Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

HAYIRDA ÖNCÜ OLANLAR

13 Şubat 2023 - 00:01

    Değerli okur kardeşlerim.! Aziz milletimize geçmiş olsun. Rabbim böyle acıları bir daha yaşatmasın. Öncelikle acı ve hüzünlü tabloyu; Felaket tellallığı yapan, siyasi malzeme yapan ve farklı şekillerde arsızca kullanmaya çalışanları,yalan haberleri yayarak dezenformasyon yapanları telin ediyorum. Yüce Allah'a havale ediyorum.Bu acıya,hepimizin Aslında dillerde konuşulacak söz, gözlerde akacak yaş kalmadı.Ülkemiz asrın felaketi diyebileceğimiz bir durumla karşı karşıya kaldı.On güzide şehrimiz, ilçeleri, köyleri kasabaları, yüzlerce  mesken alanlarını etkilemiştir. Hep birlikte  enkaz altında can pazarı yaşayan kardeşlerimiz için ve evleri yıkılıp haber ve yardım bekleyenlere  dua ettik ve ediyoruz. Devletimize Allah zeval vermesin. Kadirşinas  milletimiz,günlerdir    Vatanın her evladı,'çam sakızı çoban armağanı' misali elinden gelen çabayı gösterdi, gösteriyor.Yardım  etmek, ihtiyaçları ulaştırabilmek için toplama merkezlerine akın ettiler. Getirilen yardım malzemelerine koyacak depo kalmadı, doldu ve taştı. Yollarda,Deprem bölgesine  malzeme taşıyan araç konvoyları  doldu taştı. Nakdi yardım dersen o da hakeza imkanlar ölçüsün de yapıldı yapılıyor.Bu dayanışmayı başka milletlerde bulamazsınız. Devletimiz başta olmak üzere,Her kurumdan ve on binlerce insan yardıma koştu.Enkaz altında kalanları kurtarmak için uzman ekipler bir canı kurtarmak için zor hava koşullarına rağmen, yorgun, uykusuz bir şekilde iğne ile kuyu kazar gibi canlı insan aradılar. Bir canlı kurtarıldığında hepimiz sevinç ve gözyaşları döktük. Dost ve insanlığı hatırlayan onlarca ülke yardıma koştu.Tabi İçerden veya dışardan  yardıma gelenlerin  hepsi iyi niyetli olmayabilir. Yetkililerimiz bunu takip edip dikkatli olmaları gerekir ki, takipte ediyorlardır.Mültecilere ve dünyanın her tarafındaki mazlumlara  yardım ulaştıran bu aziz millet, bir nevi ektiği iyilik tohumlarını biçmiş oldu. Bu da gösteriyor ki bu aziz milletimiz dünyada yardımlaşma ve infakta bulunma hasletinde harikulade  bir yere sahiptir.
    Müslüman Türk milleti olarak çok duygusalız.Duygusallığımız ile  mükemmel bir şekilde harekete geçebiliyoruz. Tabi biraz fevri hareket ederek yapılacak,organizeleri zorlaştırıyoruz. Bu duygusal ve yardımlaşmayı da, binalar yapılırken kanun ve kurallara uymayan, eksik yapan, sağlam yapma yan, malzemeden çalan  kişileri, mahalle baskısı şeklinde, inşaatta çalı şanlar dahil herkes duyarlı olsa engellese, bilir kişilerde  büyük yaptırımlar uygulasa,inşaatı yapanlar, yanlış yaparsam hayatım biter, kararır duygu suyla hareket etmek zorunda kalacak tır. Tedbirini alacaksın. Sonra Allahtan takdir ne ise o olacaktır. Eğer bu depremlerde çürüklüğünden dolayı yıkılıp,insanlar ölüyorsa o binayı yapanlar katildir.
     Zekat,infak, sadaka,sadaka-i fıtırlarımızı mal ile yapılan ibadetlerimizin maddi değerini, deprem bölgelerine, yardım kuruluşları vasıtasıyla ulaştıralım.Ramazanda vereceğimiz zekatları geriye çekerek şimdiden verebiliriz. Promosyonları ne yapalım çabasında olanlar bu depremzede kardeşlerimize ulaştırabilir.Diyanet tarafından açıklanan 2023 yılı Sadaka-i fıtır 70 tldir. Bu fitrelerimizi Ramazan ayı gelmeden de depremzedelere gönderebiliriz.
