medyumen iyi bahis siteleri
Reklam
Reklam
Reklam

Bakan Kurum: "Amacımız, Akşehir için yeni cazibe merkezleri oluşturmak"

Bakan Kurum: "Amacımız, Akşehir için yeni cazibe merkezleri oluşturmak"
01 Temmuz 2021 - 02:07

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Akşehir Belediyesi tarafından yapımı tamamlanan Dudu Kadın Çarşısı’nın açılışına katılmak üzere Akşehir’e geldi.

Akşehir Belediyesi tarafından eski hal binasının yerine yapılan modern çarşı, Akşehir Belediyesi’nin prestij hizmeti olarak Selçuklu Mimarisine uygun motifler taşıyor. 5 Bloktan oluşan çarşının açılışında konuşan Bakan Kurum “Bizim amacımız;  Akşehir için yeni cazibe merkezleri oluşturmak, Akşehir’de o atalarımızın ecdadımızın bize bıraktığı tarihi emanetlere sahip çıkmak” dedi.

Konya’da Son 20 yılda 9 milyar liralık yatırım yaptıklarını ve 27 bin 428 vatandaşı yeni yuvalarına kavuşturduklarını söyleyen Bakan Kurum; Yeni Mevlana Meydanı, Mevlana Çarşısı ve Altın Çarşı’nın hızla yükseldiğini belirtti. Bakan Kurum “Konya'mıza ekolojik koridorumuzu da kazandırıyoruz. Tuz Gölü, Beyşehir, Meke, Acı Göl'den Kapadokya’ya kadar uzayan yeşil hattımızı hazırlıyoruz. Konya'mız 600 bin kullanıcısıyla ve 515 kilometre bisiklet yollarıyla bisikletin başkenti. Bu anlamda da Konya'mıza yeni bisiklet rotaları kazandırmak için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Tüm bu yatırımlarımızla, projelerimizle, çalışmalarımızla Konya'mızı yeni çehresine kavuşturacak, daha güzel, daha yaşanabilir bir Konya'yı hep birlikte geleceğe hazırlayacağız" dedi.

Akşehir’de yapılan yatırımlara da değinen Bakan Kurum “Dudu Kadın Çarşımız 4bin 600 metrekarelik alana sahip. Burada; 48 büro, 28 dükkân,13 mağaza, bir kafeterya, 80 araç kapasiteli otopark ve mescit bulunuyor. Bu çarşımız aynı zamanda mimari açıdan Batı Cephesi Karargâh Müzesi, Tescilli Tarihi Arasta Çarşısı ve Akşehir Kentsel Sit Alanı ile bütünlük sağlayacak. Yani çarşımıza gelen bir ziyaretçiniz, burada alışverişini yapacak, daha sonra Batı Cephesi Karargâh Müzesi'ni ziyaret edecek. Ardından da Tarihi Arasta Çarşısı'nı ve son olarak da Akşehir'in tarihi evlerini ve konaklarını görecek. Adeta bir tarih ve kültür turu yapmış olacak. Akşehir’imizde İller Bankası ile içme suyundan kanalizasyon sistemlerine, atıksu arıtma tesislerinden ulaşıma kadar 32 projede 51 milyon lira destek sağladık. Tabakhamam Sokak’taki 3. Etap Sokak Sağlıklaştırma projemizle, 19. yüzyıla ait Akşehir’e özgü mimaride yapılmış 24 yapının cephe sağlıklaştırmalarını yapıyoruz. Hacıhamza Sokak II. Etap Sokak Sağlıklaştırma, Dr. Aziz Perkün Caddesi cephe iyileştirme çalışmalarımız da devam ediyor. Yukarı Hamam Restorasyonu, Tarihi Papaz evi Restorasyonu çalışmaları da devam ediyor. Yeni Otogar binamızı tamamladık. Asfalt ve peyzaj düzenlemesini yaptıktan sonra da vatandaşlarımızın hizmetine sunacağız. Geçtiğimiz yıl ilçemize 1. Sınıf Atık Getirme Merkezi kurduk. Akşehir gölünü kesin korunacak hassas alan ve nitelikli doğal koruma alanı olarak, Hıdırlık’ı da nitelikli doğal koruma alanı olarak tescil ettik” diye konuştu.

Konya Valisi Vahdettin Özkan’da yaptığı konuşmada Akşehir’in çok değerli bir kent olduğuna vurgu yaparak “Akşehir gerçekten kelimelere sığmaz. Tarihiyle, kültürüyle, ilmiyle, irfanıyla her şeyi hak ediyor. Bakanımızda zaten bu şehrin hak ettiği hizmetlerini çokça önceliyor. Şehirdeki özellikle Selçuklu kültürünün ihyası ve toplumun gelecek nesillerinin o kültürle buluşması yönünde, fiziksel anlamdaki eserlerin aslına rücu ettirilmesi yönünde çok ciddi anlamda Büyükşehir Belediyemizle beraber, ilçe belediyemizle beraber yapılan çalışmalar var.  Sayın Milletvekilimiz özellikle bölgeden Orhan Erdem Milletvekilimiz bunları tek tek takip ederek ilçemizdeki insanlara bu hizmetlerin etkin bir şekilde gelmesini hep takip ediyor” diye konuştu.

AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem yaptığı konuşmada AK Parti döneminde yapılan hizmetlere dikkat çekti.  Erdem “Sayın Cumhurbaşkanımız her zaman ifade ediyor ama bizim Hazreti Hadimi, bu toprakların değerli büyüğü der ki ‘Kişi odur ki koyar dünyada bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Sayın Cumhurbaşkanımız bunu daha anlamlı, daha kafalarda iz bırakacak şekilde söylüyor; kişi ölür kalır eseri, eşek ölür kalır semeri diyor. Gerçekten AK Parti döneminde yapılanları göz ardı etmek mümkün değil. Gelirken yapılan duble yollarımız, inşaatlarımız, buradaki eserler, okullar say say bitmiyor. Biz diğer iktidara talip olanların yaptığı gibi bir kreşi 10 tane belediye başkanı vekillerle açmıyoruz. Her bir eser geleceğe iz bırakıyor. Akşehir’de 2002’den bu yana başlamış ama hiçbir şeyi olmayan organize sanayiyi bitirdik. Yetmedi genişleme sahasını açtık. Oda doldu, bu arada bu yıl doğalgazı da geliyor. Şimdi belediyemizle, Sayın Bakanımızın da desteğiyle inşallah yeni genişleme alanını açmaya çalışıyoruz. Bir taraftan Organize sanayi gıda ihtisas organize sanayinin çalışmaları devam ediyor. Sanayiye dönük bütün yatırımlar yürüyor. Akşehir bir eğitim kenti. Okullarımız en iyi şekilde. Cumhuriyet tarihinde yapılmış bütün okullar ya yıkılarak yeniden yapıldı yada güçlendirildi. Bütün devlet binalarımız yapıldı. Artık restorasyona geçildi, bugün Dudu Kadın Çarşısı’nı açıyoruz. Halk tabiriyle Melek Girmez Hanı, Rüştü Bey Hanı bitti. İleriye doğru devam ederseniz kilisenin restorasyonu bitti, papaz evinin ki devam ediyor. Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında her yıl yeni sokaklar restore ediliyor, artık yıkım noktasına gelmiş tarihi hamamımız ayağa kaldırılıyor. İki bin tane tescilli evi olan Akşehir’imiz; Beypazarı, Safranbolu evlerinin ziyaret edildiği, o ortamın teneffüs edilmek üzere gidildiği ilçelerden 10 kat daha fazla tarihi varlığa sahip. Büyükşehir Belediye Başkanımızın da katkılarıyla ve bu konudaki uzman kişilerinde riyasetinde, Belediye Başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Turizm Bakanlığımız ve Valiliğimizin de takibiyle inşallah Akşehir; özlenen, beklenen tanınmışlığına fazlasıyla kavuşacak bundan emin olun” dedi.

Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’da Dudu Kadın Çarşısı’nın açılışında yaptığı konuşmada Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a teşekkür ederek “Dudu Kadın Çarşısı, yedi yıllık görevimiz süresince, en kıymetli olarak gördüğümüz çalışmalarımızdan biriydi. Bu bakımdan, projeyi tamamlamış olmanın ve sizlerle bir arada olmanın heyecanını, derinden hissediyoruz. Akşehir Belediyesi olarak, iki günü birbirine eşit olan ziyandadır hadis-i şerifini, kendimize şiar ediniyor ve çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. İlçemizin her köşesinde, bir iz bırakmak adına, başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Bakanımıza ve AK Parti belediyeciliğine yakışır şekilde, hizmet etmeye gayret ediyoruz. Elhamdülillah, önümüzdeki aylarda da, açılışlarımız devam edecek.

Sn. Bakanım, İlçemiz, başta Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğindeki hükümetimiz olmak üzere; özellikle kabinedeki Konya’mızın temsilcisi siz ve Sağlık Bakanımız, Valiliğimiz, Genel Başkan Yardımcımız, Konya Milletvekillerimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımız sayesinde, her köşe başında bir çalışmanın gerçekleştirildiği bir şantiyeye döndü. Tüm bu yatırımlar için, başta Cumhurbaşkanımız, AK Parti Genel Başkanımız, Türkiye sevdalısı liderimiz, Sn. Recep Tayyip Erdoğan Beyefendiye, kıymetli Bakanımız Sayın Murat Kurum’a, Sağlık Bakanımız Sn. Fahrettin Koca Bey’e, Restorasyon çalışmalarındaki destekleri için, Sayın Valimiz Vahdettin Özkan Bey’e, AK Parti Genel Başkan Yardımcımız Sn. Dr. Leyla Şahin Usta Hanımefendiye, Konya Milletvekillerimize, Arasta restorasyonu için, önceki Büyükşehir Belediye Başkanımız, şu an ki TBMM Bayındırlık Komisyon Başkanımız Sayın Tahir Akyürek beye, Otogar, Perşembe Pazarı yapımı, Nasreddin Hoca Çarşısının ve Arasta-Anıt arasındaki binanın kamulaştırılması ve altyapı yatırımlar için; özellikle Akşehir’de turizmi geliştirmek için çırpınan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Uğur İbrahim Altay Beyefendiye, Her zaman yanımızda olan, her proje ve yatırımda emeği olan hemşehrimiz Sayın Orhan Erdem Vekilimize, şükranlarımı arz ediyorum” diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından Dudu Kadın Çarşısı’nda dükkan ve büroları bulunan hak sahiplerine törene katılan protokol tarafından tapuları verilerek çarşının açılış kurdelesi kesildi.

Bakan Kurum ve beraberindekiler açılışın ardından esnaf ziyareti yaparak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Akşehir Belediyesi işbirliği ile restorasyonu tamamlanan Rüştü Bey Hanı’nda incelemelerde bulundu. Bakan Murat Kurum Akşehir’deki temasları kapsamında son olarak tescilli Akşehir Kirazı bahçesinde dalından kiraz toplayıp Akşehir Kirazı’nın tadına baktı.

Akşehir’deki programa; Konya Valisi Vahdettin Özkan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Akış, AK Parti İl Başkanı Hasan Angı, AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve İLBANK Genel Müdürü Yusuf Büyük, Akşehir Kaymakamı Ahmet Sait Kurnaz,  Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, çevre ilçe belediye başkanları, ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum