Gülümseee


Yeni bir yılın eşiğinde gülümse diye bağırıyor Sezen Aksu. Belki diyor şehre bir film gelir orman olur yazılanlar. Gülümse hadi bulutlar gitsin. Sazlarım vardı,ırmaklarım vardı,çakıl taşlarım vardı.Gelsin bir film adı gülmek olsun. İnsanların en güzel özelliğidir gülümsemek. Umudu katlayıp katlayıp bir kenara koyduğumuz yerden zaman zaman çıkartıp naftalin kokularından arındırarak gülüsemeyi bilebilmeliyiz.

Gülümsemek gerçeklere verilebilecek en büyük tepkidir. Her şeye rağmen yüzümüze kondurduğumuz bir gülümseme umudu ruhumuza döşer. Hem gülümsemek o kadar kolay ki. Gülümsediğimizde on yedi kasımız çalışıyormuş,surat asınca daha zor kırk üç kas çalışmak zorunda kalıyormuş.. Yani bu bir anlamda yüzümüzün en kolay yoldan az kaslarla zahmetsiz gülümsememizi sağlıyor.

Sağlıklı insan gülümser,egosu olmayan insan gülümser,kendi ile barışık insan gülümser,iyi olan insan gülümser. Bilir ki karşı tarafa gülümsemekten dolayı geçen enerji hep pozitiftir.Tebessüm kana en kolay karışan ilaçtır. Gülümsediğimizde hem kendimizde hem karşı tarafta hızla pozitif bir enerji almış vermiş oluyoruz. Mutlu olduğumuz için gülmeyiz, güldüğümüz için mutluyuz dur. William James. Ne kadar doğru söylenmiş bir söz. İnsan mutlu olduğu zamanlar gülümsemez ki her zaman. Yüzüne gülümsemeyi eklediğinde mutlu olur. Her koşulda bunu başarabilen insan kendini aşmış insandır.

Kendi adıma şöyle bir durum oluşuyor. Ben sinirlenince de gülümsüyorum. Bu karşı tarafa sözden daha etkili oluyor. Ağzımı açmadan her hangi bir olumsuz söz ya da olay karşısında tepkim gülümsemek oluyor. Karşı taraf bunu hakaret olarak alıyor,alıyor çünkü yalan söylediğinin ve doğru davranmadığının kendisi de farkında. Ben etkiye tepki olarak gülümsediğim zaman daha kolay cevap vermiş oluyorum.

Hiçbir ırk ayrımı gözetmeden tüm insanlar aynı gülümser,aynı ağlar. Irkların,renklerin,bayrakların,dinlerin insanın gülümsemesinde,ağlamasında hiç rolü yoktur. Dünyanın tüm insanları hep aynı dilde gülümser,aynı dilde ağlar.

Göz yaşlarımızda kıymetlidir,hem yüreği yıkar hem yüzümüzü. Hemen arkasından gelecek bir gülümsemenin yollarını yıkar.Gülümsediğimizde karşı tarafa geçen duygu mesafelerin canına okur. Gurbeti,hasreti,acıyı siler süpürür. Gülümseyen bir yüzünüz varsa eğer karşı tarafa geçen ilk davranış olarak takdire şayandır.

Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, neye güldüğünden ise zekasını ve seviyesini anlarsınız. Hz Mevlana
Toplu taşıt aracında iseniz, veya bir toplantıda, sınıfta kahkahalarla yüksek sesle güldüğünüz zaman sizin terbiye ölçünüz çoktan zıvanadan çıkmıştır. Neye güldüğünüz ise zekanızı belli eder diyor Hz Mevlana. İnsan en çok neye güler sorusu her insana göre tartışılır. Kimliği,kişiliği,kültürü gülümsemenin seyrini değiştirir. Bana göre komik olan şeylere gülmekten ziyade şahit olduğum beni gülümsetecek,olaylara ve insanlara gülümserim. Elbet de insan komik olaylar karşısında da güler ama sevinince de  güler gülümser. 

İnsan, gülümseyişle gözyaşı arasında gidip gelen bir sarkaçtır. LORD BYRON. Bu söz işte çok manidar. Bazen insan ağlarken bile güler. Ağlarken gülümseyen yüzün içine çöreklenip kalan hüznün kimse farkına varamaz,ancak bunu bilen bilir.Sarkacın bir ucunda gülümsemek,diğer ucunda ağlamak vardır. Gülerken kalabalıktır insan,oysa ağlarken yalnız ağlar.Gülümsemenin hiç kimseye bir zararı olmadığı gibi,yatıştırıcı yan etkisi vardır.İnsanlar birbirine gülümsediği zaman karşı tarafa verilmiş en değerli hediyesini sunmuş olurlar.

Güldüğünüzde beyniniz, endorfin de dahil modunuzu yükselten kimyasallar salgılıyor ve stres hormonu seviyesi azalıyor. Dolayısıyla gülmek, stres duygularını ve depresyon semptomlarını azaltabilir ve zorlu ortamlarla başa çıkmanıza yardımcı olur. Gülmek de üzüntü veya öfke gibi bir boşalma yoludur . Demek ki gülmek gibi bir tepki verdiğimizde her iki durumda da işe yarıyor. Gülmenin en büyük faydalarından biri gerginliği azaltmasıdır.Kalp hastalıkları riskini en aza indirir.Stres giderir: Kasları gevşetir:İyileşme sürecini hızlandırır: Bağışıklık sistemini güçlendiriyor: Uyku problemlerini ortadan kaldırıyor: Öfke kontrolü sağlar.

Gülüşünden sevin insanları. Bedeli ölçüye sığmayan değer birimidir gülümsemek.Güzel gülümseyen insanların kalpleri hep aydınlıktır.

Yeni bir yıla girmeye hazırlandığımız yılın son ayında iyi dileklerimizi kalbimize yükleyip yüzümüze gülümsemeyi kondurmayı unutmayalım.Bu yıl gülümsemek yılı olsun.Yüzümüze yansıyan,karşı tarafa yansıyan gülümseme tüm olumsuzlukları silsin süpürsün .Dünyanın her yerinde gülümseme aynı anlamı taşır. Tüm okuyucularıma yüzlerinin gülmesini temenni ediyorum.Dünyanın en güzel manzarası olan gülümsemeyi yüzünüze kondurmayı unutmayınız.