Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

Peygamberimizin Evrensel Mesajı:Veda Hutbesi- 2

24 Ekim 2022 - 00:03

 "Ey Mü'minler!sözümü iyi dinleyiniz ve iyi belleyiniz! Müslüman,Müslüman'ın kardeşidir.  Böylece bütün Müslümanlar kardeştirler.Bir Müslüman'a kardeşinin kanı da malı da helal olmaz. Fakat malını gönül hoşluğu ile vermişse o başkadır.

  Ey insanlar! Cenabı Hak, Her hak sahibine hakkını vermiştir.Her insanın mirastan hissesini ayırmıştır.Mirasçıya vasiyet etmeye lüzum yoktur.Çocuk kimin döşeğinde doğmuşsa ona aittir. Zina eden kimse için mahremiyet vardır.

  Ey insanlar! Rabbiniz birdir. Babanız da birdir, hepiniz Ademin çocuklarısınız.Adem ise topraktandır.Arabın Arap olmayana, Arap olmayanın da Arap üzerine üstünlüğü olmadığı gibi kırmızı tenlinin siyah üzerine, Siyahın da kırmızı tenli üzerinde bir üstünlüğü yoktur.Üstünlük ancak takvada, Allah tan korkmaktır.Allah yanında en kıymetli olanınız ondan en çok korkanınızdır.Azası kesik siyahi bir köle,başınıza Amir olarak tayin edilse,sizi Allah'ın kitabı ile idare ederse onu dinleyiniz ve itaat ediniz.Kimse kendi suçundan başkası ile suçlanamaz.Baba oğlunun suçu üzerine, oğlu da babasının suçu üzerine suçlanamaz.

  Dikkat ediniz! Şu dört şeyi  kesinlikle yapmayacaksınız:
-Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayacaksınız.
- Allah'ın haram ve dokunulmaz kıldığı canı haksız yere öldürmeyeceksiniz.
- Zina etmeyeceksiniz.
- Hırsızlık yapmayacaksınız.

İnsanlar ! Yarın beni sizden soracaklar ne diyeceksiniz?
Sahabe-i Kiram hep birden şöyle dediler:
  "Allah'ın elçiliğini ifa ettiniz, vazifenizi hakkıyla yerine getir diniz,vasiyet ve nasihatte bulundunuz, diye şehadet ederiz!"
  Bunun üzerine Resul-i Ekrem Efendimiz(s.a.v) şehadet parmağını kaldırdı, sonra da cemaatin üzerine çevirip indirdi ve şöyle buyurdu:

 "Şahit ol ya Rab! Şahit ol ya Rab! Şahit ol ya Rab!"

   Değerli okur kardeşlerim.! Tüm dünyada, insanlık alemi bu sayılan ve yapılmaması gereken  insanlık dışı davranışların, fıtrattan gelen değerlerin ve insanlığın doğal karakteri ve ahlaki yapısından uzaklaşarak,utanmadan sıkılma dan "ar damarı çatlamış" olarak aleni yapılır hale geldi.

 İnsanlığın, insani olarak yok olmaya mahkum olduğu  şu iletişim çağında, Bin dört yüz yıl önce bu tavsiyeleri söyleyen Allah Resulünün  ahlakına ve nasihatlarına   bu devirde toplum olarak daha çok ihtiyacımız var.
 Allah öncelikle biz Müslümanları ve tüm insanlığı bu mesajlara inanarak ve hayatımıza uygulayarak yaşamamız. dileğiyle..
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum