Kendine Saygı

SEVİL KÖSE sevil.kose.mehmet@hotmail.com


İnsanın kendine saygısı olmalı ilk önce. Sormalı kendine ben  nasıl bir insanım, nasıl iyi insan olunur, toplumdaki yerim nedir diye.Günü kurtaran bir yaşam tarzı etrafında yara almadık insan bırakmaz.
En büyük yanılgılardan biri insanın kendini çok akıllı sanmasıdır. Çok akıllı biri olduğunu da düşündüğü için kendine hiç toz kondurmaz.

Çok akıllı olduğunu düşünenler, karşı tarafı da kendi zekasıyla ölçerler ki bu zaten külliyen yanlış. Bunun için düşünür şöyle diyor.

"Sen birini kandırdığında, o aptal biri olmuyor, sen kraktersiz biri oluyorsun"

Karakter, hemen bir insan da oluşuverecek bir şey değil. Üzerine çok emek geçilerek oluşan kimliktir.Doğru insan nedir tanımının tam karşılığını bilmeyenler için, yanlış olanı da tanımlayamayacakları aşkikar ortadadır.

Antik Yunandan tutun da,Aydınlanma çağından bu güne kadar aranan ERDEMLI INSAN modelinden ne kadar uzaktayız. Yaza, çize, tanımlaya tanımlaya bir türlü ulaşamadığımız erdemli insan modeli adeta bir moda gibi yeni bir erdemli insan modeli meydana çıksa da hiç biri erdemli insan kime deniri tarif edemiyoruz.

Aristoteles "Altın Orta" diyor erdemli insanlara. Yalan söylemeyen,adaletli,hırsına ve nefsine yenik düşmeyen, menfaatına yürümeyen insanlar yani. Bireylerden oluşan,toplumu oluşturan insanlar ne kadar çok erdemli ise, o kadar çok sayı da mutlu olan insan sayısı artıyor.Mutluluk ve Erdem başabaş giden iki at gibidir.

Sokrates 'in Erdemli Insan tanımīna uymak için öldürülmeyi bile göze alacak kadar cesur biridir. Mahkeme de arkadaşları seni buradan kaçıralım demelerine rağmen, düşüncelerime ters düşerim diyerek itiraz etmesi ve ölüme gitmesi.
Kimseyi kandırmadan, erdemli bir insan olarak tarihe geçmıştir.

Doğru davranma becerisini gösterebilen insan, erdemli insandır.kendine saygı duyabilen insan erdemli insandır. Haksızlıga karşı duran,çıkarcı olmayan,.Erdemli insan, iki yüzlü değildir; riyakarlıktan uzak, kendisiyle tutarlı, özü sözü bir, insanlara yol gösteren; örnek davranışlar sergileyen kişidir. Bu özelliklerin toplumca benimsenmesi ve uygulanmasında rol model olarak etkili olur. Erdem ile mutluluk arasında bir ilişki olduğu görülmektedir.

İnsan hayatının mutsuzluluklarının temelinde  erdemsizlik yatar. Kendini hizaya çekmeyen veya hizaya çekmeyi bilmeyen kendi erdemsizliklerinin üstünü kapatır. Kendisiyle birlikte etrafındaki insanları da dibe çeker.Bu dip, kuyu gibi hem kendini hem etrafındakileri yutar. Kurtulan beri gelsin,üç yanlış bir doğruyu alıp götürür. Kendine saygı duymayı öğrenmedikçe bütün yanlışlara kılıf bulunur.Seçim sizin.