"Yıllar ve yollar bana Kırk kitap yazdırdı"
Mütercim ve araştırmacı yazar Mükrim Kızılca basılan ve basılmaya hazır kırk kitabını ve hatıralarını Konya Aydınlar Ocağında anlattı.
Konya Aydınlar Ocağı’nın düzenlediği Selçuklu Salı Sohbetlerinde bu hafta araştırmacı yazar Mükremin Kızılca 70. doğum yılında hayatı ve hatıralarını anlattı. Konevi Derneği Salonundaki programda Kızılca yaymacı-bohçacı olarak başladığı ticari hayatı ve yazarlık döneminde yaşadığı olayları dile getirdi.
Programın açılış konuşmasını yapan Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü, her Salı mutat hale getirdikleri Selçuklu Sohbetlerinde Konya’ya hizmet vermiş kültür adamı, sanatçı, işadamı, aktivist gibi değerli insanların tam ve yarım basamaklı yaş dönümlerinde özel progrmlar tertip ettiklerini vurgulayarak “Mükremin Kızılca’da araştırdığı konuları kitaplaştırarak gelecek nesillere aktarmaktadır ve tam da 70.yaş günündeyiz” dedi.
Daha sonra kürsüye gelen yazar Mükremin Kızılca, Aydınlar Ocağı Başkan ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ederek, “1955 yılında Karaman’a bağlı Ermenek ilçesinin Güneyyurt beldesi Pınargözü Mahallesi’nde dünyaya geldim. İlköğrenimimi kasabamızın Merkez İlkokulunda 1968 yılında tamamladım. Orta öğrenimimi ise Konya’da Karatay Lisesinde dışardan bitirdim” dedi. 1969 yılında Konya’da aldığı ihzari ve tekâmül altı kurslarından sonra 1974 yılında İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Emin Camii tekâmül kursunu bitirip İslami ilimlerde ve Arapça da icazet aldığını kaydeden Kızılca, “Karaman merkeze bağlı Ada köyü Kur’an Kursunda 1975 yılında hasbî görevde bulundum. Ardından Sivas ve Kars’ta vatani görevimi ifa edip 1977 yılında tezkere aldım. 1978 yılından 1984’e kadar Kulu’ya bağlı Kırkkuyu köyünde Kur’an Kursunda görev yaptım. Hafızlığımı da 12 Eylül’den sonra buradaki imamlığım sırasında iki buçuk ayda ikmal ettim” diye konuştu.
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından resmi görev verilmemesi üzerine danıştığı hocasının tavsiyesi üzerine ticarete yöneldiğini anlatan Kızılca, “1985 yılında Bursa’dan çeyizlik, havlu, çocuk, bebek gibi eşyalar getirerek iteklemeli tahta araba ile yaymacılık yapmaya başladım. İşimizi geliştirdikçe de minibüs ve kamyonet ile bu faaliyetlerimi sürdürdüm. Önceleri Konya’nın mahallelerine gidiyorduk, sonradan köylerine de gitmeye başladık ve geniş bir çevremiz oldu. Veresiye defterine yazdığımız için bize “aylıkçı” diyenler de olurdu” diyerek sözlerini sürdürdü.
Aldığı ilim ve dinî eğitimin gereğini yerine getirmekten geri kalmamaya gayret ettiğine de vurgu yapan Kızılca, “1996-1998 yılları arasında bir süre ‘İlmiyye İslamî Araştırma Dergisi’ni yayımladım. Hakimiyet gazetesinde köşe yazıları yazdım. Rasyonel Haber gazetesinin sahibi hemşerimiz Sadrettin Soranlar’ın teklifiyle onun gazetesinde de yazdım. Pusula gazetesi ve karamandan.com adlı internet sitesi de yazılarıma yer verdi” dedi.
