ERSÖZ, SELÇUKYA'DA HAYATINI VE YAZARLIK SERÜVENİNİ ANLATTI

Eğitimci, şair ve yazar Salih Sedat Ersöz; Selçukya Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen BİZ BİZE programında hayatını, yazarlık serüvenini ve kitaplarını anlattı.

Reklam
Reklam

Dernek Başkanı Fatma Şeref Polat’ın açış konuşması ile başlayan programda, Salih Sedat Ersöz’ün özgeçmişi Gurbet Miran  tarafından okundu. Şair ve yazar Kâzım Öztürk’ün, Salih Sedat Ersöz için yazdığı şiiri okumasından sonra program Ersöz’ün konuşması ile devam etti.   

Konuşmasına merhum babası Veyis Ersöz’ü tanıtarak başlayan Salih Sedat Ersöz kendisinden önce dünyaya gelen 7 kızın 5 inin hayatını kaybettiğini, kendisinin ailenin sekizinci ama ilk erkek çocuğu olarak dünyaya geldiğini bu sebeple kendisine çok kıymet verilerek büyütüldüğünü anlattı.

İlkokula başlama hikâyesinin kendisi için dönüm noktası olduğunu söyleyen Salih Sedat Ersöz konuşmasında özetle şunları söyledi:
“İlkokula başladığım gün ilk teneffüste okuldan kaçmıştım. Okulun öğretmeni de olan babam, arkamdan gönderdiği beşinci sınıf öğrencilerine beni yakalattı ve okul bahçesinde elindeki bağ çubuğu ile bir güzel dövdü. Bu babamdan yediğim ilk dayaktı. Kırılan onurumu yeniden kazanmak için çok çalışmam ve başarmam gerekiyordu. Öyle yaptım, çok çalışarak ilkokuldan birincilikle mezun oldum. Bu arada kitap okuma alışkanlığı kazandım. Babamın da etkisi ile kompozisyon ve şiirler yazmaya başladım. Ortaokulda iken ilkokuldan kaçma hikâyemi anlattığım kompozisyon yarışmasında birincilik aldım. Lisede iken Yeni Konya gazetesinin düzenlediği Mevlâna konulu şiir yarışmasında dereceye girdim.   
Bu iki ödül benim yazarlık ve şairliğe adım attığımı gösteren önemli işaretler oldu. Bu ödüllerin bana verdiği motivasyonun etkisi ile okumaya ve yazmaya daha çok ağırlık verdim. Çok kitap okuyor, hiç durmadan kendi kendime makaleler ve şiirler yazıyordum. Ne yazık ki o dönemde şiirlerimi yazdığım defterimi kaybettim. Ortaokulda iken babam beni hayata hazırlamak için yaz aylarında boş durdurmuyor bir işe yerleştirerek çalışmamı sağlıyordu. Bu sebeple çalışmaya çok etken yaşlarda başladım. 

Liseden mezun olunca Eğitim Enstitüsü’nün akşam bölümüne kayıt oldum. Gündüz çalışıyor gece okuyordum. Gima ve Karayollarından sonra 1978 yılında Türkiye’de Yarın Gazetesinde gazeteciliğe ve köşe yazarlığına başladım. Daha sonra öğretmenlik atamam yapıldı. Öğretmenlik ve idarecilik yaparken Biyoloji bölümünden lisans tamamladım. Yüksek lisans ve doktoramı tamamlayıp üniversitede hoca olmak istiyordum ama nasip olmadı. 15 yıl öğretmenlik ve idarecilikten sonra sınavı kazanarak ve Ankara Gazi Eğitimde 8 ay eğitim görerek ilköğretim müfettişi olmaya hak kazandım. 1996 yılında Konya İl Kültür Müdürlüğü görevine atandım. 28 Şubat darbesinin ardından Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcılığı görevlerine getirildim. Bu görevlerim esnasında Konya kültürü alanında çok hayırlı hizmetler yaptığıma inanıyorum. Büyükşehirdeki görevim esnasında Büyükşehir Belediye Başkanları Halil Ürün ve Mustafa  Özkafa’yı çok sayıda programda temsil ettim. O dönemde 28 Şubat darbesinin katı uygulamalarına şahitlik ettim. Konya Garnizon Komutanı Mehmet Kenzi Suner Paşa ile yaşanan çok sayıda hatıralarım mevcuttur. Bunları Darbeler kitabımda anlattım. 2004 yılında yapılan yerel seçimler öncesi Büyükşehir Belediyesi görevimden istifa ederek Ak Parti’den Meram Belediyesi aday adayı oldum. Başkan olmak nasip olmayınca Büyükşehir Belediyesinde Daire Başkanı olarak görev yaptım ve 2020 yılında emekli oldum.”

Konuşmasının son bölümünde kitapları hakkında bilgi veren Salih Sedat Ersöz, yayınlanan 2 si şiir olmak üzere 11 kitabını tek tek tanıttı. Ayrıca kendisinin de yer aldığı 6 antoloji kitabını da tanıtan Ersöz Selçukya Kültür Sanat Derneği Başkanı Fatma Şeref Polat’a ve dinleyicilere teşekkür ederek konuşmasını tamamladı. Program, Dernek Başkanı Fatma Şeref Polat’ın Ersöz’e Selçukya yayınlarından oluşan kitap takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.

salih sedat ersöz selçukya kültür sanat derneği fatma şeref polat