medyum
Reklam
Reklam
Reklam
YÜKSEL KÖKER

YÜKSEL KÖKER

[email protected]

BİLİYORSUN

31 Ekim 2022 - 00:08

Yıkıl zaman meyillerinde kalpten içre mânâlar meyilli olduğun tarafa yıkılıyor. Meylettim sana ve bir de benden yana yıkılıșına!

Yahya Kemal Beyatlı, şiirinde ne güzel demiș:
"Hep aynı tahassüsle meyillenmiş ağaçlar."

Diyelim sevda ağacısın, diyelim yaprakların her mevsim yeşil ve dalından manalar rüzgarın şiddetine göre meylediyor! Rüzgâra ne oluyor, kimin için ve niçin savuruyor? "Üzülme rüzgâr kesilince eski hâlimi alırım." Öyle diyorsun lâkin o süre üzücü oluyor. Olsun yine de üzülüyorum savrulușuna! "Üzüntülerim geçti Yüksel'im iyiki senden yana savruldum, boş ver üzüntülerimi." 

Ahh üzüldüğüne üzüldüm ve kendime mânâya dem bir vakitten sonra hiç üzülmedim velevki "üzüldün" de, zaar kırk yılın hatrından münezzeh kırk anbar kırıklarında kırılacak kalbim kalmadı.

Aklımdan kalbime yanlış duraklarda iniyordum ve dahi dur durak bilmeyen kalbime münhasır yetişmem ne mümkün, çünkü sentetik zaman nabızlarımdan daha hızlı atıyordu. İşte bu yüzden estetik ve tekin olmayan duraklarda ne çok bekliyordum; az beklesem şiir, biraz beklesem hikaye, çok beklesem mektup, daha çok beklesem roman oluyordu.

O halde sana ne oluyordu gülüm? "Daha ne olsun sevgili yazarım; sen yaz, ben okurum kısmından hiç çıkamadım ve bir yazarın kalemi ile bir ressamın firçası resmedecek diye sensiz uzak mutlu sakin elden yakalarım sandım ve avunup durdum inan. Bir tek asılmada çözülen düğümler ile hiç karşı karşıya gelmedim. Düşlerime atılmış çapraz ve kör düğümler buldum biteviye; geç çözülenler ve de hiç çözülemeyenler vardı. Baktım çözülmeyenler oldu da üzerine düğüm atıp devam ettim bu hayatın güzel ve geriye iten yanlarına!"

Biliyorum ve al benden de o kadar diyorum, niye dersen zorunda zoru vardı. Kimin hoşuna, kimin zoruna gittim. Belki zorlarına gitmek beni daha çok hayata bağlıyurdu ve zor olmayan çabuk bitiyordu. Her neyse ne ve nedense hep zoru seçtim kestane gözlüm, tıpkı bir metinde sensiz ve seninle hasbihal etmek gibi zor olanı hatta seni gerçek hayatta yakalamaktan daha zor olanı. Hem kendi adıma hem senin adına karar veriyorum. Belki de tek teselli yanı;" doğru değil adıma düşündüklerin" deyince, işte bütün bunlar kurgudan ibaret deyip geçiyorsun, zaten diğer zor olan yanlarını çok iyi biliyorsun ve bildiğini de biliyorum. 

YORUMLAR

  • 0 Yorum