Reklam

HACAMAT VE SÜLÜK TEDAVİSİ NEDİR ?

Akşehir PARKHAYAT Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Özgür Can Caner, hacamat ya da kupa tedavisi olarak adlandırılan yöntem ve sülük tedavisine yönelik yapmış olduğu açıklamada şu ifadelere yer verdi; 

HACAMAT VE SÜLÜK TEDAVİSİ NEDİR ?
14 Mart 2022 - 00:02
Hacamat ya da kupa tedavisi vücudun belli bölgelerinde ince, yüzeyel kesiler oluşturularak özel vakumlu kupalar yardımıyla bu kesilerden kan alınmasına dayanan bir tedavi yöntemidir. Kan aldırmadan sadece vakumlu kupa uygulayarak yapılan tedaviye kuru kupa tedavisi denmektedir.Hacamat tedavisiherhangi bir hastalığın tedavisi amacıyla uygulanabildiği gibihastalıkları önlemek ve sağlıklı kalmak amacıyla da uygulanmaktadır.

Hacamat tedavisi nasıl uygulanır?

Hacamat yapılacak vücut bölgesi antiseptik bir solüsyon ile temizlendikten sonra hacamat kupaları yerleştirilerek vakumlanır. Beş dakika kadar bekledikten sonra kupalar kaldırılarak steril bir bistüri (neşter) kullanılarak yüzeyel kesiler oluşturulur.Hacamat kupaları tekrar aynı yere konularak vakumlanır ve yaklaşık 20 dakika kupalara kan dolması beklenir.Daha sonra kupalar alınır ve kesilerin üzeri steril bir şekilde kapatılır.

Hacamatın vucuda etkileri nelerdir ?

• Ağrı eşiğinin yükselmesini sağlar.• Beyinden doğal ağrı kesici maddelerin salınımını sağlar.• Hücrelerin ve dokuların kanlanması artırır.•Uygulandığı bölgede lokal iltihaplanmayı giderir.•Vücudu toksin ve ağır metallerden arındırarak detoks etkisi sağlar.•Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.

Kimlere hacamat yapılmaz?

* Ağır kansızlığı olan veya düşük tansiyonu olan kişilere* Bağışıklık baskılayıcı tedavi alanlara
* Kanama bozukluğu olan veya kan sulandırıcı ilaç kullanan kişilere* Adet dönemdeki bayanlara* Varisli hastalarda varis olan damarların üzerine hacamat yapılmaz. 
Hacamat tedavisi yapılmadan önce hastalar tedaviyi uygulayan hekim tarafından detaylıca değerlendirilmeli, hacamat yapılmaya engel bir durum varsa tedavi yapılmamalıdır.
Merdiven altı hacamat yaptırıp sağlığınızdan olmayın.
Hacamat tedavisi steril ortamda, tek kullanımlık steril malzemeler kullanılarak yapılmalıdır. Tıbbi ortam dışında yapılan hacamat tedavisinde kanama ve enfeksiyon riski yüksek olup ölüme bile yol açabilmektedir.
Hacamat tedavisi sadece doktorlar tarafından yapılmalıdır. 
Mevzuata göre sadece Sağlık Bakanlığı tarafından hacamat sertifikası olan hekimler hacamat tedavisi yapabilmektedir. Hekim olmayan kişilerin hacamat yapmayayetkisi olmadığı gibi aynı zamanda suç teşkil etmektedir. Çok kişiye hacamat yapmış olmak, bir hocadan öğrenmiş olmak veya duvarına herhangi bir sertifika asmak bu durumu değiştirmez.

Sülük Tedavisi

Tıbbi sülük tedavisi (Hirudoterapi) sülüklerle uygulanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Sayısız faydaları olan sülük tedavisi, dünya üzerindeki en eski tedavi yöntemlerinden de biridir. Hastalığın olduğu bölgeye uygulanan sülükler iltihaplı(kirli) kanı emmenin yanı sıra kendine has salgıladığı enzimler aracılığıyla da fayda sağlamaktır. 
Sülük tedavisi, klinik ortamında ve doktor gözetiminde yapılması gereken bir uygulamadır. Tedavide kullanılan sülükler, tıbbi sülük çiftliklerinde üretilmiş, steril şartlarda muhafaza edilmiş ve ilk kez kullanılan sülükler olmalıdır.Her sülük yalnızca bir kere kullanılmalıdır. Tedavide kullanılacak sülük sayısı ve tedavinin süresi uygulayan hekim tarafından belirlenmektedir.El bileği-parmak gibi küçük bölgelerde tek sülük yeterli olurken diz,bel,kalça gibi geniş bölgelere 3-4 sülük uygulanabilmektedir. Sülük tedavisi sonrası oluşan yaralar genellikle iz bırakmadan iyileşmektedir.