    İslam Dinimizin;infak ve hayır da koşan ve  öncü olanlara  müjdelerin den bahsetmek istiyorum.Ahirette insanlar üç çeşit olacaklar.Bunlar Cennetlikler, Cehennemliklerdir. üçüncüsü ise Cennete girecek diğer grubun adı da öncülerdir. Bunlar inanç ve amelleriyle ve hayır yarışında öncü olanlardır. Allah'a  en yakın, ruhi tekamülde en ileri seviye ye ulaşan kimselerdir. En makbul zümreyi teşkil ettikleri  Kur'an-ı Kerim de açıklanmış tır.
Allah(c.c)"Sevdiğiniz şeylerden Allah yolunda harcamadıkça iyiliğe asla erişemezsiniz. Her ne harcarsanız Allah onu bilir." (Ali İmran 3/92)
"Mallarını Allah yolunda harcayanların durumu, yedi başak bitiren ve her başakta yüz tane bulunan bir tohum gibidir.Allah dilediğine kat kat verir. Allah, lütfu geniş olandır,hakkıyla bilendir.(Bakara 2/ 261) buyurur.
  Allah için verdiklerimiz kimi zaman on katından yedi yüz katına kadar kimi zamanda miktarını yalnız Rabbimizin bildiği daha hayırlısıyla katlanarak karşılık bulur.İnsanın bu dünyadaki asıl Kazancı Allah'a olan kulluğu ve bu niyetle yaptığı Hayır ve hasenatlardır.Kabre konulduğunda, ailesi ve malını değil, yaptığı hayır işlerinin ve amelinin faydasını görecektir. Yaratan şöyle buyurur:" Sizden biriniz Ölüm Gelip Rabbim! ne olur bana Azıcık daha zaman  tanısan da sadaka versem ve iyi kişilerden olsam diye yalvarmadan önce, size verdiğimiz rızıklardan başkaları içinde harcayın." (Münafikun 63/10) ayetini idrak edelim
" Ey iman edenler.! kazandıklarınızın iyilerinden ve rızık olarak yerden size çıkardıklarımızdan hayra harcayın. Siz verirken gözünüzü yummadan alamayacağınız kötü malı hayır diye verme ye kalkışmayın.Bilin ki Allah,zengindir her türlü övgüye layıktır."(Bakara 2/267)
Allah Resulü ise;" Sadaka, Rabbin gazabını söndürür. Kötü bir şekilde ölmeyi önler."
  İnsanoğlunun asıl kalıcı olan ve değer taşıyan malı, mülkü ve Serveti, hayır niyetiyle dünyada tasadduk ettikleri ve önceden sevap olarak ahireti gönderdikleridir.Zira mahşerde onun la ve sevabı ile karşılanacaktır. Sadaka vermek insanın bir takım belalardan korunmasını; sağlığı gibi onu hata ve günahlarından arınmasına da vesile olur. Allah rızasını kazanmaya hangi iyiliğimizin, hangi Hayır hasenatımızın vesile olacağını bilemeyiz. Bu nedenle büyük küçük demeden iyilik ve hayır yapmaya devam etmeliyiz. Güzel Sözün de bizi, sadaka sevabına eriştireceğini bilerek sözün güzelini söylemeye gayret etmeliyiz. Allah Resulü:"Her iyilik bir sadakadır." buyurur.İnsanları minnet altında bırakarak, onların onurlarını inceltecek şekilde sadaka vermektense güzel söz söylemek gönül almak ve Affetmek daha hayırlı bir ameldir. Bir kimseyi hiçbir imkanı olmadığında dahi sadaka sevabına eriştirecek nice iyilik ve hayır kapıları vardır.Yeter ki, kalpte iyilik niyeti bedende de Yararlı işler yapma gayreti olsun. Allah Resulü:"Yarım Hurma(sadaka) bile olsa cehennemden korunun." diye tavsiye etmektedir
Sadakanın değerini artıran husus bağış ve yardım miktarının fazla olmasından ziyade kişinin niyetinin Halis olmasıdır. Son olarak:"Şeytan sizi fakirlikle korkutur ve size, çirkinliği ve hayasızlığı emreder. Allah ise,size kendi katından mağfiret ve bol nimet vaat ediyor Şüphesiz Allah lütfu geniş olandır hakkıyla bilendir (Bakara 2/ 268) bu tavsiyelere uymamız gerekir.
    17 şubat 2023 Cuma günü akşamı kutlayacağımız Miraç kandili; Ülkemize, milletimize hayırlar getirsin. Miracımız Allah'a  ve cennete olsun dua ve temennisiyle…
 Selam ve dua ile kalın….
 

YORUMLAR

  • 2 Yorum