medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

Ölürsem Şehit, Kalırsam Gazi (19 Eylül Gaziler Günü Anısına)

19 Eylül 2022 - 00:03

Gazi;Gazaya iştirak eden, Allah'ın dini uğruna cihada katılan, vatan savunmasında sağ olarak veya savaşta çarpışmada yaralı olarak dönen kişilere  verilen isimdir. 19 Eylül 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisinde Mustafa Kemal Atatürk'e Mareşallik ve Gazilik unvanının verilmesiyle ülkemizde '' Gaziler Günü '' olarak kutlanmaktadır. Aynı zaman da kahramanlar günü olarak da kutlanmaktadır. 19 Eylül 2021 de yüzüncü yılı münasebetiyle taçlandırılarak  daha geniş ve kapsamlı kutlanmaya başlanmıştır. Kutlama Vatan  sathında daha güçlü ve toplumun her katmanına farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek için gayret gösterilmektedir.

Gaziler gününde başta milli savunma bakanlığı ve bazı belediyeler ve kurumlar şehitlikleri, şehit ve gazi mezarlarının bakım, onarım ve çevre düzenlemesini, sürekli yapıp işin takibini de elden bırakmamaktadırlar. Özellikle askeri yetkililer ve Konya Büyükşehir Belediyesinde oluşturulan şehit yakını ve Gazi Şubeleri, Bayramlarda, milli ve dini günler başta olmak üzere;şehit yakınları ve gazileri ziyaret edip, onurlandırıp, yalnız olmadıklarını hissetmelerini sağlamak, devletimizin yanında olduklarını bu güzel ziyaretleriyle hem şehit yakını ve gazilerimizi hem de bundan haberdar olan vatandaşlarımızı memnun etmektedir.

  1915 yılında  Enver Paşa tarafından kurulan zaman içerisinde isim değişikliğine uğrayan dernek, 1961 yılı itibariyle de Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği  ismini almıştır. Resmi olarak kurulan,  tüzel kişiliğe sahip, birçok şehirde şube olarak hizmet vermektedir. Derneğin  Konya Şube Başkanı Süleyman Ege ve yönetim kurulu ve Gaziler olmak üzere,Daha önce Konya Şube Başkanı iken, Derneğin Genel Başkanı olan Mustafa Işık ve yönetimi, bunun yanında Muharip Gaziler Derneği Konya Şube Başkanı Mustafa Buğur ve yönetim kurulu;, Davet üzere tüm okullara giderek Şehit ve Gazilik hakkında öğrencilere örnekleriyle birlikte hem hatıralarını hemde bu kutsal değerleri ülkemizin gelecek nesillerine taşımak adına  seminer ve konferanslar vererek şehit ve gaziliğin önemi ve ehemmiyetini anlatmaktadırlar. Aynı zamanda şehit yakını ve gazilerin hak ve hukuklarını, sorunlarını, sıkıntılarını  gidermek için tüm kurumlarla koordineli bir şekilde çalışarak çok değerli hizmetlere imza atmakta dırlar.

Konya Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kurulan, Şehit ve Gaziler Şubesi son zamanlarda yaptığı çalışmayla, yıllar önce şehit olmuş veya bir haber alınamamış, şehitlerin mezarını araştırarak bulmaları, yıllar sonra başka şehirlerden yakınlarını bulup şehitlerin mezarlarını yakınlarıyla buluşturmaları takdire şayandır. Bu vesile ile bata Şehit Gazi Şube Müdürü Mehmet Elmalı olmak üzere tüm emeği geçenlere bir Gazi evladı  olarak Gaziler günü vesilesiyle şükranlarımızı sunar çok teşekkür ediyorum.

  Değerli okur kardeşlerim.!Bütün bunları niçin anlatıyorum biliyor musunuz.? 19 Eylül Gaziler günü dolayısıyla sizlere şehit ve gazilerimizin, haber bültenlerinde bir kaç saniye haber yapılıp unutulmasıdır.Belki de birçok insanımızın haberdar olmadığı nice hikayeler olduğunu şehit, şehit yakını ve gazilerimizi toplum olarak duyarlı olmayı,ilgi ve alakanın sürekli olması için bir nebze olsun hatırlatma ihtiyacı hissediyorum. Bu hikayeleri bu kısacık yazımda ne anlatabilirim, nede yazabilirim. Şehit eşleri, çocukları, Anne ve babalarının hasret kokan duygulu sözleri, özlem içerisinde evlatsız, çocuklarının baba hasreti çekmeleri,Şehit mezarlarına sevgi ve hasretle sarılmaları, ancak vatan, bayrak ezan kuran ve İslam aşkıyla yoğrulan gönüller anlaya bilir. haricindekiler için hiçbir anlam ifade etmemektedir. Bu vatan, bayrak ve din uğruna, evladını, babasını, eşini şehit vermiş,terörle mücadelede olsun, diğer çatışmalarda olsun, savaşlarda Gazi olmuş, iki bacağını, ellerini kaybetmiş, gözlerini kaybetmiş vücudunun belki birkaç organı olmadan hayata tutunan, o baş tacımız gazilerimiz, vatanda huzur içerisin de yaşamamıza vesile  olan, bağımsızlığımızın ve bayrağımızın gönderde dalgalanmasına, ezanın, semalarımızda  güzel sedalarla yankılanması için canını hiçe saymışlardır.

