Alim, bilgin, hazır cevap, davranışlarıyla örnek olan mizah kahramanı hem düşündüren hem de güldüren sözleriyle bilinen, asıl adı Nasrüddin Hoca Nusrat namı diğer Nasreddin Hoca ile anılan ve bilinen bir ilçemizdir. Konya ilimize 135 km uzaklıkta yer almaktadır. Akşehir kelimesinin anlamı ise anlatılan rivayetlere göre Araplar, beyaz çiçek açmış elma ve erik ağaçlarının görünümünden dolayı ‘Belde-i Beyza (Beyaz Şehir) olarak anmışlar bu kelime zamanla Akşehir ismiyle söylenmeye başlamıştır. Akşehir, 2023 verilerine göre,92 bin 946 nüfusa sahiptir. Akdeniz bölgesi ile iç Anadolu bölgesinin sınırını oluşturan Sultan dağlarının kuzeyinde, geniş coğrafi alana yayılmış oldukça verimli topraklardan oluşan, şehirleşmeye yönelik epeyce yol kat etmiş, bu alanda hızla büyüme yolunda olan bir ilçemizdir.
Yakınında bulunan Akşehir gölü ve Eber Gölü ile de ayrı bir berekete sahiptir. Ancak son zamanlarda iklim şartlarının getirdiği kuraklık, yağmur ve yağışların azalması, bu gölleri de etkilemiş ve kurma yönünde hızla ilerlediği görülmektedir. Göllerin kurumaya yüz tutması su debinin toprak altına derinlere inmesi her yerde olduğu gibi burada da tarıma olumsuz etkisi olduğu aşikardır. Kirazı, çileği, elması helvası ve daha birçok tarımsal ve sanayi üretimiyle geleceğe umutla bakan bir görünüme sahiptir. İç Anadolu bölgesini Akdeniz bölgesine bağlantı noktasında bulunan Akşehir ilçemiz, ticari, iktisadi ve lojistik bakımından değerli bir yere sahiptir. Akşehir, Türk İslam medeniyetinin Anadolu’ya yerleşmesinden sonra vatanı ve dinine bağlı birçok kahramanlar yetiştirmiştir. Selçuklu ve Osmanlı Devleti döneminde ve özellikle Kurtuluş Savaşında bu ilçemiz Batı cephesi ana karargah olarak görev yapmış, düşmanların Anadolu’dan temizlenmesinde üstün başarılar göstermiştir.Birçok şehit ve gazimizin meftun olduğu yine birçok gazimizin de ilçede yaşamlarını sürdürdüğü görülmektedir. Vefalı, kahraman, kadirşinas,vatanına,bayrağına ve dinine bağlı güzel insanların yaşadığı hârikulâde bir ilçemizdir.
Yeşilliğin bol olduğu,insanı kendine çeken muhteşem tabiat güzelliğine sahiptir.Mesire yerlerinin ormanla birlikte yeşilliklerle bezenmiş olması, ilgi çekici bir görünüme sahiptir Örneğin Hıdırlık ve Doğrugöz piknik alanları gibi mekanlar insanın huzurla dinlenebileceği ender güzellikte alanlar bulunmaktadır. Şirin mi şirin, gözlerinizin bayram edeceği, görülüp gezilmesi gereken doğanın verdiği her güzelliğe rastlamak mümkündür. Her tarafında tarihi ve kültürel dokuya sahip mekanlar bulunmaktadır. Okuma oranının hayli yüksek olduğu, bir çok yazar, şair,kültür adamı bürokrat ilim ve bilim adamının yetiştiği bu belde, kültürel zenginliğiyle de dikkat çekmektedir. Türk İslam medeniyetiyle yoğrulmuş birçok Cami Han, Hamam, İmâret hane gibi abide yapıları içerisinde barındırmaktadır. Örneğin;Ulu cami (1213)İplikçi Cami, Küçük Ayasofya Mescidi, Hasan Paşa İmaret Cami (1510-11). Nasreddin Hoca Türbesi, Batı Cephesi Karargah Müzesi(18 Kasım 1921). Nasreddin Hoca Etnografya Müzesi (Rüştü bey 1914). Taş Medrese (1250 Fahreddin Ali Sahip Ata). Nasreddin Hoca Gülmece Parkı. Seyit Mahmut Hayrani Türbesi gibi geçmişi hatırlayıp gezebileceğiniz, manevi şahsiyetlerin sizi sevgi muhabbetle karşılayacağı güzide yerler ve mekanlar mevcuttur.
Akşehir, Manevi mimar dediğimiz birçok İslam âlimi ,evliya ve topluma yön veren hayatımıza yaşantılarını örnek alabileceğimiz, dini ve milli yolda öncü olmuş insanları bağrında barındırmaktadır.Nasreddin Hocamız başta olmak üzere,Fevatih -ul-İlahiyye vel-Mefatih -ul-Gaybiyye tefsirinin yazarı aynı zamanda Beyzavi tefsirine yazdığı haşiyesi(Bir esere İlave yaparak açıklama yapmak) ile bilinen Nimetullah Nahcivani hazretleri burada meftundur. Bilinen evliyalardan; Seyyid Yunus hazretleri, Şeyh Seyyid Abdullah hazretleri Şeyh Veli Baba, Seyyid Şeyh Hacı Haşim Hazretleri,Molla Tacettin Dede hazretleri gibi pek çok manevi şahsiyetleri yetiştirdiği milli, dinî ve kültürel zenginliğin katmanlarını içerisine harmanlanmış bir yapıya sahip olmasıyla Akşehir ilgi görmeye ve ilgi çekmeye devam etmektedir.
Başka şehirlerden ve ülkelerden gelip bu değerlerimizden, bilgilerinden istifade ederken, bizler yanı başımızdaki değerlerden ve güzelliklerden maalesef bihaberiz. istifade etmiyoruz. Değerlerimize sahip çıkma ve farkında olma dilek ve temennisiyle
Selam ve Dua ile Kalın…
YORUMLAR