Reklam
Reklam
Reklam

ÇAVDAR;BATI CEPHESİ MÜZEMİZ,UMUT VE MÜCADELE GÜNLERİNİN BELGESİDİR !

İstasyon Haber Gazetesi olarak ilk özel röportajımızı Batı Cephesi Karargahı Müzesi Müdürü Sevcan Çavdar hanımla gerçekleştirdik.Köşe Yazarlarımızdan Kürşad Tuncalı'nın sorularını cevaplayan Çavdar müze hakkında şu bilgilere yer verdi.

ÇAVDAR;BATI CEPHESİ MÜZEMİZ,UMUT VE MÜCADELE GÜNLERİNİN BELGESİDİR !
25 Ağustos 2021 - 13:30
  1. Soru:Öncelikle Kendinizi tanıtır mısınız? Ne kadar süredir bu müzede görev yapmaktasınız?
Cevap 1: 1982 yılı Konya/Akşehir doğumluyum. İlk-orta ve lise öğrenimimi Akşehir’de tamamladım. 2000-2004 yıllarında Selçuk Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde Lisans eğitimimi tamamladım. 2005-2006 yıllarında Selçuk Üniversitesi – Sosyal Bilimler Enstitüsü –Orta Öğretim Sosyal alanlar Tarih Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını, 2017-2019 yılları arasında Selçuk Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enst. Sanat Tarihi Bölümümde Tezli Yüksek Lisans Programını tamamladım.
2006 yılından beri Akşehir Müze Müdürlüğündeçeşitli görevlerde hizmet ettim. 2013 yılından itibaren Müze Araştırmacısı, 2018 yılından beri Müze Müdürlüğüne Vekâlet etmekteyim.
  1. Soru :Batı Cephesi Karargâhı Müzesinin şehrimiz için önemi nedir?
Cevap 2: Akşehir sahip olduğu değerler açısından oldukça zengin bir kültürel mirası içerisinde barındırmaktadır. Bu nedenle ilk olarak ön plana çıkan değerlerimizin bazılarından kısaca bahsetmek istiyorum.  Selçuklu Dönemine ait ayakta kalabilmiş pek çok(mescit, cami,medrese, hamam, türbe) tarihi eser bulunmaktadır. Türk kültürü ile birlikte farklı kültürlerin ve sosyal yapısını yansıtan Orta Anadolu’nun en iyi korunmuş Sokak dokusuna sahiptir.
Akşehir denince akla Nasrettin hocanın gelmesi tarihi bir şahsiyetin isminin ününün aynı zamanda bir kent markası üretmesine güzel bir örnektir.Nasrettin Hoca Akşehir için en önemli potansiyel bir değerdir. Hoca şehrin ekonomik sosyal kültürel hayatını oluşturmaktadır.
Doğal değerler açısından Sultan dağlarının kuzey doğu eteklerinde eğimli arazi üzerine yerleşmiştir verimli topraklara sahiptir.Ulaşım açısından Tarihi ipek yolu ve kral yolu üzerinde bulunan önemli geçiş merkezidir. Halen ilçemizde üç müze bulunmaktadır. Bunlar; Batı Cephesi Karargahı Müzesi, Nasrettin Hoca Arkeoloji  ve Etnografya Müzesi ve Taş Eserler Müzesi’dir.
Tüm bu yapıların içerisinde Batı Cephesi Karargâhı Müzesinin şehrimiz için önemi oldukça farklıdır.
Ulusal kurtuluş Savaşımızda önemli bir yeri olan karargâh binası 1904-1905 yıllarında belediye binası olarak yapılmıştır.18 Kasım 1921’de Akşehir’e taşınan Batı Cephesi Komutanlığına karargâh binası olarak tahsis edilmiştir. Büyük taarruzun hazırlıkları ve planlarının yapıldığı, kararının verildiği bina 1964 yılında, müze yapılmak üzere düzenlenerek, umut ve mücadele günlerinin belgesi olarak “Batı Cephesi Karargahı Müzesi” olarak ziyarete açılmıştır. Akşehir’imizin gurur kaynağı, büyük Taarruz kararının verildiği karargah binası sadece Akşehir için değil Türkiye Cumhuriyet tarihi açısından önemli bir yere sahiptir. istiklal Savaşı’nın başlangıç noktası,  adeta milli mücadelenin kara kutusudur.Bu sebepten ötürü sadece Akşehir için değil Türkiye ve hatta dünya tarihi açısından oldukça önemli bir yere sahiptir.


