Selçuklu Belediyesinden Payitahta Yakışır Tarihi Hizmet
İsmini, Anadolu Selçuklu Devletinden alan ve yüzyıllardır bu devlete başkentlik yapmış Konya’da, birçok ilin nüfusundan büyük nüfusa sahip Selçuklu İlçemizde Belediye hizmetleri, payitahta yakışır şekilde göz dolduruyor.
Selçuklu Belediyesi tarihe vefa kapsamında tarihi ve kültürel varlıkları gün yüzüne çıkartıp turizme kazandırmaya devam ediyor. Tabiri uygunsa Konya’yı selamlayan hakim bir konumdaki Takkeli Dağın zirvesinde yaklaşık bin 700 metrede yer alan ‘Gevale Kalesi'nin Konya turizmine kazandırılması için çalışmalar hummalı bir şekilde sürdürülüyor.
Selçuklu’nun tarihi miraslarından olan ve birçok medeniyete ev sahipliği yapan Gevale Kalesi’nde devam eden 3.etap çalışmaları kapsamında Konya’nın zirvesinde yer alan ve tarihin adım adım gün yüzüne çıktığı tarihi yapının Konya turizmine kazandırılması için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Selçuklu Belediyesi örnek bir birlikteliğe imza atıyor. Turizm açısından büyük potansiyele sahip Gevale Kalesi’nde çalışmalarla bugüne kadar önemli bulgulara ulaşıldı.
Takkeli Dağ, Anadolu Selçuklu başkenti Konya'da birçok medeniyete ev sahipliği yapan ve efsanelere konu olan sur ile burçların yer aldığı sembol bir mekan. Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu, Karamanoğulları ve Osmanlı'ya kadar binlerce yıldır birçok medeniyetin izlerini taşıyan tarihi dağda titizlikle yürütülen çalışmalar bu yüzden büyük önem taşıyor.
Selçuklu Belediyesinden geçtiğimiz günlerde yapılan açıklamada, “Gevale Kalesi 3. etap restorasyon çalışmaları kapsamında, 100’ün üzerinde sarnıcın konservasyon ve restorasyonu projelerine uygun olarak tamamlandı. Surların mikro enjeksiyon sağlamlaştırması ve konservasyonunu yapan ekipler diğer mesken kalıntılarının da sağlamlaştırma, konservasyon ve restorasyon uygulamalarında sona yaklaştı. Ayrıca, yürüme yolları, dehlizler, hamam ve ibadet mekanlarının da restorasyonu tamamlandı. Kalede 3. etap uygulamaları planlamalar dahilinde sonlanırken bir bütün olarak tamamlanan yapıların turizme açılmasına yönelik destinasyon yönlendirmelerin ve diğer çalışmaları devam edecek.” denildi.
Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı da çalışmaları yerinde inceleyerek, projenin Konya’nın siluetine ve turizmine önemli katkılar sağlayacağını söyledi. Gevale Kalesi 3. etap restorasyon çalışmaları kapsamında, 100’ün üzerinde sarnıcın konservasyon ve restorasyonu projelerine uygun olarak tamamlandı. Surların mikro enjeksiyon sağlamlaştırması ve konservasyonunu yapan ekipler diğer mesken kalıntılarının da sağlamlaştırma, konservasyon ve restorasyon uygulamalarında sona yaklaştı. Ayrıca, yürüme yolları, dehlizler, hamam ve ibadet mekanlarının da restorasyonu tamamlandı. Kalede 3. etap uygulamaları planlamalar dahilinde sonlanırken bir bütün olarak tamamlanan yapıların turizme açılmasına yönelik destinasyon yönlendirmelerin ve diğer çalışmaları devam edecek.
Bizde, böylesi önemli bir tarihi projenin hayata geçirilmesinde yoğun mesai harcayan Selçuklu Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Pekyatırmacı beye ve ekibine bu vesileyle bir kez daha teşekkür ediyor, başarılı çalışmalarının devamını diliyoruz.