medyumen iyi bahis siteleridini sohbetlersohbetelektronik sigaraislami sohbetlerislami sohbetmuzik indirislami sohbet
Reklam
Reklam
Reklam

DEPREM RİSKİMİZ NEDİR?

28 Ekim Perşembe 00:40 sıralarında Tuzlukçu İlçesine bağlı Mevlütlü Mahallesi merkezli 3,9 şiddetinde deprem meydana geldi. Can ve mal kaybının yaşanmadığı deprem, Tuzlukçu başta olmak üzere Akşehir’de de hissedildi. Bu deprem sonrası akıllara bölgemizde deprem riski nedir? geldi.

DEPREM RİSKİMİZ NEDİR?
31 Ekim 2021 - 23:55
AKŞEHİR, TUZLUKÇU, ILGIN ve DOĞANHİSAR 1. BÖLGE
Jeoloji Mühendislerinin verilerine göre: Deprem riski açısından Konya ilinin yüzde 8’i I. Derece, yüzde 8’i II. Derece, yüzde 17’si III. Derece, yüzde 40’ı IV. Derece ve yüzde 27’si ise V. Derece (tehlikesiz) zon içinde yer alır. Akşehir, Doğanhisar, Ilgın ve Tuzlukçu ilçeleri I. Derece deprem bölgesinde; Hüyük ve Yunak ilçeleri II. Derece deprem bölgesinde yer alırken, Konya il merkezi IV. Derece deprem bölgesi sınırları içinde bulunmaktadır.

AKŞEHİR, DOĞANHİSAR, SULTANDAĞI VE ÇAY YÜKSEK RİSKLİ BÖLGEDE
Jeoloji Mühendisleri Odası verilerine göre: 100-120 km uzunluk sunan AFZ’nun kuzeydoğu bloku düşerek Akşehir-Afyon çöküntü havzasını (grabeni), güneybatı bloku da yükselerek Sultandağı yükselimini (horstunu) oluşturmuştur. Aletsel dönem içinde Kandilli Rasathanesi verilerine göre Akşehir Fay zonunun da içinde yer  bölgede1900-2016 yılları arasında büyüklüğü M:5 den büyük 9 deprem meydana gelmiştir. Akşehir fay zonu üzerinde aletsel dönemde oluşan depremler incelendiğinde bu zon üzerinde 25-30 yılda bir 5,5-6.5 büyüklüğünde bir deprem oluşma riski vardır. Akşehir ve Doğanhisar, Sultandağı ve Çay doğrudan bu fay zonları üzerinde yer almaktadır. Bu yerleşim alanlarının neredeyse tamamı alüviyal zemin üzerinde kurulmuştur ve yörede su seviyesinin yüksek olması nedeniyle bazı kesimlerde sıvılaşma riski yüksek alanlar da bulunmaktadır. Oluşan depremler genelde orta büyüklükteki depremlerdir. Yörede gelecekte de orta büyüklükte yıkıcı deprem oluşma riski yüksektir.

E-DEVLET’TEN DEPREM FAY HATTINI SORGULAYABİLİRSİNİZ
Ülkemizde son dönemler sıkça yaşanan ve can kaybına neden olan depremlerin ardından, AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı) ve MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) tarafından geliştirilen Deprem Fay Hattı Sorgulama Haritası vatandaşların erişimine açıldı. Bu uygulamayla mahallemden, ilçemden veya yöremden fay hattı geçiyor mu bilgisine ulaşabilirsiniz. AFAD’dan edinilen bilgiye göre yeni harita en güncel deprem kaynak parametreleri, deprem katalogları ve yeni nesil matematiksel modeller dikkate alınarak çok daha fazla ve ayrıntılı veriyle hazırlandı. Ayrıca yeni haritada, bir önceki haritadan farklı olarak deprem bölgeleri yerine en büyük yer ivmesi değerleri gösterilerek, “deprem bölgesi” kavramı ortadan kaldırıldı. Deprem tehlike haritasının risk haritası olmadığı, risk haritası olabilmesi için bu tehlike haritası üzerindeki yapıların, nüfusun deprem anında etkilenme durumunu bilmek, ekonomik kayıpları saptamak ve depremin çevreye vereceği zararları hesaplayıp bu zarar ve kayıp sonuçlarını gösteren harita oluşturmak gerektiği belirtildi.
Reklam
Reklam

YORUMLAR

  • 0 Yorum