Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

MÜBAREK ÜÇ AYLAR HOŞ GELDİNİZ SEFALAR  GETİRDİNİZ…

30 Ocak 2023 - 00:01

  Mü'minler için sevinç ve bereket kaynağı olan üç ayların rahmet gölgesi üzerimize düşmüş bulunuyor. İslam da haram aylar; Zilkade, Zilhicce,Muharrem ve Recep aylarıdır. Bunlardan Recep ayı, hem haram aylardan olması,hemde kıymetli üç aylardan olması, Recep ayına Allah(c.c)'ın benim ayım demesi mübarekliği bir kat daha artırmaktadır.Allah Resulü;" Recep Allah'ın ayı,Şaban benim ayım. Ramazanda ümmetimin ayıdır."hadisi şerifi de buna işaret etmektedir. Recep(b) ayını kelime olarak analiz ettiğimizde;R-Rahmetinin tecelli etmesi ,C- Cömert olması,B- Bağışlayıcı ve affedici olması. gibi zatının sıfatlarını da taşıyan mübarek bir aydır.

   Manen ve ruhen kendimizi muhasebe  etmek, yaratılışımızın gayesini, vicdan ve merhamet duygularımızı  güncellemenin tam  zamanıdır. Allaha kul olmanın  bilincinde olarak  kendimizi manevi kontrol etme fırsatı verildiği  kıymetli zaman dilimidir.Üç aylar kapımızı çaldı ve hanelerimize ve beldelerimize  misafir oldu. Bu misafiri memnun ve mutlu etmek, memnun ayrılmalarını sağlamak her Müslümanın görevi olmalıdır.Manevi ikliminden, ruhumuzu kana kana doyurmak  gerekir.kıymetli zamanları  boş geçirmemek lazımdır. Üç aylarda bulunan mübarek geceler; Regaib, Mirac,Berat ve Kadir geceleri ve  on iki ayın sultanı oruç ayı Ramazan, bunun manevi  zirvesidir.Üç aylar günahlarımızı affettirmenin, ruhlarımızı parlatmanın zamanı olarak düşünülmelidir.

Rivayetlere göre, peygamberimizin Recep ayında, Regaib gecesinde ana rahmine düşmesi ve pek çok hayırlı olayların bu ayda zuhur etmesi Recep ayının manevi özelliğini bir kat daha artırmaktadır. Peygamberimiz Ramazan orucundan sonra en çok Recep ayında  oruç tuttuğu rivayet edilmektedir.Regaib gecesinde Allah'a olan bağlılığımızı pekiştirme,ona olan sevgimizi ve kulluğumuzu kanıtlama fırsatıdır.Mirac gecesinde beş vakit namazın verilmesi, Berat gecesinde, Kuranı kerimin levhi mahfuzdan dünya semasına indirilmesi, aynı zamanda Allah'ın, tüm yarattıklarının yıllık ikram ve nimetlerinin taksimi. ve nihayetinde kadir gecesinde Kur'an'ın indirilmesi gibi manevi serüvenin bol olduğu zaman dilimidir.Alimlerin ifadesiyle; Yıl  bir ağaç gibidir.Recep ayı ağacın yapraklı bulunduğu günleri, Şaban ayı ağacın meyveli bulunduğu vakitleri, Ramazan ayı da meyvesinin toplanacağı zaman gibidir diyerek güzel benzetme yapmışlardır.Üç ayların her anını değerlendirilmesi icab etmektedir. Recep ayı manen tohum ekmek, Şaban ayında bakımını yapmak, sulamak ve Ramazanda da hasadını toplamak olmalıdır.  Kurtuluş reçetemiz Kur'an'a ve sünnete tabi olarak yaşamakla olacaktır.

 Yüce Allah buyurur ki;"Şüphesiz gökleri ve yeri yarattığı günden beri Allah katında ayların sayısı, Allah'ın kitabında on iki aydır. Bunlardan dördü haram olan hürmet gereken (Zilkade, Zilhicce, Muharrem, Recep) aylarıdır. İşte doğru hesap budur. O halde onlarda(Allah'ın koyduğu yasağı delerek) nefislerinize  zulmetmeyiniz…."(Tevbe suresi 36)

Allah Resulü;Üç aylar girince her namazdan sonra" Allahım Recep ve Şabanı bize mübarek kıl ve bizi Ramazana ulaştır."diye dua eder. Biz mü'minlere de böyle dua etmemizi tavsiye etmiştir.

  Üç aylarda  yapmamız gerekenler; Tövbe ve istiğfarı bol yapalım. Bol bol nafile oruç tutalım. Kur'an-ı Kerimi bol okuyup mealinden de Türkçesine bakalım.Namazda okuduğumuz sureleri tekrardan gözden geçirelim. Bir bilenin yanında okuyup hataları giderelim. Peygamberimizin hayatını okuyalım. Peygamberler tarihini okumaya gayret sarfedelim. Allah'ın ismi celalleriyle birlikte dua edip hamd edelim. Bol  salatu  selam getirelim. İlmihal bilgilerini tekrar okuyalım. Namazlarımızı cemaatle ve özellikle camilerde kılmaya gayret edelim. Kazaya kalmış namazlarımız varsa kılmaya çalışalım. Ailemize, akraba ve memleketimize ve ümmeti Muhammede bol dua edelim. Aile büyüklerimizi, akrabalarımızı, Hastaları mızı ve kabirleri  ziyaret edelim.Hayır ve hasenatımızı çoğaltıp hayırda öncüler olmaya çalışalım.Çocuklara hediyeler verelim.Güzel ve hoş nasihatlar yapalım. Şu beş gecede yapılan samimi duanın geri çevrilmeyeceğini  ifade eden  Allah Resulü;"Regaib gecesi, Şaban ayının  15.gecesi, Cuma gecesi, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı geceleridir." buyurur.

     Değerli okur kardeşlerim.!
 ALLAH ÜÇ AYLARIN MANEVİ RAHMET VE MAĞFİRETİNDEN FEYZ  VE BEREKETİNDEN İSTİFADE ETMEYİ CÜMLEMİZE NASİP EYLESİN DİLEK VE TEMENNİSİ İLE…

SELAM VE DUA İLE KALIN..

 

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Hayrettin Tanık
    1 yıl önce
    Allah razı olsun hocam rabbim hayırlı olanı versin ***İN ***İN ***İN