Toplum olarak daha duyarlı olmalıyız. Şehit yakını ve gazilerimize Devletimiz maddi ve manevi tüm imkanı çerçevesinde yanlarındadır. Düşünün! bir insana bu kadar imkan ve para verilecek, bir organınızı verir misiniz.? deseniz hemen hayır! diyecektir. Ama onlar hiç gözünü kırpmadan Vatan için organlarını kaybetmişlerdir. Özellikle bazı kendini bilmez cahil insanlar şehit yakını ve gazilerin aldığı maaşla v.s iyi para aldıklarını patavatsızca söyleye bilmektedir. Unutmamak gerekir ki şehitlik ve Gazilik parayla ölçülemeyecek kadar kutsal bir değerdir. Öyle ki yüce Rabbimiz (c.c)şöyle buyurur. "Müminlerden öyle adamlar vardır ki, Allah'a verdikleri söze sadık kaldılar.İçlerinden bir kısmı verdikleri sözü yerine getirmiştir(Şehit olmuştur).Bir kısmı da (şehit olmayı) beklemektedir. Verdikleri sözü asla değiştirmemişlerdir. "( Ahzab 33/23) Allah Resulü;"Allah yolunda yaralanan her bir yaralı muhakkak Kıyamet gününde yarası kanayarak gelir. Rengi kan rengi, kokusu ise misk kokusudur.' buyurur.    

  Peygamberimiz;"Her kim Allah yolunda savaşacak bir askeri (savaş için) donatırsa kendisi de savaşmış gibi olur. Kim Allah yolunda savaşa çıkan gazinin arkada bıraktığı(ailesine) göz kulak olursa,o da savaşmış gibi olur." Resulullah yine şöyle ifade eder, " Cennete giden hiç kimse, yeniden dünyaya dönmeyi ve dünyalık adına herhangi bir şeyin kendisi için olmasını istemez. Şehit olan bunun dışındadır. O gördüğü itibar ve büyük mükafattan ötürü, on defa daha Allah yolunda ölmek için dünyaya dönmeyi tercih eder.'müjdesini veren Allah Resulü;gazileri''Allah'ın elçileri' olarak tanımlamıştır.

  Allah ve Resulü; tüm bu övgüleri ve müjdelere nail olan, şehit ve gazilerimize millet olarak biraz daha duyarlı olmalıyız. Millet olarak  sivil toplum örgütleri olarak bu konularda çok azımız hariç, birçok sivil kuruluş ve toplum olarak maalesef vurdum duymazlıklar içerisindeyiz. Sevgimizi, ilgimizi, saygımızı göstermeliyiz. Şehitlerimiz bu vatanın tapusu, gazilerimiz ise bu tapunun canlı şahitleridir. 'Vatan sevgisi imandandır' Düşüncesiyle hareket etmeliyiz şehit ve gazilerimizin kıymetini bilmeli ve onun idrakında olmalıyız.  

  Peygamberimiz(s.a.v)'den itibaren Bedir, Uhud, Hendek gibi savaşlarda  şehit olan ve gazilerimizin İslamı güneş misali dünyaya doğuşuna, Malazgirt'  savaşında bu vatanın tapusunu zaferle elde eden, haçlı seferlerini püskürtüp İslâm diyarı yapan Selçuklu devleti, Kudüs'ü işgalden temizleyen Selahaddin Eyyubi'nin başarısı ve Osmanlı devletinin birçok zaferiyle birlikte İstanbul'u fethiyle de Malazgirt'te alınan tapunun mührünü vuran, Çanakkale ve  Kurtuluş Savaşında vatana üşüşen tüm çakalları ülkeden temizleyen, Kıbrıs'ta Müslüman Türkleri yok etmek isteyen Rumlara karşı barış hareketiyle barışı sağlayan, terörle mücadelede amansızca hainlerle çarpışan,15 Temmuz hain darbe girişiminde  ve Azerbaycan Karabağ'da bağımsızlığımız için vefat eden  şehitlerimize  ve gazi olup sonra vefat edenlere  Allahtan rahmet dilerim. Mekanları cennet olsun derim. Hayatta olan gazilerimize sıhhat ve afiyet içerisinde hayat sürmelerini yüce Allahtan dilerim.
   
   Bu vesileyle Tüm Gazilerimizin, 19 Eylül Gaziler Günü kutlu olsun.Allah ülkemize, milletimize hayırlar getirsin duası ve temennisiyle…

 

YORUMLAR

  • 2 Yorum