıdır. Dikkatli olmazsak, iyi tanımına uymayan her şey bizi yanıltır ve zarar verir. Yiyeceğe baktığınızda evirir çevirir çürük olup olmadığına, kokusuna, dokusuna bakabilirsiniz. Giyecek  alırken , inceliğine, kalınlığına, dokusuna, modeline bakabilirsiniz. Eşya alırken rengine, kullanışına, sağlamlığına bakabilirsiniz. İnsanın içi görünmez işte buna bakamazsınız. Yanılgılarımızda hep bu yüzdendir. Dışından göründüğü değildir insan. Kıyafeti, eşyaları, yiyeceği beğenmediğinizde alıp çöpe atma özgürlüğünüz vardır. Dostlukta arkadaşlıkta bunu yaparken yara alırsınız. 

Yün pazarındaki ak köpek gibi sizi yanıltmasın. Değerinizi düşürmesin. Onunla aynı dengede olmayınız ve hemen aralaşınız. EŞEĞİN ÖLÜMÜ, KÖPEĞE ZİYAFET olmasın. İnsanız yanılabiliriz, yiyeceğimizi, giyeceğimizi, eşyalarımızı ve hatta dostumuzu, arkadaşımızı iyi seçmeliyiz. Görünüşün bizi yanıltmasına izin vermemeliyiz. Ak köpekler hep vardır ve olmaya devam edecektir. İyi ile kötü arasındaki farkı, ak köpek sizi ısırmadan bulun. İdrak mekanizmanızı iyi çalıştırınız, bir zahmet ki, ak köpekler sizi yanıltmasın…

YORUMLAR

  • 0 Yorum