2010-108 yılları arasında Eskişehir AÖF İlahiyat ve İşletme Fakültelerini bitirerek iki üniversite diplomasına sahip olduğunu da anlatan yazar Kızılca, “2010 yılında ticari faaliyetlerimden emekli olup işimi çocuklarıma bıraktım. Ben de Rampalı Çarşı da Muhammed Doğan Hocanın kitapçı dükkânında Arapça, Osmanlıca, Farsça ve Çağatay dillerinde çeviriler yapmakla meşgul olmaya başladım. Genel arşiv çalışmalarına epeyce
emek verdim. 2010 yılında itibaren kitap çalışmalarına da ağırlık vermeye başladım ve bugüne dek 24 kitabım basıldı” diyerek devam etti.
Yayımlanan kitapları hakkında bilgiler veren Kızılca, “Evliya Çelebi/ Konya Karaman Mersin Günleri, Ermenek Sarıveliler Başyayla Şiirleri Seçkisi, Gargara / 100. Yılında Bir Mübadele Hikâyesi, Milli Mücadelede ve Yıllıklarda Ermenek, Sarıveliler 1830-1845-2023, Ben Müslümanım / Dört Kapı Kırk Makam, Kurtuluş Savaşında ve Salnamelerde Ermenek, Yollar Beni Tanımadı (Şiir), Kur’an Okumayı Açıklamada Harflerin Ruhu, 1845 Ermenek ve Köyleri Hane Mal Beyanları, Başyayla 1830 Nüfus ve 1845 Haneleri ve Tarihi, Temiz Hikâye, Sigara Belası ve Haramlığı, Hilalden Dolunaya / Hans ile Hasan’ın Sohbetleri, Sarıveliler ve Köyleri Nüfus Kayıtları, Karaman Şairleri Seçkisi (Ortak yayın), Arkadaşım Kuyrukkakan / Hikâye, Ayasofya Camii Vakfiyesi / Arapça’dan Çeviri, Dünden Bugüne Güneyyurt / Gargara, Üç Asır Önce Konya (Kadı Sicili Seçkisi), Ermenek Nüfus Kayıtları, İlmiyye İslami Araştırma Dergisi 1, İlmiyye İslami Araştırma Dergisi 2 ve İlmiyye İslami Araştırma Dergisi eserlerimiz basıldı” dedi.
Devam eden kitap çalışmaları hakkında bilgi de veren Kızılca “Halen 16 kitap üzerinde çalışmalarıma devam ediyorum. Ermenek ve Çevresi Gezi Kılavuzu, Ermenek Şehrengizi/İnsanlar Olaylar Meslekler, Mecmûatü’l-Fevâid-Şifa Ansiklopedisi/Beşir Çelebi, Konya Sokaklarında Kırk Yıl/Bir Bohçacının Anıları, Kızılcalı Mehmet/Roman, Doksan Birinci Taş/Hikâye, Karamanoğulları DevletiTarihi-Kitabeleri-İtibarı, Kafkasya Nogay Göçleri ve Kırkkuyu, Hatıratım/1955-2025, Hasret Çölüne Düşen Damlalar/Şiir, Makalât/Manşet Makaleler, Osmanlı Devletinde Tarikatların Denetimi, Korktukları İslam Bu mu, 70. Yılında Mahallemiz Pınargözü, Anadolu Kadını/O ve Ben, Türbe/Balkusan Dosyası adlı kitaplarımı da Allah’ın izniyle okurlarımıza sunmaya gayrete ediyoruz. Böylece kırk kitaba erişmeyi de niyaz ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı.
Şair İsmail Detseli’nin Kızılca için kaleme aldığı akrostiş şiirin Tayyar Yıldırım tarafından yorumlandığı program sonunda Aydınlar Ocağı Başkanı Dr. Mustafa Güçlü ve Başkan Yardımcısı Mustafa Sinan Ümit günün konuşmacısı araştırmacı yazar Mükremin Kızılca’ya kitap ve belge takdim etti.