Yapılan bilimsel çalışmalar, sülüklerin salgısında biyolojik  olarak aktif 100’den fazla enzim ve doğal etken madde bulunmaktadır. Bu maddelerin kanı sulandırıcı, doku kanlanmasını artırıcı, hasarlı yapıyı onarıcı, antidepresan, antibakteriyel, antioksidan ve ağrı kesici özellikleri vardır. Özellikle ağrı kesici etkisinden dolayı işlem sırasında hastalar ağrı hissetmemekte, tatlı bir uyuşma ve karıncalanma hissetmektedir. Sülük tutunmayı bıraktıktan sonra bile bu etkiler devam etmektedir.

Sülük tedavisi hangi hastalıklarda kullanılmaktadır?

Kireçlenme-eklem ağrıları,Tetik parmak, tenisçi dirseği gibi kas tendon hastalıkları
Romatizmal hastalıklar,Sinir sıkışmaları,Bel-boyun fıtıkları,Kulunç ağrıları
Ödem- lokal iltihaplanma ile seyreden hastalıklar,Migren ve gerilim tipi baş ağrıları
Varis-damar hastalıkları,Sedef-vitiligo gibi cilt hastalıkları,Göz tansiyonu (glokom)

SÜLÜK TEDAVİSİ FAYDALARI NELER OLABİLİR?
Dokulardaki oksijenlenme oranı da arttırır.Sülük tedavisi dokuda biriken toksin maddelerin atılmasında etkilidir. Bu sayede detoks etkisi yaparak, vücutta rahatlama hissettirir.
Kasların gevşemesinde ve ağrının giderilmesinde etkilidir.Kalp sağlığına ve kan dolaşımına faydalıdır.
Cilt lezyonlarında onarıcı etkisi vardır.Vücut direncini ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tansiyonun dengelenmesinde rol oynar.Venöz (toplar damar) tıkanıklıkların tedavisinde uygulanmaktadır.Hasarlanmış sinir hücrelerinin onarımında etkilidir.

Kimlere Sülük Tedavisi Uygulanmaz?

Hamileler, emziren anneler, ciddi kansızlık yaşayan veya kan pıhtılaşma bozukluğu olan kişilere, düzenli olarak kan sulandırıcı kullananlara sülük tedavisi uygulanmamaktadır. Ayrıca tedavi öncesi uygulayacak hekim tarafından hastanın genel durumu değerlendirilmeli ve uygulama kararı ona göre verilmelidir.
Sülük tedavisi; göz kapağı, kasık, koltuk altı, boyun bölgelerine yapılmamaktadır. Ayrıca varisi olan hastalarda damarın üzerine yapılmamaktadır. Uygulama bölgesi doktor tarafından yapılan muayene sonucu belirlenmektedir.

Tıbbi şartlarda yapılmayan sülük tedavisinde enfeksiyon ve kanama riski bulunmaktadır. Sülüğün tek kullanımlık olması, uygun bir şekilde tutunmasının ve bırakmasının sağlanması bu komplikasyonları önlemeye yardımcıdır. Sağlık Bakanlığı tarafından Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi olarak ruhsatlandırılmış merkezler dışında sülük uygulaması yapılan yerlerde kullanılan sülükler tek kullanımlık olmadığından enfeksiyon riski her zaman bulunmaktadır. Özellikle yapılan çalışmalarda hepatit B virüsünün sülük tarafından hastadan hastaya taşınabildiği gösterilmiştir.

Tedavi sonrası yapılan tamponun 8-10 saat boyunca uygulama bölgesinde kalması da kanama riskini azaltmaktadır. Sülüğün salgısında bulunan etken maddelere karşı alerjik reaksiyon nadir olarak gelişebilmektedir. Doktor kontrolünde yapılan uygulamalarda bu yan etkiler çok nadir gelişmekte, gelişirse de erken dönemde müdahale yapılabilmektedir.

YORUMLAR

  • 0 Yorum