Soru 3. Batı Cephesi Karargahı Müzesi’nin Akşehir’deki diğer müzelere göre farkı ve ziyaret edilme oranı nedir?
Cevap:İlçemizde bulunan müzeler ve diğer kültür varlıklarının her biri farklı bir önem ve değere sahiptir.Batı Cephesi Karargâhı Müzes taşıdığı önem açısından yakın tarihimize ışık tutan en önemli somut kültürel varlığımızdır. Cumhuriyet tarihinin ve ülkemiz kaderinin yazıldığı, Ulu Önder Atatürk’ün de tarihte en çok kaldığı ilçe olmasına vesile olmuştur. Taşıdığı önem ve bulunduğu konum itibari ile en çok ziyaretçisi olan müzelerimiz arasındadır. Özellikle eğitim öğretim yılı başında milli eğitim müdürlüğü ile birlikte yapmış olduğumuz koordineli çalışmalar neticesinde tüm öğrencilerimizin, rehber eşliğinde ziyaret etmeleri,  aynı zamanda müzemiz içerisinde bulunan konferans salonunda tarih derslerini yapma imkanı sunulmaktadır. Yıllık ortalama 20-25 bin ziyaretçiye ev sahipliği yapmaktayız.


Soru 4. Müze Envanterinde neler Vardır.
Cevap:Müzemiz zaman içerisinde çeşitli restorasyon, bakım ve onarım çalışmalarından geçmiştir. Şu anda alt kat idari bölüm olarak kullanılmaktadır. Üst kattaki teşhir salonlarında bulunan sofa ve ona açılan sekiz odada sergileme alanımız vardır. Büyük Taarruz kararının verildiği Atatürk’ün çalışma odası, Batı Cephesi Komutanı İsmetpaşa ve karargâh  kurmay başkanı Asım Gündüz’ün çalışma odaları bulunmaktadır.Müzede Atatürk’ün Cumhurbaşkanı olduktan sonra kullandığı ve kendisine hediye edilen özel eşyaları ile milli mücadele yıllarına ait belgeler ve fotoğraflar sergilenmektedir.


Soru 5: 24 Ağustos Akşehir Onur Günü ile alakalı neler söylemek istersiniz?
Cevap:
Milletimizin zafere giden bu zorlu yolda Akşehir‘in büyük bir önemi bulunmaktadır.   Batı Cephesi Karargahı bu süreçte rastgele seçilmiş bir yer değildir.  Akşehir halkının milli mücadeleye olan desteğiBuranın Batı Cephesi Karargâhıolarak seçilmesindeki en önemli sebeplerden biridir.Askerlerimiz cephede savaşırken, cephe gerisinde bugünkü tarihi Arasta Çarşısında,gerek mermi doldurarak gerekse urba dikerek , Tüm halk; kadınlar ve çocuklar top yekûn hazırlıklaradestek vermişlerdir. Bu yıl 99 yıldönümünü kutladığımız Onur Gününde, temennimiz odur ki,  milli mücadelenin 100. Yıldönümünde gerek bakanlığımız , gerek yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde, daha geniş çaplı ulusal etkinliklerle Şehrimize yaraşır biçimde Onur Günü kutlamalarımızı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu vesile ile Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet, minnet ve saygıyla anıyorum


 
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum