Reklam
Reklam
Reklam
DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

DETSELİ MEHMET CEVİZ HOCA

[email protected]

MERHUM HACIVEYİSZADE KONYA HALKINI SEVER KONYA HALKI DA ONU SEVER SAYARDI…

06 Şubat 2023 - 00:01

  Mustafa Sabri Kurucu namı diğer Hacıveyiszade(Hacı Veyisin oğlu) 1887 (H.1305)yılında Konya'nın Sedirler  Mahallesinde dünyaya geldi.Aslen Karatay'a bağlı Şatır köyünden gelmedir. Babasıda Konya'nın tanınmış Din alimlerinden Hacı Veyis Şükrü efendi, Annesi Fatıma hanımdır. Babası Hacı Veyis hoca gönüllü ilim merkezi ,Zari Efendi Medresesinde müderrislik (günümüz adıyla Akademisyen- Profesör) alim ve fazıl bir insandı. Hacıveyiszade, İslami ilimleri ve hafızlığını babasından öğrenmiştir. Zari Efendi Medresesi, Bekir Sami Paşa Medresesi ve Islah-i Medaris-i İslamiyye medreselerinde eğitimine devam etmiştir.Osmanlının son dönemlerinde fonksiyonunu kaybeden medreselerin yerine, yenileştirmek, iyileştirmek için çağın gereklerine uygun, bugünkü anlamıyla bir üniversite Ziya Efendi önderliğinde Konya'da,İslami ilimleri ana kaynaklarıyla  Arapça ve batıda bilim ve teknolojik gelişmeleri takip ve tercümeler için en az bir yabancı dil eğitim vermeyi amaç edinmiş,  Islah-i Medaris adında  medrese kurulmuştur. Önceleri burada öğrenci olan Hacıveyiszade üstün başarı sonucunda öğretim görevlisi olarak atanmış,Arap Dili ve Edebiyatı dersleri okutmuştur. Ancak çok başarılı olan ve gelecek vaad eden bu  okul. 1.Dünya Savaşı sebebiyle açılmamak üzere kapatılmıştır. Daha sonra Muhammed Bahaüddin ile karşılaşan Hacıveyiszade tasavvuf eğitimi de alarak insan-ı kamil olma yolunda ilerlemiştir.

 Medrese kapandıktan sonra Piri Mehmet Paşa Camiinde İmam Hatip olarak görev yapmıştır. 1951 sonbaharında İmam Hatip  Okullarının yeniden yedi yıllık meslek lisesi olarak açılması üzerine, Konya İmam Hatip Okulunun tedrisata açılması için öncülük etmiş, köy köy,kasaba kasaba dolaşarak o dönemin şartlarını da göz önüne aldığımızda, çok büyük emek harcayarak okulun kurulması ve eğitime başlamasına vesile olmuştur. Bu okulda yedi yıl öğretmenlik yapmış;Arapça, Hadis usulü, Fıkıh usulü, ve Tefsir usulü gibi dersler vermiştir. Daha sonra halkın yoğun arzusu ile Konya Aziziye Camiine kadrolu imam olarak atanmıştır.Vefatına kadar bu camide   irşad ve nasihatlerine devam etmiştir.  Hacıveyiszade merhum bir çok öğrenci yetiştirmiştir.Yetiştirdiği öğrenciler ülkenin her noktasında, her kademesinde hizmet etmiş ve etmeye devam etmektedirler.

  Merhumun güzelliklerinden biride Selamın Allah'ın kulları arasında özel bir şifre olduğunu söylemesidir. Huzur veren güleç çehresiyle daima selam vermiş ve muhabbeti halk arasında yaymaya özen göstermiştir. Her fikirdeki insanın sevgi sini kazanmıştır. Konuyla ilgili canlı şahitler den pek çok güzel hikayeler dinlediğimi, okuduğumu söylemek isterim.

