Sivil İtaatsizlikte Ahlaki bir zemine oturtturularak, hakikatte ve doğrulukla temellendirilmesidir.
Satyagraha Hareketi… Doğruluk, barışcıllık, ölçülülük, cesaret, korkusuzluk ve en önemlisi ise şiddete başvurmadan sivil itaatsizliğin yanında yer almaktır.
Mahatma Gandhi Sivil İtaatsizliğin ilk savunucularından ve önderlerinden biridir. Aynı zaman da bir aktivisttir. Sivil itaatsizliği uluslararası bir düzeye taşır. İngiltere de hukuk okuduktan sonra, ırkçılık, insan hakları, yurttaşlık hakları gibi bir çok haksızlığa uğramış insanların savunuculuğunu yapar.
Güney Afrika da yaşayan Hintli göçmenlerin parmak izlerinin alınması için evlere giren polislere, bunun olmaması için tepki gösteren ve verilen sözlerin tutulmasına karşın, Sivil itaatsizliğe destek vererek sokak satıcılarının eylemini sağlar ve bir çok insan tutuklanmak zorunda kalır. Hapishaneleri doldurma çağrısından sonra dolan hapishaneler ve verilen tepki üzerine kanun geri çekilmiştir, zira bu bir ırkçılıktır.
Ülkesine döndükten sonra sivil itaatsizlik topluluklarında yerini alarak, Hindistan’ın yabancı hakimiyetinden kurtulması için eylemlerde bulunurlar. Bu sivil İtaatsizlik hareketleri ve eylemleri sonucu İngilizleri ülkesinden çıkartırlar.
Sivil İtaatsizlik, bir toplumun, daha iyi ve daha adil bir toplum doğrultusunda dönüştürülmesi için ihlal edilmesidir. Bu eylem meşru bir eylemdir. Irk ayrımcılığa karşı, kadın hakları ihlaline karşı.Gandhi ‘nin pasif direnişinde söylediği sözleri şöyledir.
‘’Sahip olduğunuz ellerinizdeki silahlar, ne bizi ne sizi , ne de insanlığı kurtarmaya yetmeyecektir bırakınız ‘’
‘’Bizler sıkılmış yumruklarla el sıkışmayız ‘’
En önemli eylemi TUZ YÜRÜYÜŞÜDÜR… İngiltere’nin tuzdan vergi almasını protesto eder ve 240 mil uzaklıkta denize yürüyüş başlatır. Kendi denizlerinden tuz üretimine izin vermeyen Britanya, Hintlilere tuz satıp vergisini de alıyordu bu anlamda Gandhi, Satyagraha hareketi ile başarıya ulaştı. Deniz suyunu kurutarak kendi tuzunu kendi üretti.
Gandhi bu eylemden sonra tutuklandı ve bir yıl hapis yattı. İngiliz sömürgecilere karşı bir direniş yeniden başladı ve Hindistanlılar hiçbir şekilde İngiliz malı almadılar ve protesto eylemleri devam etti.
Oysa sadece pasif bir direniş, pasif bir yürüyüş ve İngiliz mallarını satın almama eylemiydi. Seksen binden fazla insanı tutukladılar, köylüler arazi vergisini ödemeyi reddettiler. Bu eylemler Hindistan halkını ufak ufak güçlendirdi.
Dünyada görmek istediğin değişikliğin ilki kendin ol….. Pasif direniş ve sivil itaatsizlik eylemleriyle zafere ulaşan lider.Satyagraha Felsefesi sivil itaatsizlik adına şiddet içermeden, eylemin arkasında duran ve haklı sebeplere, ahlaki ilkelere dayanan bir AHLAKİ ZARERDİR.
GÖZE GÖZ, DİŞE DİŞ DÜŞÜNCESİ BU DÜNYAYI KÖR EDECEK…
Hindistan’ın bağımsızlığından sonra 15 Ağustos 1947 de tüm dinlerin bir arada olmasını isteyen, barışçı, şiddet yanlısı olmayan tutumuyla tanınan dünya lideri Gandhi, Hindiuzm ve İslam’ın yok olduğunu görmektense ölmeyi yeğlerim diyerek, şiddete karşı çıkan lider. Fanatik bir Hindu tarafında göğsünden üç kere vurularak öldürülür.
Dünya kan sevici tetikçi ellerin cinayetine yeniden tanık olur ama Mahatmi Gandhi dünya tarihinde bir kahraman ve barış sever bir lider olarak yerini alır
YORUMLAR