"EFENDİLER, YARIN CUMHURİYETİ İLAN EDECEĞİZ"


Cumhuriyet egemenliktir. Cumhuriyet ruhumuzdaki bağımsızlıktır. Cumhuriyet bugün kimseye baş eğmemektir. Karanlığa mahkum olan halkın uyanışa geçip özgürlüğünü fark ettiği gündür.
 Ama bizler cumhuriyeti öyle kolay kazanmadık. Bugün önümüze baktığımızda güneşi,baharı,çiçekleri esirgemiyorsa dünya dedelerimiz,ninelerimiz sayesinde. Arkamızı döndüğümüzde tekrar yaşamak istemeyeceğimiz günleri dedelerimiz ve ninelerimiz seni,beni, bizi yani geleceğimizi düşünüp canından geçti.
23 Nisan 1920’de meclisin açılmasıyla içimizdeki bağımsızlık ateşi yandı. Bu öyle bir ateş ki o gün birçok şeyi başarmamıza vesile oldu. Büyük taarruzun ardından yurdun dört bir yanında şanlı bayrağımız dalgalandı. Artık tüm dünya biliyordu Türkün gücünü. Mustafa Kemal gençlik yıllarından beri hedeflediği bağımsızlık ülkesini kurmak üzereydi.
Ulu önder Lozan’la, meclisle adım adım ilerledi hedefine az kalmıştı tam bağımsız cumhuriyet ülkesine !
Ve 28 Ekim 1923’te öyle bir müjde verdi ki Asil Türk milletine ‘’ Efendiler, yarın Cumhuriyet’i ilan edeceğiz.’’  Hiçbir müjde bu kadar güzel olmamıştı.
İşte bizler cumhuriyeti böyle kazandık.
Cumhuriyetin geleceğinin bizlerin elinde olduğunu bilen Atatürk, ‘’Gençler cumhuriyeti biz kurduk onu yaşatacak olan sizlersiniz.’’ demişti.  Bizler öyle şanslı bir nesiliz ki Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yetişen, düşünen, düşündüğünü özgürce dile getiren asil Türk soyuyuz.
Cumhuriyetimizi, bağımsızlığımızı elimizden almak isteyenler olacaktır. Ama bizler bu cumhuriyetin ölmeyen neferleriyiz. Bizler inancını, gücünü, ışığını Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ten alan Türk gençleriyiz. Bizler Atatürk’ün ‘’ Ey yükselen nesil cumhuriyeti biz kurduk,onu devam ettirecek olan sizlersiniz.’’ sözlerinde saklı nesiliz. Büyük Türk milletinin cumhuriyet bayramını kutlar, başta cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, onun silah arkadaşlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi minnet ve rahmet duygularımla anıyorum. 
Bayramımız kutlu olsun!