Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

MÜSLÜMAN KUMAR VE ŞANS OYUNLARINDAN UZAK DURUR..!

12 Aralık 2022 - 00:02

Kumar; Birden fazla kişi arasında rekabete dayalı bir şekilde oynana bildiği gibi, bir kişi tarafından bir oyun makinasına karşı da oynana bilir. Bir oyun da şahsi maddi varlıklarını risk etmeye kumar denir. Bu bağlamda iddia, piyango, spor toto, loto ve dijital ortamda, yani internet ortamında da oyna nan oyunların hepsi aynı kumar kategorisine girmektedir. Kur'an da 'Meysir' kelimesiyle ifade edilen kumar, kolaylık anlamındaki 'Yüsr' kökünden gelir. Aileleri yok eden, yuvaları yıkan, merhamet ve vicdanı kaybettiren Kumar ve şans oyunları haramdır. Yaratıcısını unutturan, ibadet etmekten alıkoyan, tembelliğe sürükleyen, çalışma gücünü yok eden,İnsanlar arasında kin ve düşmanlık getirerek, haksız kazanç yolunu açar. Fert ve toplum hayatında unutulmaz yaralar açar. Kur'anı Kerim; "Aranızda mallarınızı haksız sebeplerle ve batıl yollarla yemeyin.'(Bakara 188-Nisa 29) buyurarak batıl ve haksız kazançtan uzak durmamızı ister. Kumar bir çeşit hırsızlık demektir. Haram ve günah olması bakımından içki ile kumar arasında hiçbir fark yoktur. Kitabımız Kur'an da Allah(c.c);"Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar fal okları şeytan İşi iğrenç şeylerdir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumarla, ancak aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister artık vazgeçtiniz değil mi.?" (maide/90) Müslüman, Allah'ın iğrenç diye ifade ettiği   şeylerden uzak durmalıdır.

  Kumar: Pek çok aileyi sefil ve perişan eder. Kazancını; Ailesine, çocuklarına, harcamak yerine kazanma umuduyla, hırsın verdiği heyecanla sabahlara kadar kumar masalarından ayrılmamaktadırlar. Orada, sağlıklarını, servetlerini, ahlaklarını, vakit ve değerli zamanlarını bırakarak uzaklaşırlar. Bir gün kazananlar, başka birgün kaybederler. Hep kazanacağız ümidiyle, bağımlılık yaparak hayatını perişan edip, ailesini, işini ve sevdiklerini perişan ederler. Çoluk-cocuğun, fakirlerin, mazlumların hakları yenmiş olur. Kumar yayıldıkça ,toplumsal zararlar önlenemez hal alır. Çalışmanın yerini, tembellik ve alınteri olmadan bedavacılık alır. İş hayatında verim azalır. Kumarın beraberinde içki, yalancılık, hırs, kin, intikam ve ölümlere  kadar kötülükler yaygınlaşır. Allah ayetinde açık bir şekilde ifade etmekte ve şöyle buyurmaktadır. "Sana içki ve kumarı sorarlar de ki, her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için birtakım faydaları vardır ancak onların günahı faydasından daha büyük tür." (Bakara 219)

   Allah Resulü; "Şarap, kumar, tavla ve içki haline gelmiş bozayı yasaklamıştır. 2 veya daha fazla kişinin aralarında doğrudan ve dolaylı olarak anlaşma suretiyle bir tarafın kazanacağı, diğer tarafın kaybedeceği şansa dayalı her türlü oyun, kumar kapsamında olup haramdır. Kendi aralarında yarışacak kimselerden kazananın, 3. kişi tarafından vaad edilen ödülü alması ile kaybedenin bir zarara girmemesi esasına dayalı meşru içerikli yarışmalara katılmak ve buradan kazanılacak ödülleri almak ise caizdir.Örneğin, Bilgi yarışmaları gibi. Ancak, bu nitelikleri taşıyan bir yarışmaya katılabilmek için normal ulaşım ücreti dışında kontör göndermek ve benzeri ilave Ücret ödemek ya da bir ödeme taahhüdünde bulunmak çekilişe katılmak için piyango bileti satın almak niteliğinde olduğundan yarışma bir tür Kumar'a  dönüşür ve haram olur. Dama, satranç, Tenis ve bilardo gibi oyunlar, İslam alimlerinin çoğuna göre, meşru olmayan başka unsurlar eklenmediği sürece spor ve zeka oyunları dahilinde olduğu için oynanmasında bir sakınca olmadığı ifade edilir. Ancak, Kumar amacı olmaksızın sadece dinlenmek, eğlenmek ve zevk için oynanan oyunların oynanabilmesi ve mübah olabilmesi için şu dört şart koşulmuştur. a- Namazın geçmesine veya gecikmesine yol açmamalı b- Hiçbir  menfaat beklenmemelidir. c-Oyun sırasında dilini kötü ve boş sözlerden korumalıdır. d-Normal dinlenme, eğlenme, kazancını temin ettiği işini yapmama ve vakit israfına yol açmamak şartıyla oynana bileceği vurgulanmıştır.
 Hz Peygamber(s.a.v);"Kim arkadaşına gel seninle kumar oynayalım derse harama önayak olduğu için pişman olup derhal sadaka versin" buyurmaktadır. Allah Kutsal Kitabı Kur'an-ı Kerim'de muhataplarını haram kıldığı alkol kumar, put  gibi fiillerin kötülükleri üzerinde düşünmeye davet eder. Alkol ve kumar, kişinin Rabbine, insanlara ve diğer canlılara karşı ödevlerini yerine getirmesine engel olur. Alkol ve kumar insanlar arasında düşmanlık ve kin tohumları saçar. Toplumları kötülüğe ve huzursuzluğa sevkeder. Haram olan bir fiil işlemek günah olduğu gibi bir başkasına haram olan bir fiile yönlendirmek de aynı şekilde günahtır. Kumardan veya iddia, toto, loto, piyango v.b şanş oyunlarından kazanılan parayla, cami, okul hastane gibi, toplumun kullanımına sunmak caiz olmaz. Yapılsa dahi sevaba nail olunmaz. Bir eve şans getirsin. Adet yerini bulsun diye harama girilip piyango alınarak rızka haram katılmaz. Biz oynuyoruz ama çekilişlerden hayır kurumlarına da gitmektedir demek yerine, örneğin yaklaşan yılbaşı için alınacak piyango parasını direk hayır kurumlarına  verilmesi daha doğru olacaktır. Hem sevaba girilecek hem de helal yoldan, istenilen hayır kurumlarına verilmiş olacaktır. Bundan faydalanan garip gureba,  kumar yoluyla değil helal hayır parasından istifade etmiş olacaktır.

  Allah evlatlarımızı, milletimizi kumar belasından korusun. Bu yolda olanları da en kısa zamanda ıslah eylesin duası ve temennisiyle….
 

YORUMLAR

  • 0 Yorum