   Konya halkı küçüğüyle büyüğüyle hocayı çok sever hürmet eder, saygı ve sevgi beslerler,halada bu sevgi devam etmektedir. Konya halkının kalbine taht kurmuştur. Kimin maddi veya manevi bir sıkıntısı, sorunu olsa, Hocanın yanına koşar,derdini anlatır, Hoca efendi de Allah'ın yardımıyla sıkıntılarını gidermeye çalışırdı. Özellikle Doğu bölgemizden şehrimize gelen muhacirlere Babası Hacı Veyis  Hoca ile birlikte yardımcı olduğu tüm ihtiyaçlarını karşıladıkları, uygun olan binalarda  konaklamalarını uzun süre sağlamışlardır.Doğu bölgemizden gelen muhacir kardeşlerimizin Hocaya olan sevgisi halen devam etmektedir. Hoca efendi, nerede, ilim, fikir, kültür, sanat toplumsal kuruluş varsa oradadır. Birçok Kurum ve kuruluşa öncülük etmiştir.Konya da hayır adına ne varsa kendisi kurmuştur. 'Kurucu' soyadını da bundan dolayı almıştır. Çocuk Esirgeme kurumu, Kızılay, Tayyare Cemiyeti, Dispanser, hastane, okul gibi topluma faydası olabilecek her eserde imzası bulunmaktadır. Topluma hizmet için açılan bu güzide yerleri hep kendi yaptığı dualarla açılışını yapmıştır. Hz. Hızır(a.s), Ahmet Hüdai (Ladikli Ahmeda) ile olan dostlukları dillere destandır. Hz. Peygamberimizin ahlakıyla ahlaklanan  muhterem bir insandır. Maddi ve manevi ilimlere hakim  evliyalardan olduğu söylenmektedir Keramet ehli olduğu bir çok insan tarafından şahit olunmuş ve anlatıla gelmiştir.
  Konya'nın 20.yüzyılına ışık tutmuş, gönüllere sirayet etmiş Hak aşığı, gönül insanı 5 şubat 1960 tarihinde bir cuma günü 11:40'ta CENAB-I HAKKA yürümüştür. Soğukların şiddetle  hüküm sürdüğü bir günde, yağan kara ve iliklere kadar işleyen soğuklara aldırış etmeyen Konya halkı ve sevenleri,Kapu camiinde Cuma namazından sonra kılınan cenaze namazından sonra sevenlerinin parmakları üzerinde mesafe kısa olmasına rağmen uzun  süren  taşımadan sonra Üçler mezarlığına muhterem babasının yanı başına defnedilmiştir. Bu defin sırasında Konya da Hz Mevlana'nın cenaze sinden sonra, en kalabalık cenaze olduğu ve 40 bini aşkın insan topluluğu cenaze namazına katılmış, böylece Konya halkı da vefasını  göstererek muazzam bir uğurlama gerçekleşmiştir.

Hacıveyiszade yazılı bir eser bırakmamıştır.kitap yazması için teklif edildiğinde;"Bir kalpten bin kitap çıkar ama bin kitaptan bir kalp çıkmaz." cevabını verdiği söylenmektedir. Onun eserleri yetiştirdiği ilmi ile amil talebeleri olmuştur. Medine'de Cennet'ül Baki mezarlığında  meftun rahmetli yeğeni, Ali Ulvi Kurucu muhteremin dedesi Hacı Veyis ve amcası Hacıveyiszade'nin hatıralarını anlattığı kitaplardan istifade edebilirler. Konya halkı, Hocalarına vefasını göstererek, 1996 yılında Cami ve külliye yaptırarak, Hacıveyiszade Camii  ve Külliyesi adını vermişlerdir.Ayrıca  bir çok Okula da ismi verilmiştir. Babası merhum Hacı Veyis  hoca 40 yılı aşkın ücret almadan görev yaptığı Üçler Mezarlığı yanındaki ben denizin de 20 yıla yakın İmam Hatip  olarak görev yapmakta olduğum, eski ismiyle Dolav camii şerifini;Merhum Hacı Veyiszade 1950 yılında, caminin çatısını yaptırmış, minaresini yaptırmış ve taban tahtası gibi geniş çapta  tamir ve bakımını yapıp onartmıştır. Bu tarihten sonra, Babası  yıllarca görev yaptığı bu caminin ismini Hacı Veyis Cami olarak halk tarafından değiştirilmiştir. Hacıveyiszade merhum vefat ettikten sonra sevenleri Kur'an-ı Kerim hatimleri indirilerek  her hafta cuma namazından sonra kabrinin başında Hacıveyiszade başta olmak üzere tüm vefat etmişlere dualar yapılmaktadır.  Bu güzel  adet hala devam etmektedir.

Bu vesileyle  63 yıl önce  5 şubat'ta vefatının yıl dönümü olan muhterem Hocamıza ve tüm vefat edenlere Allah rahmet eylesin mekanları cennet olsun.
Allah böyle güzide kulları gibi  bizleri de İslam'ın kulpuna sağlam tutunarak yaşamak temennisi ve duası ile…

Selam ve Dua kalın..



 

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Nuh DOĞAN
    1 yıl önce
    Hizmetleri , hatıraları ve gönüllerde derin izler bırakan Konya'nın manevi mimarlarından hocamızı rahmetle anıyoruz.
  • Harun
    1 yıl önce
    Allah raziolsun hocam